Ужас: Убиват масово полицаи по домовете

03.06.2021г.

Прочутият с насилието си картел „Халиско“ отговори на политиката на Мексико „Прегръдки, а не куршуми“ със своя политика: похити няколко членове на елитно полицейско подразделение в щата Гуанахуато, подложи ги на мъчения, за да се сдобие с имената и адресите на техни колеги, и сега преследва и убива в домовете им и пред очите на семействата им полицаи, когато са в почивен ден, научи България Новините.

Това е директна атака срещу полицаи, която рядко може да се види извън онези страни в Централна Америка, които имат най-сериозни проблеми с престъпните групировки, и която се превърна в най-сериозното предизвикателство до момента за политиката на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор за избягване на насилието и отказ от война срещу картелите.

Картелът „Халиско“ обаче вече обяви война на правителството и целта му е да унищожи елитните държавни сили, т.нар. „тактическа група“, които групировката обвинява в несправедливо отношение към членовете й, научи България Новините.

„Ако искате война, ще получите война. Вече демонстрирахме, че знаем къде сте. Ще дойдем за всеки от вас“, гласеше надписът на професионално принтиран плакат, носещ подписа на картела и окачен на сграда в Гуанахуато миналия месец.

„За всеки наш член, когото арестувате, ще убиваме двама от вашите „тактици“, където и да се намират, независимо дали са си у дома или в патрулен автомобил“, пишеше на плаката.

Представителите на властите в Гуанахуато, мексиканският щат, в който има най-много насилие и в който „Халиско“ се сражава с местни групировки, подкрепяни от конкурентния картел „Синалоа“, отказаха да коментират колко членове на елитното полицейско подразделение са убити досега.

Щатската полиция обаче оповести публично най-скорошния случай, в който полицай бе отвлечен от дома си в четвъртък, бе убит и тялото му бе оставено на магистрала, научи България Новините.

Базираният в Гуанахуато експерт по въпросите на сигурността Давид Сауседо заяви, че случаите са много.

„Много от тях (от полицаите) решиха да дезертират. Те си взеха семействата, напуснаха домовете си, бягат и се крият. Картелът преследва членовете на елитните полицейски сили на Гуанахуато“, казва Сауседо.

Трудно е да се установи броят на жертвите, но „Поплаб“, новинарско обединение в Гуанахуато, съобщи, че най-малко седем полицаи са били убити по време на почивните си дни досега през годината. През януари въоръжени са нахлули в дома на полицайка, убили са съпруга й, отвлекли са я, подложили са я на мъчения и са изхвърлили надупченото й с куршуми тяло.

В Гуанахуато от всички мексикански щати има най-много убити полицаи поне от 2018 г., става ясно от данни на „Поплаб“. От 2018 г. до 12 май в Гуанахуато са убити общо 262-ма полицаи, или средно по 75 полицаи всяка година – повече от средногодишния брой полицаи, убити с огнестрелни и други оръжия на цялата територия на САЩ, които са с 50 пъти по-голямо население от мексиканския щат, научи България Новините.

Проблемът в Гуанахуато е толкова голям, че щатското правителство публикува на 17 май специален указ за предоставяне на средства в неуточнен размер за финансирането на защитни механизми за полицаите и за служителите в затворите.

„За нещастие, организираните престъпни групировки достигнаха до домовете на полицаите, което създава заплаха и повишен риск за загуба на живот не само за тях, но и за членовете на семействата им“, се казва в указа.

„Те бяха принудени бързо да напуснат домовете си и да бягат, за да не може да бъдат намерени от организираните престъпни групи“, се казва в указа.

Представители на щатските власти отказаха да дадат информация за мерките за защита и да дадат коментар за това дали полицаи ще получат пари, за да си наемат нови жилища, и дали има планове за изграждането на специални жилищни комплекси за полицаи и техните семейства.
„Това е отявлена война срещу силите за сигурност на щатското правителството“, изтъква Сауседо.

Лопес Обрадор проведе кампания в опит да доведе до дезескалация на конфликта с наркотрафикантите, като възприе мотото „прегръдки, а не куршуми“, за да се справи с причините за престъпността.

Откакто дойде на власт в края на 2018 г., президентът избягва откритата конфронтация с картелите и дори пусна на свобода един от техните босове, за да предотврати кръвопролитието, като каза, че предпочита всеобхватна политика за справяне със социалните проблеми като младежката безработица, които допринасят за увеличаване на броя на членовете на престъпните групировки, научи България Новините.

Бившият американски посланик Кристофър Ландоу заяви през април, че Лопес Обрадор разглежда борбата срещу наркокартелите „като нещо, което отклонява вниманието му. . . Така че той като цяло възприе политика на отказ от интервенция срещу тях, което, разбира се, е доста обезпокоително от гледна точка на нашето правителство“, изтъкна Ландоу.

източник: 03.06.2021 

Leave a Reply