Няма такава несправедливост – мъж-джендър да се състезава с жени в тежката атлетика! Златният медал на транссексуалната щангистка Лоръл Хъбард предизвиква ожесточени дебати през 2019г. 

Лоръл хъбард

Лоръл ХъбардРойтерс 

Спечеленото със златен медал вдигане на тежести на транссексуалния Лоръл Хъбард на игрите в Тихия океан продължава да отеква дълго след събитието, като новозеландска женска група настоява спортните власти да спрат „нелоялната“ конкуренция.

Хъбард, която се състезаваше за Нова Зеландия в вдигането на тежести при мъжете преди прехода й през трийсетте, спечели две златни и сребърна в три от женските тежки категории на игрите в Самоа през 2019г.

Тя оглави подиума преди самоанския вицешампион и шампионката на Игрите на Британската общност Феагайга Стоуърс и в двете категории, предизвиквайки възмущение в тихоокеанската островна държава.

С възможността Хъбард да се състезава на Олимпийските игри в Токио догодина, 41-годишният мъж се превърна в гръмоотвод за критика на насоките на Международния олимпийски комитет (МОК) за включване на транссексуални спортисти.

В понеделник базираната в Нова Зеландия лобистка група “Speak Up for Women”, която се застъпва за това, че спортът трябва да бъде категоризиран по пол, а не по полова идентичност, призова олимпийския комитет и спортния министър на страната да “защитават женския спорт”.

„Киви (новозеландци) знаят, че мъжете, които се състезават в дамски спорт, са очевидно несправедливи“, заяви говорителят на групата Ани О’Брайън

Призивът е след критика от страна на британските защитници “Честна игра за жените”, които написаха в Twitter, че спортните служители трябва да се “събудят” в дните след титлите на Тихоокеанските игри на Хъбард.

Насоките на МОК, издадени през 2015 г., казват, че всеки транссексуален спортист може да се състезава като жена, при условие че нивата на тестостерон са под 10 наномола на литър поне 12 месеца преди първото им състезание.

Това е критикувано от някои учени, които казват, че това не намалява естествено биологичните предимства на мъжете, родени от мъже, включително костна и мускулна плътност.

Изследователи от базирания в Дънидин университет в Отаго заявиха в рецензирано проучване, публикувано по-рано този месец, че насоките на МОК са „зле съставени“ и определеното ниво на тестостерон все още е „значително по-високо“ от това на жените.

Изследването препоръчва МОК да откаже своя „двоичен“ подход към конкуренцията и да обмисли въвеждането на трансджендър категория или да намери друго решение, което балансира желанието за включване с необходимостта от равни условия.

Изследването беше отхвърлено от защитниците на транссексуалните и спортистите.

„Мненията на учените, макар и валидни, са точно такива, мнения“, каза новозеландската колоездачка Кейт Уедърли, която премина в тийнейджърска възраст и стана национален шампион, състезаващ се срещу жени.

„Не печеля с луди предимства и анекдотичните доказателства сочат, че имам малко или никакво предимство.“

Хъбард избягва медиите, след като се състезаваше на миналогодишните игри на Британската общност в Голд Коуст, където беше фаворит за спечелване на злато в тежка категория, но се контузи по време на лифт в състезанието.

Златото на игрите в Тихия океан поднови профила й и статута й на претендент на международни събития.

Те също така подпалиха дебат, който ще се развихри чак до Токио през 2020 г.

„Наистина не мисля, че той – тя – би трябвало някога да участва в този (турнир), но осъзнавам, че трябва да бъдем (включително) и не можем да изключим тези хора“, заяви министър-председателят на Самоа Туйлаепа Сайлеле Малиелегай пред Ройтерс за участието на Хъбард в тихоокеанските игри.

„Те трябва да участват в тези игри в собствената си категория.“

Против “Джендър” образованието в училищата

White cbnnews logo

КОМЕНТИРАЙТЕ

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук