Как МВР покриваше Митьо Очите докато налагаше Монопола над шанаджиите в Бургас ?

БУРГАС ВИДЕО ДЕЦАТА НИ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ ЗАКОНИ ИСТОРИЯ МИС БЪЛГАРИЯ КРАСИВО ЛИЦЕ МУТРИ НОВИНИ ОБЩЕСТВО ПОЛИТИКА ПРИРОДА РАЗСЛЕДВАНИЯ СПОРТ ТЕМА НА ПРИЦЕЛ ТЕМИДА Uncategorized

НАКАЗАТЕЛЯТ: ХОРОР ПО МАФИОТСКИ

2002г. сме, конкурентите на Митьо Очите са, или убити от неговият килър Данчо Черния (Йордан Дросев) , или в затвора с помощта на неговите хора в МВР.

Делото срещу бургаската наркомафия се проваля

Един от най-големите удари срещу наркотрафикантите е на път да се срути, след като един по един основните свидетели започнаха да си оттеглят показанията. Причината е, че полицията не ги защити
В началото на април 2002г. се разбра, че РДВР-Бургас се е добрала до 22 уникални снимки, запечатали зверски мъчения и изнасилвания на прегрешили пласьори на дрога. По фотосите полицията разпозна и започна да арестува цял наказателен отряд, който наркомафията по Южното Черноморие е ползвала за саморазправа с враговете си. Успехът на местното звено за борба с организираната престъпност бе още по-голям – двама от измъчваните проговориха и се съгласиха да свидетелстват. Делото имаше всички шансове да се превърне в процес на годината. Сега не е ясно дали изобщо ще продължи.

––––––––––––––

Въпросите снимки бяха намерени във „Фолксваген“, управляван от 26-годишния бургазлия Лъчезар Димитров. В полицията той е известен покрай топлите си връзки с несебърския бос Димитър Желязков-Очите, който бе описан от майката на убит наркодилър като един от основните босове на пазара за дрога по морето. В разгара на предизборната кампания през миналия октомври кола-бомба, предназначена за Очите, уби на място съпругата му, брат й и техен бодигард.

Бързо бе идентифицирана главната фигура във всички снимки – 28-годишният Новак Купенов. Той бе арестуван в средата на март. В част от позите ясно се вижда как Купенов лично изнасилва жертвите си, които са предимно момчета между 18 и 22 години, регистрирани в РДВР-Бургас като дребни пласьори на дрога. Две от тях, разпознати на снимките – К. К. (22 г.) и Г. П., по прякор Алчния, назоваха имената и на останалите си мъчители. Такав ареста се озоваха почти всички от бандата на Купенов –Тончо Тончев, Радослав Янчев-Рачо, Стоян Пенев-Гипса. Четвъртият, Йордан Дросев-Черния, бе обявен за национално издирване, но данните говорят, че по всяка вероятност е успял да се укрие в чужбина.

Фотографиите са били правени на две места – в стара къща в отдалечения на километри от Бургас квартал Горно Езерово, наета от Купенов, и в квартира в блок на също така отдалечения от морския град комплекс „Меден рудник“. При обиските там антимафиотите намериха и видеокасети с почти 9 часа записи на сексмъчения. Къщата е била посочена от К. К. Бандата на Купенов го отвличала два пъти. Първия път през март м. г. го взели от комплекс „Изгрев“, докато купувал цветя за приятелката си. Нападнали го Купенов, Рачо и Гипса. Те го откарали до блато извън Бургас, където след як побой го изоставили. К. К. бил предупреден, че това е наказание, задето се забавил с отчета на парите за продадената дрога.

След няколко месеца той бил отвлечен отново. Този път му метнали торба върху главата и го завели право в къщата. К. К. дълго мълчал за случилото се там дори и пред най-близките си. Той бил съблечен гол. Рачо и Гипса го намазали със свинска мас и започнали жестока гавра с него. Изнасилили го, после му вкарвали дулото на пушка. Всичко това е заснето. По-късно го шантажирали, че ще пуснат снимките в Интернет.Алчния пък бил насилванв апартамента в „Меден рудник“, където сред мъчителите се включил вече и Тончев. Освен описаните дотук гаври го принуждавали да яде висулките от полилея. После го блъскали с желязо в корема. Две от ребрата му били натрошени.

Полицията имаше достатъчно данни, че наказателният отряд на Купенов работи в тясна връзка с Очите. Униформените се надяваха покрай заловената плячка да се доберат и до него, и до останалите тартори на наркопазара. Но бе допусната една основна грешка – главните свидетели не бяха прибрани на тайно място. Нещо, което на Запад е задължително. Нито на К. К., нито на Алчния бе осигурена поне минимална охрана и сигурност до приключването на делата, а и след тях. И това, което последва, бе логично.

Около 2.15 на 7 април т.г. мощен взрив разбуди половината жители в „Меден рудник“. Бомба бе хвърлена по дома на Алчния, който по това време си бе вкъщи. Той не пострада, но ясно разбра предупреждението: следващия път може и да не оживее, ако не мълчи. Едва тогава полицията се сети, че трябва да го пази. Набързо бе организирана акция по отвеждането му в специален тайник. Но дори и тя бе пред провал. Източник от РДВР разкри, че колата, с която трябвало да го транспортират, нямала достатъчно бензин в резервоара и точно на средата на пътя закъсала. Наложило се спешно от дирекцията да пращат втори автомобил.

В деня на атентата срещу Алчния трите семейства, които живеят на един и същ етаж с К. К. в блока му в бургаския комплекс „Изгрев“, спешно се изнесоха от апартаментите си. Те споделиха пред журналисти, че сауплашени да не пострадатпри евентуално нападение с бомба срещу съседа им. След всичко това К. К. просто оттегли показанията си и цялата разработка на полицията увисна. Миналата седмица РЗБОП обвини за провала журналистите. Редакциите в Бургас бяха обходени от антимафиота Милен Димитров, който твърдеше, че вестникарските публикации уплашили свидетелите. Окръжният прокурор Емил Христов дори нареди на шефа на районната прокуратура Любомир Петров да образува предварителна проверка срещу неизвестен извършител за изтичане на информация към медиите. Христов не съобщи кой го е сезирал за това. Директорът на полицията кап. Красимир Петров пък разкри, че въпросните 22 снимки били тайно изнесени от съда, където полицията ги бе предала. Той нареди на двама оперативни работници да се заемат със случая. Проверка на „Сега“ установи, че снимките са си на мястото – в наказателното отделение на Бургаския районен съд.

Засега делата срещу бандата на Купенов са две. Първото, по което свидетел е Алчния, успя да стигне до съда, но бе върнато за доразследване. Адвокат на тартора насилник Новак Купенов и на единия от подчинените в бандата му – Тончо Тончев, е бившият зам.-председател на Търговския съд в Бургас Благой Потеров. Навремето той напусна системата, след като ВСС го обвини, че е замесен в контрабанда на захар на английската фирма „Ман шугър“, която трябваше да бъде преработена в завода на „Мултигруп“ „Бартекс-Кристал“ в Камено. Висшият съдебен съвет поиска оставката му, но по-късно делото срещу него бе прекратено.

„Не разбирам какво толкова се вълнува обществото от този случай – едни момчета от бранша набили други такива. Защо са тия публикации и настроения“, възкликна той пред „Сега“. Потеров е един от най-скъпо платените адвокати в града. Защитава предимно хора от подземния свят. Той бе нает и от обвинения като поръчител на убийството на Георги Николов-Мечката руски бизнесмен Анатолий Домнушкин. През 1999 година срещу Потеров бе извършено нападение – двама маскирани заляха жилището му с бензин и пред очите на осемгодишния му син го запалиха. Случаят предизвика широк отглас тогава, нобандитите така и останаха неразкритиСтоян Пенев-Гипса и Дросев-Черния бяха главни заподозрени и по още един случай, чието разплитане все още се бави. В края на май миналата година те отвлякоха от центъра на Варна две момчета от Созопол – Даниел Митинов (23 г.) и Петър Мандров (21 г.). Откараха ги в местност до Слънчев бряг, където ги изтезаваха. Първоначално пострадалите твърдяха, че в акцията е участвал като тартор и Очите. Той бе обявен за национално издирване, но се предаде сам, придружаван от адвоката си – същия Потеров. После всички обвинения срещу Очите изведнъж отпаднаха.

Как ще се развие сегашният процес срещу бандата на Купенов, до голяма степен зависи от по-нататъшните действия на антимафиотите и опазването на свидетелите. Но дори и полицейските тайници в България далеч не са най-сигурното място.

Все още остава неразгадан случай отпреди четири години, когато в подобна тайна квартира при мистериозни обстоятелства бе намерен мъртъв основен свидетел по дело за атентат срещу бившия несебърски кмет Живко Георгиев. Тялото на някогашния рейнджър в Камбоджа Петко Крумов-Камбоджанеца бе открито овъглено. И до днес никой не вярва в лансираната версия – че той се е самозапалил по невнимание с печката, с която се е топлил. Тайникът на Камбоджанеца представляваше самотно бунгало в бургаския парк „Росенец“. После се разбра, че за него са знаели поне шестима души. Там го посещавала дори и приятелката му. Трябвало да го пази някакъв затворник, който през деня чистел почивна станция наблизо. Нощем Камбоджанеца оставал напълно сам. Полицията разчиташе на него да свидетелства в съдебната зала, че покушението над кмета е поръчано от несебърския бизнесмен Димитър Янков. След смъртта на Камбоджанеца делото се срути. Сега Янков е партиен лидер и най-големият собственик на хотели в Слънчев бряг.

Един по един останалите петима хора на Митьо Очите, които първоначално отказаха прегръдка с прокуратурата, се навиват на сделка с държавното обвинение. Поредният мафиот от несебърската наркогрупа, сключил споразумение, е Васил Александров (30 г.), който е сред по-ниските чинове в йерархията на организацията.
Все по-усилено се говори, че и Новак Купенов, смятан за един от най-жестоките лейтенанти на несебърския наркобос, също е започнал преговори с прокуратурата за подписване на споразумение. Така той ще се превърне в 14-ия член на бандата, който доброволно ще се признае за виновен като участник в организирана престъпна група, занимаваща се с разпространение на наркотици.
Съвсем доскоро Купенов бе олицетворение на мафиотската твърдост и до последно оставаше непреклонен за сделка с държавата. Стигна се дотам, че въпреки множеството факти за съучастието му в групата той продължи да отрича, че е част от подобна групировка.
Категоричен съм, че Новак е невинен, кълнеше се допреди седмица и адвокатът му Анатол-Весел Лукаев. Защитникът на практика повтаряше песента, която пя до неотдавна и колегата му Илиян Василев – адвокат на самия Митьо Очите. В продължение на осем месеца адвокатът твърдеше, че процесът срещу Желязков е медиен фарс и прокуратурата няма никакво доказателство срещу него. Обвинението обаче разсекрети записите от специалните разузнавателни средства, след което стана съвсем очевидно, че Митьо и хората му са спипани буквално по долни гащи. Стенограмите от подслушаните телефонни разговори и заснетите с видеокамери срещи на групировката бяха събрани в 41 папки. Записите доказват ясно, че всички арестувани са замесени в търговия с хероин, кокаин и амфетамини, като мафиотите са използвали специален речник с кодирани фрази.
Благодарение на СРС-тата е станало ясно и как точно е действала групировката на Очите. На най-горните нива са Димитър Желязков и Янко Гюров, смятан за мозъка на наркоструктурата. Непосредствено под тях е бил касиерът Диньо Динев, който е разпределял наркотиците на по-нискостоящите в йерархията и е прибирал печалбата. При обиска в жилището на Диньо била иззета специална черна тетрадка, в която прилежно били записвани продажбите, както и на кой пласьор по колко дрога е била отпускана за продажба дневно.
Диньо се отчитал лично на Гюров и на Желязков, установило следствието. Под него, на по-долното ниво, са били шефовете на пет подструктури на групировката, всеки от които е отговарял за различните бургаски комплекси. Начело на тези структури са били т.нар. лейтенанти – Новак Купенов, Георги Джендов, Йордан Георгиев-Лайфа, Стефан Хаджиев-Котката и Веселин Василев-Цайса. На върха на структурата е бил Димитър Желязков-Очите, който е ръководил целия процес и е прибирал печалбата след отчисления процент за по-ниските нива.
Според антимафиоти и прокурори месечната печалба на боса е била около 200 хил. лева. Цифрите се потвърждават както от засечените разговори на Митьо със съратника му Янко Гюров, така и от показанията на двама анонимни свидетели. На един от видеозаписите Митьо и бандатата му са заснети в бара на бургаския хотел България. В записаните разговори старателно се избягва думата наркотици. Говори се за поредната пратка пилешки бутчета или за бонбони. Анонимните свидетели на прокуратурата обаче са дали показания, че под пилешко се има предвид синтетичният наркотик пико, а бонбоните са хероин.
Музикантът продава пилешко по 17 на литър, е най-често употребяваната фраза в разговорите между членовете на наркогрупировката. Анонимните свидетели са разяснили, че музикантът е Янко Гюров, който продава пико, а 17 на литър означава 17 хил. лв. за килограм. От записите ставало ясно, че Димитър Желязков-Очите е поддържал смущаващо топли връзки с известни бизнесмени и политици, чиито имена засега са засекретени.
Според запознати именно разкритията за записите от СРС-тата са пречупили твърдостта на Новак Купенов да подпише споразумение с прокуратурата и да се признае за виновен. Очаква се самото споразумение да стане факт до края на седмицата, твърдят юристи.
Иначе Новак Купенов има твърде мрачна слава на жесток и перверзен тип. Името на родения в Бургас лейтенант предизвиква ситен тремор сред ъндърграунд средите на Бургас, особено сред конкуренцията на Очите. Новак Купенов нашумя по Южното Черноморие преди няколко години, когато Димитър Желязков влезе в открит двубой за преразпределение на наркотеритории с не по-малко известния наркобос от столицата Евгени Стефанов-Женята.
През май 2001 г. Очите и най-верните му ортаци от несебърско-поморийската групировка – Йордан Дросев (Черния) и Стоян Пенев (Гипса), отвлякоха 23-годишния Даниел Митинов и 21-годишния Петър Мандров от Созопол. Двамата бяха сред хората на Евгени Стефанов и пласираха дрогата му в района на родния си град.
Двамата обаче си позволили да дръпнат няколко от бургаските улични наркопласьори на Митьо Очите, за да работят за тях. Ответният удар не закъсня и предизвика истински шок в подземния свят със своята показност и жестокост. Созополци бяха пребити и изнасилени, а Очите се сдоби с още един автомобил, след като Петър Мандров му го подари.
По този случай беше образувано следствено дело, бяха задържани Йордан Дросев-Черния, Стоян Пенев-Гипса, Веселин Василев и Лъчезар Димитров, а Митьо Очите бе обявен за общодържавно издирване. През септември 2001 г. обаче Несебърската районна прокуратура прекрати делото срещу Очите и хората му. Причината бе, че Митинов и Мандров оттеглиха показанията си, без да обяснят дали случилото се е било нощен кошмар, или болезнена реалност.
Пак през септември с.г. в Бургас бе пребит и изнасилен друг пласьор на Женята – 22-годишният Койчо К. Този път гаврата с него била заснета. Снимките са открити чак в края на април 2002 г. в колата на Лъчезар Димитров, който бе един от групата обвиняеми по прекратеното дело за отвличането и изнасилването на созополците Митинов и Мандров.
Двадесет и две снимки развиват потресаващ сюжет с изнасилването на нещастния дилър Койчо, като в перверзното наказание най-активни са пак секстоягите на Очите – Новак Купенов, Тончо Тончев, Радослав Янчев-Рачо, Стоян Пенев-Гипса и Йордан Дросев-Черния. Кадрите са правени в стара къща в кв.Горно Езерово, наета специално за целта от Новак Купенов, и в апартамент в ж.к. Меден рудник. Заради откритите фотоси делото за отвличането на Даниел Митинов и Петър Мандров бе възобновено със задна дата – от 1 април 2002 година, а Митьо Очите отново бе обявен за издирване и в края на юли 2002 г. се предаде доброволно. Той прекара известно време в следствения арест, след което бе освободен срещу парична гаранция.
Междувременно на дилърите на Женята продължи да им върви в нестандартния секс. В прочутата панелка в кв.Меден рудник през октомври 2001 г. поредният верен човек на Женята бе изненадан неприятно в гръб. Този път Галин Пехливанов-Алчния бе в главната роля във видеофилма, заснет с нетрепваща ръка от хомодружинката на Митьо Очите. При обиска на свърталището полицаите открили няколко касети, които биха били чест за всяка гейвидеотека както с изпълненията, така и с времетраенето си от девет часа.
Прословутото дело за изнасилване ту започваше, ту бе спирано. През март 2004 г. то бе почти на път да тръгне, но Очите беше заловен с газов пищов на КПП-Врана в столицата. Непосредствено преди датата на процеса Митьо Очите се разболя от хипертония. Болежките на наркобоса продължиха чак до 14 септември 2004 г., когато той влезе в съда с новия си адвокат Илиян Василев. В крайна сметка делото срещу Митьо Очите и Стоян Пенев-Гипса бе прекратено, а в частта му за останалите трима подсъдими Лъчезар Димитров, Веселин Василев и Стоян Тодоров бе върнато на Несебърската районна прокуратура за изготвяне на нов обвинителен акт. Междувременно, за добро или зло, претръпналият от наказателната процедура Петър Мандров влезе в затвора. Другият герой в сексисторията изчезна яко дим. А за Новак Купенов, който днес мисли за споразумение с прокуратурата, остана славата на жестокия наказател, превел не един вражески дилър под дъгата…

Наркомафията в Бургас плаши със смърт роднини на полицейски свидетел

Приятелката и братът на Г. П.-Алчния били тормозени да го принудят да си оттегли показанията.
Наркомафията в Бургас е заплашила с убийства роднините на единствения свидетел, съгласил се да говори за престъпленията й пред полицията, съобщи бургаската преса вчера. В продължение на няколко дни са били нападнати братът и приятелката на 22-годишния Г. П.-Алчния. Важни негови показания доведоха до установяването на част от престъпната наркомрежа по морето. Бяха задържани четирима тартори, а други двама – обявени за национално издирване. Съдът обаче пусна един от тях срещу 1200 лева гаранция.

 

„Действително има такива инциденти, но извършителите им са неутрализирани. Близките на свидетеля са под наша закрила“, призна вчера шефът на сектор „Полиция“ към РДВР-Бургас майор Галин Сгуров. Самият Г. П. в средата на април бе скрит в тайна квартира извън Бургас след неуспешен атентат срещу него.

Приятелката на Алчния Маргарита била нападната посред бял ден пред училището й от две момчета. Те опрели нож в корема и я предупредили, че лошо я чака, ако Г. П. не оттегли показанията си.

Братът на Алчния бил притиснат също през деня пред кварталния магазин. Няколко маскирани момчета го повалили на земята и го пребили жестоко пред погледите на безучастни минувачи. След саморазправата го посъветвали да предаде на Г. П. да не разпознава наркомафиотите при очните ставки в полицията. Родителите на Алчния пък са били подложени на денонощен телефонен терор. Първоначално им предлагали пари, за да „вразумят“ сина си. Впоследствие и те били заплашени с убийство.

Алчния, който дълго време е бил пласьор на дрога, склони да стане полицейски свидетел, след като наказателен отряд на наркомафията се гаври жестоко с него в квартира край Бургас. Той е бил наказан, защото забавил да отчете пари от продажбите. Насилниците го пребили и изнасилили. Всичко това било запечатано на снимки и видео, които използвали за сплашване на други нередовни дребни наркопласьори. Полицията се добра до част от фотосите.

.

 

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.