НАКАЗАТЕЛЯТ: ХОРОР ПО МАФИОТСКИ

2002г. сме, конкурентите на Митьо Очите са, или убити от неговият килър Данчо Черния (Йордан Дросев) , или в затвора с помощта на неговите хора в МВР.

Един по един останалите петима хора на Митьо Очите, които първоначално отказаха прегръдка с прокуратурата, се навиват на сделка с държавното обвинение. Поредният мафиот от несебърската наркогрупа, сключил споразумение, е Васил Александров (30 г.), който е сред по-ниските чинове в йерархията на организацията.
Все по-усилено се говори, че и Новак Купенов, смятан за един от най-жестоките лейтенанти на несебърския наркобос, също е започнал преговори с прокуратурата за подписване на споразумение. Така той ще се превърне в 14-ия член на бандата, който доброволно ще се признае за виновен като участник в организирана престъпна група, занимаваща се с разпространение на наркотици.
Съвсем доскоро Купенов бе олицетворение на мафиотската твърдост и до последно оставаше непреклонен за сделка с държавата. Стигна се дотам, че въпреки множеството факти за съучастието му в групата той продължи да отрича, че е част от подобна групировка.
Категоричен съм, че Новак е невинен, кълнеше се допреди седмица и адвокатът му Анатол-Весел Лукаев. Защитникът на практика повтаряше песента, която пя до неотдавна и колегата му Илиян Василев – адвокат на самия Митьо Очите. В продължение на осем месеца адвокатът твърдеше, че процесът срещу Желязков е медиен фарс и прокуратурата няма никакво доказателство срещу него. Обвинението обаче разсекрети записите от специалните разузнавателни средства, след което стана съвсем очевидно, че Митьо и хората му са спипани буквално по долни гащи. Стенограмите от подслушаните телефонни разговори и заснетите с видеокамери срещи на групировката бяха събрани в 41 папки. Записите доказват ясно, че всички арестувани са замесени в търговия с хероин, кокаин и амфетамини, като мафиотите са използвали специален речник с кодирани фрази.
Благодарение на СРС-тата е станало ясно и как точно е действала групировката на Очите. На най-горните нива са Димитър Желязков и Янко Гюров, смятан за мозъка на наркоструктурата. Непосредствено под тях е бил касиерът Диньо Динев, който е разпределял наркотиците на по-нискостоящите в йерархията и е прибирал печалбата. При обиска в жилището на Диньо била иззета специална черна тетрадка, в която прилежно били записвани продажбите, както и на кой пласьор по колко дрога е била отпускана за продажба дневно.
Диньо се отчитал лично на Гюров и на Желязков, установило следствието. Под него, на по-долното ниво, са били шефовете на пет подструктури на групировката, всеки от които е отговарял за различните бургаски комплекси. Начело на тези структури са били т.нар. лейтенанти – Новак Купенов, Георги Джендов, Йордан Георгиев-Лайфа, Стефан Хаджиев-Котката и Веселин Василев-Цайса. На върха на структурата е бил Димитър Желязков-Очите, който е ръководил целия процес и е прибирал печалбата след отчисления процент за по-ниските нива.
Според антимафиоти и прокурори месечната печалба на боса е била около 200 хил. лева. Цифрите се потвърждават както от засечените разговори на Митьо със съратника му Янко Гюров, така и от показанията на двама анонимни свидетели. На един от видеозаписите Митьо и бандатата му са заснети в бара на бургаския хотел България. В записаните разговори старателно се избягва думата наркотици. Говори се за поредната пратка пилешки бутчета или за бонбони. Анонимните свидетели на прокуратурата обаче са дали показания, че под пилешко се има предвид синтетичният наркотик пико, а бонбоните са хероин.
Музикантът продава пилешко по 17 на литър, е най-често употребяваната фраза в разговорите между членовете на наркогрупировката. Анонимните свидетели са разяснили, че музикантът е Янко Гюров, който продава пико, а 17 на литър означава 17 хил. лв. за килограм. От записите ставало ясно, че Димитър Желязков-Очите е поддържал смущаващо топли връзки с известни бизнесмени и политици, чиито имена засега са засекретени.
Според запознати именно разкритията за записите от СРС-тата са пречупили твърдостта на Новак Купенов да подпише споразумение с прокуратурата и да се признае за виновен. Очаква се самото споразумение да стане факт до края на седмицата, твърдят юристи.
Иначе Новак Купенов има твърде мрачна слава на жесток и перверзен тип. Името на родения в Бургас лейтенант предизвиква ситен тремор сред ъндърграунд средите на Бургас, особено сред конкуренцията на Очите. Новак Купенов нашумя по Южното Черноморие преди няколко години, когато Димитър Желязков влезе в открит двубой за преразпределение на наркотеритории с не по-малко известния наркобос от столицата Евгени Стефанов-Женята.
През май 2001 г. Очите и най-верните му ортаци от несебърско-поморийската групировка – Йордан Дросев (Черния) и Стоян Пенев (Гипса), отвлякоха 23-годишния Даниел Митинов и 21-годишния Петър Мандров от Созопол. Двамата бяха сред хората на Евгени Стефанов и пласираха дрогата му в района на родния си град.
Двамата обаче си позволили да дръпнат няколко от бургаските улични наркопласьори на Митьо Очите, за да работят за тях. Ответният удар не закъсня и предизвика истински шок в подземния свят със своята показност и жестокост. Созополци бяха пребити и изнасилени, а Очите се сдоби с още един автомобил, след като Петър Мандров му го подари.
По този случай беше образувано следствено дело, бяха задържани Йордан Дросев-Черния, Стоян Пенев-Гипса, Веселин Василев и Лъчезар Димитров, а Митьо Очите бе обявен за общодържавно издирване. През септември 2001 г. обаче Несебърската районна прокуратура прекрати делото срещу Очите и хората му. Причината бе, че Митинов и Мандров оттеглиха показанията си, без да обяснят дали случилото се е било нощен кошмар, или болезнена реалност.
Пак през септември с.г. в Бургас бе пребит и изнасилен друг пласьор на Женята – 22-годишният Койчо К. Този път гаврата с него била заснета. Снимките са открити чак в края на април 2002 г. в колата на Лъчезар Димитров, който бе един от групата обвиняеми по прекратеното дело за отвличането и изнасилването на созополците Митинов и Мандров.
Двадесет и две снимки развиват потресаващ сюжет с изнасилването на нещастния дилър Койчо, като в перверзното наказание най-активни са пак секстоягите на Очите – Новак Купенов, Тончо Тончев, Радослав Янчев-Рачо, Стоян Пенев-Гипса и Йордан Дросев-Черния. Кадрите са правени в стара къща в кв.Горно Езерово, наета специално за целта от Новак Купенов, и в апартамент в ж.к. Меден рудник. Заради откритите фотоси делото за отвличането на Даниел Митинов и Петър Мандров бе възобновено със задна дата – от 1 април 2002 година, а Митьо Очите отново бе обявен за издирване и в края на юли 2002 г. се предаде доброволно. Той прекара известно време в следствения арест, след което бе освободен срещу парична гаранция.
Междувременно на дилърите на Женята продължи да им върви в нестандартния секс. В прочутата панелка в кв.Меден рудник през октомври 2001 г. поредният верен човек на Женята бе изненадан неприятно в гръб. Този път Галин Пехливанов-Алчния бе в главната роля във видеофилма, заснет с нетрепваща ръка от хомодружинката на Митьо Очите. При обиска на свърталището полицаите открили няколко касети, които биха били чест за всяка гейвидеотека както с изпълненията, така и с времетраенето си от девет часа.
Прословутото дело за изнасилване ту започваше, ту бе спирано. През март 2004 г. то бе почти на път да тръгне, но Очите беше заловен с газов пищов на КПП-Врана в столицата. Непосредствено преди датата на процеса Митьо Очите се разболя от хипертония. Болежките на наркобоса продължиха чак до 14 септември 2004 г., когато той влезе в съда с новия си адвокат Илиян Василев. В крайна сметка делото срещу Митьо Очите и Стоян Пенев-Гипса бе прекратено, а в частта му за останалите трима подсъдими Лъчезар Димитров, Веселин Василев и Стоян Тодоров бе върнато на Несебърската районна прокуратура за изготвяне на нов обвинителен акт. Междувременно, за добро или зло, претръпналият от наказателната процедура Петър Мандров влезе в затвора. Другият герой в сексисторията изчезна яко дим. А за Новак Купенов, който днес мисли за споразумение с прокуратурата, остана славата на жестокия наказател, превел не един вражески дилър под дъгата…

.

 

КОМЕНТИРАЙТЕ

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук