ОПРАВДАХА ОРТАК НА МИТЬО ОЧИТЕ

2006-та година е…Тодор Стоев, един от най-приближените хора на несебърския бизнесмен Димитър Желязков-Митьо Очите, бе оправдан от бургаските магистрати за бомбен атентат. Във вторник (14 март) Бургаската окръжна прокуратура прекрати обвинението срещу 30-годишния бандит по чл.116 във вр. с чл.18 от Наказателния кодекс – за опит за убийство.
На 20 февруари 2005 г. под автомобил, паркиран пред заведение Чевермето, собственост на Христо Кьосев, е била открита бомба с тротилов еквивалент 550 грама. Според специалисти взривът е бил саморъчно направен.
Към бомбата е бил прикрепен мобилен телефон. Взривът е щял да бъде дистанционно задействан след набиране на телефонния номер. Оказало се обаче, че бомбата е дефектна и заради това не е избухнала.
Тъй като и автомобилът бил собственост на Христо Кьосев, разследващите органи тогава предположиха, че именно той е бил мишената на атентата. Кьосев е един от най-добрите приятели на взривения на 13 юли 2005 г. в Обзор плажен концесионер Рали Пенков. Тогава загинаха 2-годишната дъщеричка на Пенков и съпругата му.
Дни след взрива срещу Рали Пенков в Бургас плъзна слух, че концесионерът и неговият приятел Христо Кьосев са се скарали с местен силов бос и най-вероятно именно той стои зад двата атентата – неуспешния и успешния.
На 1 март миналата година полицията задържа Тодор Стоев, известен с близостта си с Митьо Очите. Тогава РДВР-Бургас съобщи, че има данни, че именно Стоев е сложил бомбата под колата на Христо Кьосев. Пак от полицията изтече информацията, че Стоев е ортак на Димитър Желязков, който бил ръководител на подземна групировка, която се занимава с водни пистолети.
След като прегледа информацията на МВР обаче, прокуратурата реши, че няма достатъчно доказателства Тодор Стоев да е заложил взрива. Това бе и основният мотив на държавното обвинение да прекрати делото срещу човека на Митьо Очите.
За неуспешния атентат срещу кръчмаря в ареста бе прибран друг човек. Това е 26-годишният Георги Димитров, който обаче отрича да има нещо общо с бомбата. Неговите адвокати настояват делото срещу клиента им също да бъде прекратено. Но прокурорите твърдят, че притежават достатъчно данни за участието на Димитров в престъплението, затова нямат никакво намерение да прекратяват обвинението, но засега са го върнали на следствието за отстраняване на процесуални нарушения.
В момента Георги Димитров е на свобода срещу парична гаранция от 10 000 лева. Следствието в Бургас има данни за участието на мъжа и в извършването на атентата срещу Рали Пенков. Но засега не му достигат доказателства за повдигане на обвинение срещу Димитров, казаха следователите пред .

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=O9vEcJmA9Hg&w=560&h=315]

Leave a Reply