Как на 25-годишната сливенка- БЪЛГАРКА са и отнети 3-те деца поради бедност.

В края на ноември „Социални грижи“ в Сливен отнеха трите деца на Даниела Колева, защото са преценили, че децата се гледат в мизерия. Вместо да помогнат на вдовицата да стъпи на краката си, те раздават децата й по различни семейства, включително и ромско.

%d0%b4%d0%b0%d0%bd%d0%b8-%d1%81%d0%bb%d0%b8%d0%b2%d0%b5%d0%bd

За приемните грижи всяко от тях ще получава по 700 лв. на месец. Какво пречеше на същите тези социални грижи да дадат на майката средствата, с тях тя ще отглежда безпроблемно децата си, питат юристи.

За правовия парадокс алармираха от “Български юридически комитет – защита на българщината с правни средства (БЮК)”  с председател Петър Низамов и адвокатите-доброволци в организацията – Петър Николов и Мартин Пеев и които напълно безплатно са поели защитата на правата на майката.

Според Низамов БЮК е организация създадена като антипод на БХК (Български хелзински комитет) за да защитава българските граждани, език, култура, история и вяра от подмяна и всякакви атаки, като за целта се наемат адвокати-доброволци, които полагат адвокатска работа в полза на целите на организацията. На повече информация можете да посетите https://bukadvokati.wordpress.com/

Сагата започва, когато Даниела сама отива в „Социални грижи“ в Сливен и ги моли за помощ, споделяйки, че е вдовица, че сама отглежда трите си деца и в момента няма работа. Тя пита възможно ли е и как да кандидатства за общинско жилище, което много би облекчило съдбата на семейството.Получава отговор, че няма право, защото не е регистрирана в община Сливен. Вместо да положат грижи – каквото е и наименованието на службата, работещите там атакуват многодетната вдовица „в гръб“. Правят проверки, с които се потвърждава мизерията и недоимъка, в които се отглеждат децата.

По инициатива на „Социални грижи“ местната Държавна агенция за закрила на детето (ДАЗД) извършва проверка и установява, че условията “не отговарят”, след което социалните вземат трите й деца. Настаняват ги в три различни семейства. Едното дори е ромско.

Така Даниела и децата влизат в месомелачката, наречена приемно семейство. За него по закон държавата осигурява по 500-700 лв. на месец за всяко настанено дете.

Това, оказва се, е много грозен държавен бизнес. На Даниела е обяснено, че ако в рамките на 2 месеца не докаже, че може да се грижи адекватно за децата, те ще бъдат дадени за осиновяване.

Даниела пита как е възможно на някого да се отнемат децата, „защото е беден“, и в същото време да се дават стотици левове на други хора, които да ги отглеждат като приемни семейства?

По щастлива случайност с идеята да помогне на майката се заема формированието на Петър Низамов, известен с прозвището Перата, покрай лова на нелегални нарушители на границата.

Той регистрира сметка на името на Даниела Колева, на която се събират средства за нея и децата й, докато си намери работа. Днес можем да кажем, че Даниела вече има работа – тя е санитар в един социален дом. Има и квартира, която той плаща.

След като по БТВ обявиха за този случай, незнайно защо още на следващия ден по същата телевизия разказаха за някаква “щастлива развръзка”, че децата и са върнати, че жилище и е осигурено от община Сливен, че работи и т.н. Нещо повече, след като председателят на БЮК- Петър Низамов се свързва с нея и публикува във страницата си интервю с майката, в което разказва, че още нищо не е получила, същата тази журналистка от БТВ, която изнесе случая…. И звъняла за да заплашва Даниела по телефона. Дани Атанасова от БТВ я е наричала “наблагодарница” и т.п. защото приела помощта на Низамов и организацията му.

Dani2Трите деца на сливенската майка Даниела първо за коледните, а после и за новогодишните празници бяха при нея след молба подадена от адвокатите на Българския юридически комитет-защита на българщината с правни средства. Тя ги посрещна в новото си жилище – уютен апартамент в квартал „Дружба”.

Новини сливенТам бяха и децата на Даниела – 5-годишният Едуард, 4-годишният Васил и Станимира, на 2 години и половина.Не останаха подминати от подаръци. Петър Низамов организира и дарителска акция в полза на Дани, в която по личната и сметка са получени над 3000 лв. , с които плаща квартирата. Заедно с Българската Православна Църква , Низамов направи и дарение на много провизии за семейството за зимата и празниците, както и даде подаръци за малчуганите.

Dani1

През януари предстои делото, с което може майката да си върне децата за постоянно. Тя очаква и издействаното и под натиска на организацията на Низамов обещано до месец от общината обзаведено жилище. Дотогава остава в сегашния апартамент, наемът за който се плаща от парите по сметката открита от Низамов.
Сигнали за нарушения на закона са изпратени от адвокатите на организацията по административен, граждански и наказателен ред.Молба социални2. Png

Междувременно “журналистът” на Нова тв Милен Цветков е търсил Даниела за интервю, което щеше да и даде възможност да разкаже от първо лице положението си и истината, но явно някой му викна в слушалката и той спря да я търси. Все пак бизнесът с деца е много “сладък” за някои държавни служители.

Най-фрапиращо от всичко е, че след сигнал на адвокат Мартин Пеев до прокуратурата, че едното дете е отнето без да бъде връчена заповедта на майката. Това е престъпление по българския наказателен кодекс. Те са използвали неосведоменността и неопитността и за да я накарат да подпише заповедта със ЗАДНА ДАТА !

Ето какво е написал той в профила си във фейсбук:
16176786_1405847142791193_1509098393_n

Държавната агенция за закрила на детето в София след сигнал на “Български юридически комитет – защита на българщината с правни средства (БЮК)” с председател Низамов е назначила пълна проверка на филиала си в Сливен .

15877811_1389364704439437_1503228303_o

Според акта на ДАЗД , същата не подкрепя извеждане на деца от биологичното им семейство и предприемане на мерки за закрила извън семейна среда не само поради “бедност”, ами и след установени и други рискови фактори като нисък родителски капацитет, отказ на родителя да полага грижи, продължително неглижиране на потребностите на детето и ако с това ще се гарантира живота и здравето му, само тогава мярката е допустима.След извършеното проучване по сигнала на юридическата организация, ДАЗД установява , че не става ясно защо децата са били изведени по различно време и дали са били изчерпани възможностите за предоставяне на социална услуга на майката и децата и дали са изчерпани възможностите за подкрепа на майката чрез използване на ресурса на неправителствени организации и община Сливен за разрешаване на жилищния проблем на семейството.

За установените неясноти и пропуски в управлението на случая ДАЗД е назначило проверка през месец януари в ДСП-Сливен.

Какви нарушения са извършени от социалната работничка и защо това е бизнес, който трябва да бъде разследван? Това са още въпроси на които ние ще търсим отговор и ще ви предоставим след приключване на започналото от нас журналистическо разследване. 

Dani3

Ето с този клип стана известен Петър Низамов през април 2016г. , когато беше вързал със “свински опашки” незаконно навлезли през границата нарушители от Афганистан, но после стана ясно след няколко интерюта и проучвания, че същия е изключително интелигентен, напорист и честен родолюбец, завършил право юрист.

 

2 КОМЕНТАРИ

КОМЕНТИРАЙТЕ

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук