Брутално - в британска колумбия замениха със закон "тя" и "той" с "те"- петър низамов брутално - в британска колумбия замениха със закон "тя" и "той" с "те"- петър низамов екранна снимка 142 брутално - в британска колумбия замениха със закон "тя" и "той" с "те"- петър низамов брайън ханкс от години коригира местоименията за род, замествайки «тя» и «той» с «те». Откакто през 15-те години се разкрива като куиър транс човек, жителят на северна британска колумбия тенденциозно променя езика и нагласите. Bnews брутално - в британска колумбия замениха със закон "тя" и "той" с "те"- петър низамов
Брутално - в британска колумбия замениха със закон "тя" и "той" с "те"- петър низамов екранна снимка 142 брутално - в британска колумбия замениха със закон "тя" и "той" с "те"- петър низамов брайън ханкс от години коригира местоименията за род, замествайки «тя» и «той» с «те». Откакто през 15-те години се разкрива като куиър транс човек, жителят на северна британска колумбия тенденциозно променя езика и нагласите.

Правителството на Британска Колумбия ЗАМЕНЯ 600 параграфа в 70 закона и наредби с ПОЛОВО НЕУТРАЛНИ изрази.

Защитниците на приобщаването смятат, че това е стъпка към социално приемане и правна яснота.

Брайън Ханкс от години коригира местоименията за род, замествайки «тя» и «той» с «те». Откакто през 15-те години се разкрива като куиър транс човек, жителят на северна Британска Колумбия тенденциозно променя езика и нагласите.

«Мисля, че това е знак за всички, че разнообразието е нашата сила».

Сега правителството на Британска Колумбия значително измени терминологията, използвана в 15 министерства.

«Всеки, който е изпитал дискриминация или се е почувствал отхвърлен, веднага би разбрал защо това е важно и защо думите имат значение», каза Рави Калон, министър на труда, икономическото възстановяване и иновациите, за CBC News.

«Мисля, че дължим на всички в Британска Колумбия да променим речта, която използваме, за да осигурим джендърно равенство не само по отношение на изразяването, но и на политиките ни».

Със заповед на Съвета в сряда бяха заменени над 600 изрази с полова принадлежност в 70 закони и наредби, включително в закона за семейното право и стандартите за заетост. Местоимения, като «той» или «тя», са актуализирани с полово неутрални алтернативи. Отново полово неутрални термини ще се използват вместо «сестра» и «брат» и «съпруг» и «съпруга». А при словосъчетания, като например man-made (избягва се думата man, която може да бъде преведена като МЪЖ), ще бъде human-made(замества се с дума, която означава само ЧОВЕК), за да не се свързва с конкретен пол.

Калон казва, че промяната е много повече от политически ценности или символично равенство. Полово неутралната реч ще премахне двусмислието в законите.

«В много случаи законът оставя регламентите отворени за тълкуване. Намерихме начин да се справим с това, а също така имаме сигурен регламент».

Правителството на НДП (Нова демократична партия) планира да премахне и останалите приблизително 3400 отделни случаи на изрази с полова принадлежност в законодателството и регламентите.

Семейният адвокат от Kahn Zack Ehrlich Lithwick LLP Ясмит Уахид приветства промените: «Напълно е оправдано. Езикът е сила». Уахид е завел дело за правата на високопоставени транссексуални лица до Апелативния съд на Британска Колумбия, което дело се отнася до съгласието на детето за полово утвърждаващи грижи. «От моя гледна точка фактът, че правим това, че го нормализираме, е важен. Хората, които са обезпокоени по този повод, може би не оценяват значението на речта или борбата за приобщаване».

Наскоро в съдилищата на Британска Колумбия беше въведена политика, която изисква от адвокатите да предвиждат предпочитаните местоимения по време на изслушванията.

За Брайън Ханкс приобщаването и признаването на половата идентичност си остава дълъг и непрестанен процес.

«Чудесно начало. Но не мисля, че е достатъчно, за да бъдат заличени историите, които транс хората са преживели в Канада и в нашата общност». Вместо да се съсредоточи върху индивидуалната идентичност, той намира утеха сред колегите си от First Nation, както и в местните ценности и култура на общността, използвайки «ние» и «нас», вместо «аз». «Очаквам с нетърпение деня, в който нашите закони и насоки ще са по-приобщаващи към нас като колектив, а не като към отделни личности».

11.03.2021

Превел: Христина Айналиева-Кавадиас

ЗА Семейството

ПЕТЪР НИЗАМОВ

Против “Джендър” образованието в училищата

ИЗТОЧНИК ТУК

White cbnnews logo

Leave a Reply