Димитър Димитров-Маймуняка: Ние, така наречените мутри, сме нужни само преди избори

Източник

  • 18 фев 2001г.

Президентът на “Хебър” (Пз) Димитър Димитров-Маймуняка даде интервю за “Дневник” след победата на неговия тим над ЦСКА с 1:0. В съдебно-криминалните хроники Димитров е известен като един от участниците в уличните престрелки в “Дружба” в началото на 1994 г. Във футбола е с репутацията на президент, създал със сравнително малко пари един от най-успешните футболни отбори у нас в последните години.

Напоследък доста футболни президенти и акционери напуснаха страната по една или друга причина – Майкъл Чорни, Георги Илиев, Младен Михалев. На какво се дължи това?

– Според мен става въпрос за организирана кампания. Първият пример беше с отстраняването на Майкъл Чорни от България. В края на ноември аз също бях задържан от органите на реда заради побой, а после се оказа, че изобщо не съм замесен в такова нещо. Във вестниците непрекъснато се пише, че Георги Илиев е получил забрана за напускане на страната, на следващия ден чета, че органите на реда са вдигнали мерника на Младен Михалев. Всъщност ние, така наречените мутри, сме нужни само преди избори. После всички се покриват.

Какво имате предвид?

– Знае се, че доста бизнесмени подготвят и реализират предизборната кампания на политиците, няма какво да се лъжем. Например преди да изберат Патриков за кмет на “Дружба”, той идваше на всеки мач на нашия отбор. Помогнахме му, постигна си целта, а после се скри като мишка.

Твърди се, че “Хебър” е сателит на “Велбъжд”, тъй като е под шапката на общия спонсор “ВАИ холдинг”.

– Досега никой не се изправи и да каже, че това не е така. Аз твърдя, че “Хебър” няма нищо общо с “ВАИ холдинг” и Георги Илиев. Единствено аз, със собствени средства, издържам този клуб. Точно това ме накара след есенния сезон да обмисля евентуалното си напускане.

Тогава официалната информация бе, че не можете сам да финансирате “Хебър”?

– Това е самата истина. Много е трудно да поддържаш отбор във Висшата лига, без да имаш никакви спонсори. Тогава обаче не ми приеха оставката. Останах, защото изкачих за една година “Искър” от аматьорската група до елита. Постигнах много и не е лесно да се откажа. Засега оставам президент на “Хебър” до края на шампионата, след това ще мисля.

Това означава ли, че ще търсите нови партньори, след като съдружникът ви Евлоги Станоев спря да помага?

– Аз не се сърдя на Станоев. Той има собствен бизнес и му е трудно да се занимава и с футбол. При всички случаи ще търся начини да стабилизирам финансовото положение на “Хебър”.

Вашият отбор надигра ЦСКА с 1:0 в последната контрола преди началото на пролетния дял от първенството. Ще успее ли “Хебър” да повтори доброто си представяне от есента?

– При всички случаи. Доволен съм от футболистите и треньора. Ние не искаме да поднасяме някакви изненади в първенството, целта е да се закрепим в средата на класирането. Останалото се постига бавно и с много труд.

Източник: Дневник

КОМЕНТИРАЙТЕ

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук