Петър Низамов – Защо се кандидатирам като независим ли?

Петър Низамов: Еми, защото не искам да подавам ръка на хора, които осакатиха народа.
Защото докато ние връщахме децата от лапите на корумирани техните служители от “Закрила на детето”, те разработваха схеми за продажба на деца (заобикаляне на законовата процедура за осиновяване на българчета от чужденци) и прибираха парите в черните си каси, за да купуват гласове по избори.
Защото никога няма да се хвана под ръка с хора, които съм разследвал, презирам и смятам, че трябва да бъдат съдени.
Защото не искам да бъде използвана моята популярност и каузите ми от хора, които пречат на тях.
Защото не мога да гарантирам, нито да дам думата си за нито един от тях.
Защото не искам да плащам после с моето име за техните кражби.
И най-вече, защото не съм бил никога, не съм в момента и никога няма да бъда един от тях.
Аз и те не сме от едно тесто.
ПЕТЪР НИЗАМОВ
Петър низамов Петър Низамов

Петър Низамов – Програмата му като Независим кадидат за Народен представител

 Петър Низамов се кандидатира като независим народен представител в РИК02- Бургас за изборите за Парламент на 14 Ноемвро 2021г.

НАЦИОНАЛНИ РЕФОРМИ

(Съдържа национални реформи и реформи за Бургаска област)

Съдържание :

ВЪТРЕШНА ПОЛИТИКА - Петър Низамов

Петър Низамов :

I. КОНСТИТУЦИОННА РЕФОРМА:

 • Лустрация - късна , но неизбежна! На основа - Политбюро, ЦК и ДС, и конкретни правителства - участници в Прехода.

Според Петър Низамов, трябва да бъде прекъсната връзката агенти на ДС да водят Българския народ за носа от 1989 г. та до днес.
Не може да им се отрече, че който и да е на власт, реално Задкулисието е на власт. Основават се нови партии, нови коалиции, с нови имена, но със старите лица...
Не знам дали сте забелязали, но те са си едни и същи индивиди, просто сменят цвета, страната и влизат в новата си роля.
Това доказва само едно - че кукловодите са "кът" откъм нови кадри, на които могат да имат доверие.
Има ли смисъл да давам примери, след като всичките, до един, са стари физиономии, познати още от 90-те години на ХХ век.
Днес ги наричат "партиите на протеста", "партиите на промяната", а аз се питам, наистина ли сме толкова наивни?
Има ли смисъл да давам примери - Мая Манолова (дългогодишната картечница на БСП, станала Омбудсман с гласовете на депутатите на ГЕРБ и ДПС), Татяна Дончева (НДСВ - Царя), Христо Иванов (министър в кабинета Борисов 1) били лицата на "партиите на протеста". Не може да имаме толкова къса памет. Други лица, подсъдими невъзвращенци не могат да обяснят как докато имат на щаб агенти на ДС при себе си, изведнъж половината културно-историческо наследство на България е попаднало в ръцете им. И той също има партия, и споносрира останалите. Анти-комунистът Борисов (Агент"Буда"), който спасявал България от комунистите се оказа, че навремето се отказал от любимата пожарна за да постъпи в БКП.
 • Реформа в съдебната власт по посока изкарването на прокуратурата от съдебната власт.

 • Осигуряване на пълна независимост и възможности за кариерно издигане на съдии въз основа на моралните и професионалните им качества, след достатъчно дълъг стаж, и които не са замесени и не са били замесвани в скандали. Спиране на толерантността към кадруването в съдебната система чрез законодателни промени и създаване на специализиран орган към съдебната власт, който да разследва главния прокурор и корупцията в съдебната система.
 
 • Напомняме , че сме разкривали много лобистко, шуро-баджанашки връзки за кадруване в съдебната система. Наше е разследването за Окръжен съд - Пловдив и Районен съд - Асеновград.

РЕФОРМИ ПО СЕКТОРИ - Петър Низамов:

I. ОБРАЗОВАНИЕ - Петър Низамов!

Реформа в ОБРАЗОВАНИЕТО - Петър Низамов!

 •  Затвърждаване на основни морални и национални ценности при подрастващите!
 • Не на прокарването на „джендър“ идеологията сред децата в училищата и детските градини на територията на Република България. Против всякакви въпросници, анкети и други форми на промивка на мозъка на недееспособните ни деца в насока прокарването на противни на нашия морал, отхвърлени от нашето общество и непознати за нашата правна система идеологии . Преди година бяхме свидетели на извращения по време на изпращането на Софийската математическа гимназия, където една госпожа, част от едно НПО беше мотивирала момчетата да се облекат и гримират като момичета на изпращането на елитната гимназия.
 • Искаме децата ни да учат истинска история в училищата.
 • Вън НПО-тата от училищата и детските градини в България.
 • Въвеждане на задължителен предмет в училищата в Република България - „ЧАС ПО РОДОЛЮБИЕ“.
 • Въвеждане на час по религия, без това да бъде считано, че съм религиозен фанатик, а само поради факта, че вярата ни прави добри. Нещо, от което има крещяща нужда подрастващото поколение. Религията (не визирам поповете и духовентвото, които са покварени) е морал, какъвто липсва.

II. Реформа в СОЦИАЛНАТА СФЕРА - Петър Низамов!

 • Подпомагане и подкрепа на раждаемостта на родители, които са пълнолетни и които са показали честно отношение към труда. Подкрепа, но не бутафория, а истинска подкрепа с жилища, парично подпомагане, еднократни големи премии при определена степен на раждаемост и т.п. ЕФЕКТИВНИ мерки. Взаимстване на важни аспекти от социалната система в Унгария и Чешка република.
 •  Равни права и равни задължения. Ще се боря с всички незаслужени привилегии, на която и да е общност, група или индивид от населението на Република България. Край с безплатния ток и вода за маргиналните общности. Социални придобивки - само срещу добросъвестно отношение към труда, възпитанието и образованието на поколението.
 • Не на неоснователното отнемане на деца от годни родители поради бедност. Подпомагане на многодетни семейства, доказали добросъвестното си отношение към труда и образованието на децата си. В това число и с жилища.  Осигуряването на постоянна работа, на пълен работен ден или устройване според нуждите и достойно възнаграждение на многодетни родители, отговарящи на условията по-горе. Подпомагане с всички сили и преборването на демографската криза и ниската раждаемост на завършилите поне основно образование.
 • Вън НПО-тата от социлното министерство, защото финансирането на мерки от Плана за действие за изпълнението на Националната програма за превенция на насилието и злоупотребата с деца (2017 – 2020 г.) и особено на мерките за повишаване на капацитета на специалистите за ранна оценка и сигнализиране на домашното насилие със средства предоставени от чужда държава е недопустимо. Засяга основни елементи на националната сигурност, защото предоставя възможност за чуждо влияние (в конкретния случай Норвегия чрез Норвежкия финансов механизъм). Остава впечатлението, че Норвегия, чрез финансирането на мерки от плана за действие, се опитва да прокарва вече възприети в скандинавските държави методи на работа, които методи най-меко казано са спорни и имат дълбоко травмиращи за семействата последици. Методи - неподходящи на историческото и социално житие на българина.

III. ЕКОЛОГИЯ - Петър Низамов

1.  ПЛАЖОВЕТЕ НА БЪЛГАРИЯ !

 •  Ревизия на всички договори, с които плажна ивица -публична държавана собственост по закона за Черноморското крайбрежие е била продадена на частни лица. Подаване на искови молби от областните управители за обявяването на на тези договори за нищожни. Обявяването на нищожност не е ограничена от давностен срок.
 •  Контрол и ефективно разследване на случая с "подпорната стена"на плажа "Алепу". Наказание за виновните държавни и общински служители. Търсене на пълна имуществена отговорност за строителия и инвеститора. Това лято ни показаха 10 пъти по новините, че някакъв немец влязъл с кемпер на плажа на "Алепу", за да ни демонстрират "решителност" срещу малките нарушители, докато не чухме нито един наказан за 7-етажния хотел, строящ се на пясъка на 200 м от този кемпер. В този смисъл, ще покажа воля за справяне с големите нарушители като приоритет!
 • Преди изборите почти всички (Мая Манолова, Христо Иванов, Мирчев) се изредиха да се снимат пред незаконния строеж, който аз показах пръв още през 2019г., но след изборите забравиха за общанието си виновниците да бъдат наказани, а строежът да бъде разрушен.
ПАРАДОКС: САМ ХОДИХ ДО ПЛАЖА „АЛЕПУ“, А ДНЕС СОРОСОИДИТЕ СЕ ХВАЛЯТ, ЧЕ ТЕ СПРЕЛИ СТРОЕЖА. КЪДЕ БЯХТЕ КАТО ХОДИХ ДА СЕ РАЗПРАВЯМ?

2. ЗЕЛЕНИ ГРАДОВЕ

 • Създаването за законодателна забрана за застрояването на зелените площи в големите градове.

4. ЗАБРАНА ЗА ВНОС НА ОТПАДЪЦИ С ЦЕЛ ИЗГАРЯНЕ.

 • Създаването на законодателство, забраняващо внасянето на отпадъци с цел изгаряне на тероторията на България. По този начин да бъде преграден пътя на използването на България като боклучийската кофа на Европа. Ефективно разследване и наказания по казуса с италианския боклук от 2019г.

IV.  ИКОНОМИКА - Петър Низамов

1. ЕФЕКТИВНА БОРБА С ПЪЛЗЯЩАТА ИНФЛАЦИЯ!

 • Подкрепа на малкия и средния бизнес. Спиране на рекета към малкия производител и търговец. Сериозен фискален контрол върху големите вериги магазини, бензиностанции и големите играчи в други сектори със съмнения за спекула и картел.
 • Намеса на държавата по правилата на "The New Deal" с цел съживяване на икономиката.
 • Борба със спекулата и картела!

2. ПОДКРЕПА НА ПРОИЗВОДСТВОТО И ОТРАСЛИТЕ С ВИСОКА ДОБАВЕНА СТОЙНОСТ

 • В ТАЗИ ДЪРЖАВА ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПОДПОМАГАНИ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ и ТЕЗИ, КОИТО ДОБАВЯТ СТОЙНОСТ, И ПО ТОЗИ НАЧИН СПОМАГАТ ЗА УВЕЛИЧАВАНЕТО НА БРУТНИЯ ВЪТРЕШЕН ПРОДУКТ!!! А не консуматорските бизнеси...
 • Това може да стане чрез отпускане на облекчени като процедура и условия (лихви, срокове) заеми от ББР или частните банки (чрез създаване от държавата на преференции за тях при изпълнение на тази препоръка), на такива производители, иноватори, създатели, изобретатели.
 • Строг контрол на място върху реалното изпълнение на проектите, извън формалното документално оформление.
 • Ефективна борба с шуро-баджанащината при отпускатено на заеми от ББР.
 • България следва да се превърне отново в индустриален център. Поощряването на производствени дейности (не само преработвателни ) , сектора на високите технологии и други стопански дейности с голяма добавена стойност. Те могат да бъдат подкрепени чрез отдаването на държавни имоти, чрез данъчни преференции. Какъв индустриален център е България като не се сещам какво е произвежда тук? Защото смятам знаете какво означава производство – металургия, машиностроене… Няма. Химията – оставиха само бегли останки от химическата ни индустрия. Земеделието е на Латифундии, както в Латинска Америка, а малкият селски стопанин е рекетиран.

3. ОБЩЕСТВЕНИ ПОРЪЧКИ :

 • Край на шуро-баджанащината при обществените поръчки. Трябва да се даде възможност на средния и дребния предприемач да се развива и доказва на пазара при равни условия. На някои, обаче това не им се иска да стане и да им бъде нарушен „рахата“. На някои им се иска, там дето си ги откраднаха онези хотелчета и заводчетата... В същото време да си „опъват“ обществени поръчки за инфраструктура на България. После да не носят отговорност, защото няма кой да им я потърси, въпреки, че изработеното е в гаранция. Например магистрала "Тракия" между Стара Загора и Първомай беше с ограничение до 90км/ч близо 2 години, защото пътят беше "на вълни" и докато пътят още беше "в гаранция" на фирмата- изпълнител (близка до управляващите) не и беше наложено да си оправи настилката. Изчака се да мине гаранционния срок за да се пусне нова обществена поръчка, която я спечели същата фирма. И данъкоплатеца плати още един път за ремонт, който трябваше да бъде направен безплатно по силата на гаранционните договорености по обществената поръчка.

4. Реформа за ефективна Комисия за защита на конкуренцията и Комисия за защита на потребителите.

 • Ще се борим с всички сили срещу монополизирането с мутренски и спекулативни методи на бизнеса в България и срещу рекета над дребния и средния предприемач, както от страна на държавни служители, така и от страна на други субекти на пазара. Въпросът е къде се чупи стомничката и защо тук частната инициатива и свободното предприемачество не успя да пробие?  Отговорът е един и еднозначен – тук в България никога не е имало свободен пазар, защото цената на "доматите" винаги се е определяла с … БУХАЛКИ. А тези с бухалките, винаги са били изпращани от политиците.

5. СЪЗДАВАНЕ НА СВОБОДНИ БЕЗМИТНИ ЗОНИ НА ТЕРИТОРИЯТА НА ГРАДОВЕТЕ И ВСИЧКИ ПРИСТАНИЩА ОКОЛО ГРАДОВЕТЕ БУРГАС И ВАРНА!

Това със сигурност ще посъбуди икономиката. Справка - Дубай !

 • Превръщането на Бургас и Варна в основни пристанищни центрове на Черно Море чрез създаването на единствените в черноморския регион цялостни Свободни Безмитни Зони и по този начин превръщане на Бургас и Варна в градове за свободна икономическа инициатива. Пристанищата на България (Бургас и Варна) са умишлено спъвани в развитието си и за това най-големите контейнерни корабни линии не създават офис в България и не използват българските пристанища поради бюрокрация, високи такси, трудни преговори, девиантност и т.н. Друг е въпросът, който е свързан с първата точка за лустрацията, че нашите пристанище, както и плажовете са отдадени на концесия на шефовете на грипуровки като "СИК" , скъсали като гущери опашката си и които днес са "добре облечени бизнесмени". Други са собственост на лица - агентура на Държавна сигурност или част от бившата Номенклатура. В момента износители, базирани в община Бургас се налага да заплащат скъп сухопътен транспорт до пристанище Варна –Запад за да изнесат продукцията си. В момента пристанищата са окупирани от няколко мутренски формирования около управляващата върхушка и не може да става въпрос за никакъв свободен бизнес или предприемачество. Свободните Безмитни Зони – Бургас и Варна , които трябваше да наподобяват на тези в Дубай и Шанхай са просто формално подобие на безмитна зона, отново окупирано от същите тези. Моят баща е участвал в изготвянето на проект за Свободна Безмитна Зона за цял Бургас, за територията на цялото пристанище и пристанища около Бургас, което веднага би увеличило привлекателността на Бургаското пристанище за превоз за товари и др. Съответно трафикът би се увеличил, таксите и т.н. Този проект е бил отхвърлен през 1991г. Инициативен комитет през 1991г. с името „КОНЦЕПЦИЯ ЗА ОБОСОБЯВАНЕТО НА БУРГАС В ГРАД ЗА СВОБОДНА ИКОНОМИЧЕСКА ИНИЦИАТИВА“ е направил това предложцение. Константин Низамов е мой баща, внук на Коце Низамов (първия книжар в Бургас) и пра-внук на Поп Георги Стоянов Джелебов – Апостол за освобождаване на Българите в Странджа. По примера на Хонг-Конг, Дубай и други, предложена от бащата ми - Константин Пенев Низамов- председател на синдиката „Подкрепа“ към ДП „Петрол“, Галентин Влахов- гл.редактор на в-к „Черноморски фар“ , Атанас Чорбаджиев – най-честният адвокат в Бургас, трикратен световен шампион по плуване за ветерани и един от основните дейци за извоюването на правото на Бургас да има собствен университет- Бургаският Свободен Университет и други. В Бургас е нямало университет до 1991г. Същата е отхвърлена от комунистите окупирали БСП, СДС (тогава се е разцепил от внедрените комунисти на СДС–център и СДС-либерали) и останалите производни на БКП и Държавна сигурност „политически партии“ и назначените общински съветници да слушат.Днес т.н. Свободна зона, която не е никаква икономическа зона, е окупирана от мутрите на олигарсите, а пристанището/ата е/са приватизирано/и и се ползва/т като частна собственост от „избраните рожби на демокрацията“ – „благонадеждните и сигурни хора“, все бивши кадри на БКП и агенти-доносници на ДС. Глупаво е да се прави само безмитна зона „Росенец“, защото там е танкерното пристанище и ще могат да се ползват облекчения единствено за обмена на нефт. Освен това летището там би осигурило въздушен транспорт, който е скъп за повечето големи , тежки или обемисти товари и би обезсмислило облекченията от СБЗ , а по този начин ще се изгуби и ефекта на една истинска икономическа зона. Аз смятам, че Бургас и Варна имат страхотно географско положение за Свободна Безмитна Зона на територията на целия град, индустриалните зони около града и пристанищата около и в града.(Пътят на коприната е наблизо). Има магистрала към Бургас-София, има жп линия до всякъде, Босфора е на една крачка. Тук може да стане претоварна и прекупвателна точка на всякакви стоки за Балканския полуостров. Тук може да се преработват и направо произвеждат стоките от всички суровини излизащи от Черно море. Украйна, Турция, Русия, Румъния, Грузия. Защо не и Германия, Австрия, Унгария, и всички стоки излизащи в Черно море от река Дунав през канала в Румъния. Това е добавена стойност, която ще превърне града в богат, а земите на хората – в „златни“. Това не е ли полза за Бургас? Само фирми регистрирани в Бургас ще могат да оперират в зоната. Ама така е в повечето зони в Света. Даже може само граждани на Бургас ( ще трябва да се въведе специален статут) да могат да бъдат МОЛ в такива дружества. Това не е, нито изобретение , нито новост. Има градове, които станаха икономически фактори само заради зоната си.

 V. МВР - Петър Низамов

Реформа в МВР!

 • Изчистване на вредните елементи от системата и по този начин теча на информация за престъпния свят.
 • Ликвидиране на създадените вътрешни престъпни, закрилнически и корупционни схеми от фракции от служители.

VI.  КОНТРОЛ ВРХУ ТРУДОВИЯ ПАЗАР В БЪЛГАРИЯ - Петър Низамов:

 • Кой държи изкуствено ниски заплатите в България? Пазарът ли, или спекулата и картела в комбинация от нехайството на контролните органи? Говорим за разлика в пъти. Това се осъществява на първо място чрез спекула и монопол на управляващата формация по региони. На второ място, това се осъществява чрез покровителство на контролните органи над некоректни работодатели, които дори не изплащат заплати. Това прави на пазара на труда една голяма стагнация. На първо място – ниските заплати, след което идва и несигурността дали те ще бъдат въобще изплатени, защото, моля ти се, работодателят бил близък на някой – друг близък … до ГЕРБ. Липсата на контрол, липсата на свободна конкуренция на база на професионални качества, а не на шуро-баджанащина, в комбинация с липсата на справедливост, са основните фактори, каращи младите да напускат страната ни.

VII. ХАЗАРТА - Петър Низамов

Аз съм за пълна забрана и абсолютно криминализиране на ВСИЧКИ ВИДОВЕ ХАЗАРТ. Израелците да не би да са глупави като са го забранили? Или пък са умрели без хазарт. В Израел са забранени всякакви казина. Бих предложил да има изключения за чужденци, чиито пари са добре дошли в икономиката на България, но като знам как се изпълняват законите и как веднага ще му измислят цаката. По-добре забраната да е пълна, а Наказателният Кодекс да предвижда наказания с долен праг поне 2 години лишаване от свобода. Не мога да гледам как толкова масово нормални хора пропадат и изпадат в тези казина. Това е жизнената мощ на България. Тя не трябва да се похабява така.
Ако смятате идеята ми за крайна и тя не намери подкрепа, то тогава поне законово да бъде уредена забрана игрални зали и всякакъв вид хазарт, включително и билетчетата за държавната лотария, да не бъдат предлагани на по-малко от 1000 метра от учебно заведение (висше или средно). При нарушения, глобите да са 6-цифрени! Хазартните босове печелят добре и не можеш да ги уплашиш с малки глоби!

VIII. Реформа в културата - Петър Низамов!

 • Създавене на нови български документални и исторически филми на високо ниво.
 • Създаване на сериал за борбата на българите в Македония за освобождение.
 • Изхвърлянето на профанизиращите отрасли от културната хроника.
 • Аз НЕ съм против жанра на поп-фолка. Но текстовете трябва да бъдат силно цензурирани и такива песни, в които да се възхвалява ... Например как Теди Александрова от малцинството "най й било добре с няколко мъже" ... Или как и било най-яко да го прави с гаджето на най-добрата си приятелка зад гърба й. И какво голямо геройство било това. Не. Такива текстове могат да се пеят по кабаретата, стриптийз баровете, на местата със специален режим на достъп, но не и на публични, обществени места. И то там пак след специално предупреждение за това на видно място. Там ще трябва да има доста по-сериозен контрол за недопускане на непълнолетни. Защото в дискотеките такъв - просто няма. Аз съм свидетел.
 • Събиране на културно-историческото наследство от нашите земи в българските държавни музеи.

IX. ОГРАНИЧАВАНЕ НА БЮРОКРАЦИЯТА - Петър Низамов

 • Въвеждането на електронни и дистанционни административни услуги в държавната администрация.
 • Намаляване на бюрократичните спънки при административното обслужване в Република България.
 • Намаляване на шуробаджанащината чрез контрол на администрацията.

ВЪНШНА ПОЛИТИКА

I. МАКЕДОНИЯ - Петър Низамов

Никакви отстъпки по отношение на "ветото" за Македония докато не се постигне съгласие от тяхна страна по няколко точки:
 • - Да се изкорени израза "бугарски фашисти" от всички учебници в образователната система на РСМ.
 • - Да се включат в учебната програма по история в РСМ уроци за избиванията, интерниранията и въдворяванията в лагери на българи в Титова Югославия, както и урок за жертвите на Закона за защита на Македонската национална чест, предвиждащ до 10 години затвор, за всеки, който се нарече "българин".
 • - Да се признаят като български герои - Гоце Делчев, Яне Сандански, Тодор Александров и др. дейци на ВМРО, както и Кресненско-Разложкото и Илинденско-Преображенското въстания за въстания целящи обединение на българската общност от Османската империя с България.
 • - Да се признае за български цар - Цар Самуил и да се изчистят от от всички учебници в образователната система на РСМ лъжите са съществувала отделно македонска държава в XXI век.
 • - Да се признае борбата на ВМОРО, МРО и ВМРО до 1934г. за борба за присъединяване на българите от Македония и Одринско към Майка България!
 • - Да променят името на езика си на "ЗАПАДНО-БЪЛГАРСКИ ЕЗИК", като доказано произведен от него.

II.  МИГРАНТСКА КРИЗА - Петър Низамов

 • - Присъединяване към обединението на Вишеградската четворка в ЕК (Унгария, Полша, Чешка република и Словакия), като отстоявайки националния интерес, да поддържаме силна външна граница на ЕС.
 • - Ликвидиране на корупционните схеми в Гранична полиция и по този начин водене на ефективна борба с незаконното преминаване на границата.
 • - Поддържане на балансирана позиция в отношенията между ЕС и Турция, гарантирайки безопасността на границата ни.
 • - Създаване на законодателство и система за ефективното му прилагане по отношение престъплението "каналджийство".
 • - Връщане обратно на всички незаконно преминали държавната "зелена" граница в България, обратно в държавата, от където са влезли.

III. ШЕНГЕН И ЕВРО-ЗОНАТА

 • - Продължаване на ефективното водене за срочно приключване на влизането на България в Шенген.
 • - По Отношение приемането на "ЕВРОТО" за национална валута, следва да се проведе Референдум, защото това решение не засяга само настоящето, а и бъдещето на икономиката ни. Такова съдбовно решение следва да се вземе след допитване до народа по правилата на пряката демокрация. (Чешка република, Полша и Унгария са в Шенген, без да са приели "ЕВРОТО")

БУРГАСКА ОБЛАСТ - Петър Низамов:

 1. Превръщането на Бургас в основен пристанищен център на Черно Море чрез създаването на единствената в черноморския регион цялостна Свободна Безмитна Зона и по този начин превръщане на Бургас в град за свободна икономическа инициатива - Петър Низамов.

Пристанище Бургас е умишлено спъвано в развитието си и за това най-големите контейнерни корабни линии не създават офис в Бургас и не използват Бургаското пристанище поради бюрокрация, високи такси, трудни преговори, девиантност и т.н. В момента износители, базирани в община Бургас се налага да заплащат скъп сухопътен транспорт до пристанище Варна –Запад за да изнесат продукцията си. Пристанището – основното икономическо богатство на Бургас. Защото, който знае историята на Бургас, знае кога той е станал голям град. Малкото рибарско селище Пиргос/ Бургос се е разраснало основно през периода на 1878-1885г., когато е основното пристанище на Източна Румелия с център – Пловдив, която е останала като автономна област на Османската империя след Берлинския конгрес, слагащ точка на териториалните „преуредици“ след Руско–Турската Освободителна Война 1877-78г. След Съединението пристанище Бургас е станало основното за Южна България. Бургас се и разраства по времето на комунизма, но това е станало и с повечето градове с преселването на селското към градското население и индустриализацията на страната. В момента пристанищата са окупирани от няколко мутренски формирования около управляващата върхушка и не може да става въпрос за никакъв свободен бизнес или предприемачество. Свободна Безмитна Зона – Бургас , която трябваше да наподобява на тази в Дубай и Шанхай е просто формално подобие на безмитна зона, отново окупирана от същите тези. Моят баща е участвал в изготвянето на проект за Свободна Безмитна Зона за цял Бургас, за територията на цялото пристанище и пристанища около Бургас, което веднага би увеличило привлекателността на Бургаското пристанище за превоз за товари и др. Съответно трафикът би се увеличил, таксите и т.н. Този проект е бил отхвърлен през 1991г. Инициативен комитет през 1991г. с името „КОНЦЕПЦИЯ ЗА ОБОСОБЯВАНЕТО НА БУРГАС В ГРАД ЗА СВОБОДНА ИКОНОМИЧЕСКА ИНИЦИАТИВА“ е направил това предложцение. Константин Низамов е мой баща, внук на Коце Низамов (първия книжар в Бургас) и пра-внук на Поп Георги Стоянов Джелебов – Апостол за освобождаване на Българите в Странджа. По примера на Хонг-Конг, Дубай и други, предложена от бащата ми - Константин Пенев Низамов- председател на синдиката „Подкрепа“ към ДП „Петрол“, Галентин Влахов- гл.редактор на в-к „Черноморски фар“ , Атанас Чорбаджиев – най-честният адвокат в Бургас, трикратен световен шампион по плуване за ветерани и един от основните дейци за извоюването на правото на Бургас да има собствен университет- Бургаският Свободен Университет и други. В Бургас е нямало университет до 1991г. Същата е отхвърлена от комунистите окупирали БСП, СДС (тогава се е разцепил от внедрените комунисти на СДС–център и СДС-либерали) и останалите производни на БКП и Държавна сигурност „политически партии“ и назначените общински съветници да слушат. В резултат днес в Бургас НЯМА ИСТИНСКА СВОБОДНА ИКОНОМИЧЕСКА ЗОНА, КАКВАТО АКО ИМАШЕ…. ДНЕС В БУРГАС НЯМАШЕ ДА ИМА БЕЗРАБОТИЦА И ЗАПЛАТИТЕ ЩЯХА ДА СА ПО-ВИСОКИ ОТ ТЕЗИ В СОФИЯ. Днес т.н. Свободна зона, която не е никаква икономическа зона, е окупирана от мутрите на олигарсите, а пристанището/ата е/са приватизирано/и и се ползва/т като частна собственост от „избраните рожби на демокрацията“ – „благонадеждните и сигурни хора“, все бивши кадри на БКП и агенти-доносници на ДС. Глупаво е да се прави само безмитна зона „Росенец“, защото там е танкерното пристанище и ще могат да се ползват облекчения единствено за обмена на нефт. Освен това летището там би осигурило въздушен транспорт, който е скъп за повечето големи , тежки или обемисти товари и би обезсмислило облекченията от СБЗ , а по този начин ще се изгуби и ефекта на една истинска икономическа зона. Аз смятам, че Бургас има страхотно географско положение за Свободна Безмитна Зона на територията на целия град, индустриалните зони около града и пристанищата около и в града.   (Пътят на коприната е наблизо). Има магистрала към София, има жп линия до всякъде, Босфора е на една крачка. Тук може да стане претоварна и прекупвателна точка на всякакви стоки за Балканския полуостров. Тук може да се преработват и направо произвеждат стоките от всички суровини излизащи от Черно море. Украйна, Турция, Русия, Румъния, Грузия. Защо не и Германия, Австрия, Унгария, и всички стоки излизащи в Черно море от река Дунав през канала в Румъния. Това е добавена стойност, която ще превърне града в богат, а земите на хората – в „златни“. Това не е ли полза за Бургас? Само фирми регистрирани в Бургас ще могат да оперират в зоната. Ама така е в повечето зони в Света. Даже може само граждани на Бургас ( ще трябва да се въведе специален статут) да могат да бъдат МОЛ в такива дружества. Това не е, нито изобретение , нито новост. Има градове, които станаха икономически фактори само заради зоната си.
 1. ТРУДОВИЯ ПАЗАР В ОБЛАСТ БУРГАС - Петър Низамов:

Кой държи изкуствено ниски заплатите в област Бургас за същите работни места както например в Пловдив и София? Говорим за разлика в пъти. 4-5 пъти по-високи са там заплатите. Това се осъществява на първо място чрез спекула и монопол на управляващата формация. На второ място, това се осъществява чрез покровителство на контролните органи над некоректни работодатели, които дори не изплащат заплати. Това прави на пазара на труда една голяма стагнация. На първо място – ниските заплати, след което идва и несигурността дали те ще бъдат въобще изплатени, защото, моля ти се, работодателят бил близък на някой – друг близък … до ГЕРБ. И как тогава да работят тези млади хора в този красив и нов Бургас? За последното не можем да отречем, но за какво да ни тези нови плочки като не виждам млади хора да тъпчат на тях…???
 1. ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ В ОБЛАСТ БУРГАС - Петър Низамов

Предлагам на мястото на БЛАТОТО до пл. „Тройката“ в Бургас да се построи университет. „БУРГАСКИ УНИВЕРСИТЕТ“ , В ЦЕНТЪРА на Бургас, както Софийския и Пловдивския университет за да символизира, че тук се развива висшето образование. Това е моя кауза ! Площта на имота е 11627 м2, от които 10989 м2 идеални части са частна общинска собственост, а останаите 638 м2 идеални части са собственост на други физически и юридически лица, които общината може да отчужди за публични нужди с административен акт и да обезщети собствениците с равностойни имоти другаде та да се свърши тази сага от 1986г. до наши дни. Бургас – най-добрият град за живеене в България. Само дето млади хора не живеят тук. Няма икономика, няма университети, има само ниски заплати. 4-5 пъти по-ниски от в Пловдив и София. За Бургас първата задача на всеки от управляващата върхушка следва да е запазване на младите хора за града ни. Бургас се обезкървява от към млади хора. За последните години от тук са емигрирали над 20000 души, което прави близо 8-9% от населението на общината. А това е само официалната статистика. За всеки е видно, че дори реалността е доста по-зловеща от формално установеното . Имам си една мечта в дългосрочен план … Бургас да има свой студентски град и да се спре изтичането на младата интелигенция след завършване на средно образование. Моят кръстник - Атанас Чорбаджиев е един от основните дейци за извоюването на правото на Бургас да има собствен университет- Бургаският Свободен Университет и други. В Бургас е нямало университет до 1991г. Пътят на Бургас е развиване на висшето образование . Техническото, да бъдат създадени възможности за специалности като „Архитектура“ и други търсени специалности. Вървя по улиците и усещам как никой не познавам, защото хората просто ги няма в Бургас. Бургас през зимата се изпразва буквално от към млади хора над 19 години . Даже таксиметровите шофьори без да ги питам ми казват: „Помниш ли какво беше едно време вечер, а сега… Гледай ! Няма куче да те налае.“ Фактор номер 1 ! Няма, защото всички завършили успешно гимназисти заминават да учат, или в чужбина, но главно – в София, Пловдив, Велико Търново, Варна … Това трябва да се поправи. Приветствам отварянето на медицински университет в Бургас, но смятам, че темповете, с които се развива висшето образование в Бургас далече изостават на фона на загубата на млади, надеждни и годни кадри. В Бургас трябва да бъдат отделени сгради поне за 4 или 5 УНИВЕРСИТЕТА , а не институти, в които да бъдат наети да работят преподаватели от най-висок клас от СУ, УНСС, ПУ и т.н. Критериите за оценяване също следва да бъдат завишени чрез контрол, с цел увеличаване престижността на бургаските висши учебни заведения и те да бъдат признати и международно.
 1. Засилване и подмладяване на охраната на училищата, в чиито задължения да влиза и мониторинг и намеса при нужда срещу наркоразпространители и лица , умишлено въвличащи учащите се в пороци. Съответно допълнително заплащане и награди за успешно противодействие в такива случаи. Да въвлечем гражданите и обществеността в борбата с пагубното влияние на пороците към децата.
 

     5. Създаването на обходен маршрут за тежкотоварни автомобили извън гр Айтос.

 • В последните години станаха няколко брутално-печални инцидента поради факта, че целият товарооборот минава през центъра на града и през детски площадки.

      6. ДЪРЖАВАТА ДА СИ ВЗЕМЕ ОБРАТНО КЪМПИНГ "КАВАЦИ" - Петър Низамов

 • Един казус изглежда доста заплетен от години - "Златната кокошка" - Каваци, след Созопол. От едната страна са Баневите, които явно са спечелили дела за собственост, която незнайно как е придобита. От другата страна са "Делта гард", които имат договор за наем и с доста умели комбинации като предаване на фактическото ползване на различни дружества, успяват да удържат изпълнителното производство вече години. Моето мнение е, че ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА СЕ НАМЕСИ И ДА СИ ГО ВЗЕМЕ, защото това е ПУБЛИЧНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ. Съответно, да обезщети правоимащите. В случая, държавата може лесно да подаде иск за обявяване на договора, с който Баневи, или тяхната фирма, се е сдобила с този имот за НИЩОЖЕН, като нарушаващ повелителните (императивните) норми на закона (чл. 6, ал. 4 от ЗАКОНА ЗА УСТРОЙСТВОТО НА ЧЕРНОМОРСКОТО КРАЙБРЕЖИЕ), принципите на административното и гражданското право, и правото въобще! Така договорът ще бъде обявен за представляващ изначално "правно нищо", исковете за обявяването, на чиято нищожност не са ограничени с давностен срок и всеки ще трябва да върне това, което е получил по него. Т.е., за колкото са го купили Баневите едно време. 😉 От една страна, в крайна сметка Баневите ще успеят да влязат във владение, рано или късно, което мен лично като българин, ограбен от Приватизацията, чийто изявени представители на купувачите на заводи по 1 лев при Костов, са те, няма да го приема добре, да имат крайбрежна ивица - реално. И което е още по-бруталното, е, че след като ги купиха (например ТЕЦ-а в Девня мисля, че беше), те даже не си направиха труда да ги развият като останалите чеда на БКП, сдобили се с подобни държавни предприятия за жълти стотинки, ами ги доизточиха, не плащаха заплати на хиляди работници в продължение на години, докато ги дофалираха и след това ги нарязаха за скрап. Забравих да спомена, че докато техните харизани от държавата работници гладуваха и не можеха да си платят парното, потънали в дългове и вересии, г-жа Банева се изявяваше като гост в предавания по телевизията, където обясняваше колко и струвало новото сукманче на "Гучи" и т.н. Просто нямам думи да опиша отвращението си... Аз лично имам голям проблем с това, подобен род индивиди да притежават българската плажна ивица, вкл. дюните, които са ПУБЛИЧНА ДЪРЖАВНА СОБСТВЕНОСТ. Не искам да ги демонизирам, но те са си чисти Демони. Мисля, че това е най-справедливият завършек на тази сага.

     7. БОРБА С КОРУПЦИЯТА В ОБЛАСТ БУРГАС:

 • Преди 2 години китайският гигант "Алибаба" потвърди, че ще инвестира у нас, Бургас чака 100 милиона евро. Но им беше поискан многоцифрен рушвет, който да мине като фиктивен договор за реклама с най-големия клюкарски сайт в Бургас, редактиран от съпругата на един депутат от групата на Валери Симеонов.
Това е и системата за получаване на подкупи за високите етажи в държавната администрация. Аз това разкрих публично още преди 2 години. Бургас не може да си позволи да губи огромни инвеститори както стана с най-големият сайт за търговия на едро – ALIBABA.COM . На фона на загубата на млади специалисти е нелогична неприветливостта на община Бургас към големи работодатели за високо-квалифицирани специалисти.

       8. Здравеопазване.

 • Създаване на контролен орган към министерството, който да разследва кражбите и злоупотребите в УМБАЛ-Бургас.
 • Изграждането на втора много-профилна болница в Бургас.
 • Изграждане и ремонтиране на болниците в Средец, Поморие, Несебър, Приморско, Созопол, Царево, Айтос, Карнобат, Малко Търново, Обзор, Руен.
 • Създаване на ЕДИНЕН ДЕТСКИ СПЕШЕН ЦЕНТЪР В БУРГАС !!!
   

        9. Възстановяването флората и фауната на езерото „Вая“ и другите види на територията на област Бургас. Разбира се – в дългосрочен план, но с интензивна намеса.

       10. Контрол върху „Кроношпан“ и „Лукойл“.

Не на обгазяването на Бургас, Камено, Каблешково и др. градове в област Бургас.

   11. СПРЯВЯНЕ С ЦИГАНСКАТА ПРЕСТЪПНОСТ В КВ. ПОБЕДА, ГЕТАТА В КВ. ГОРНО ЕЗЕРОВО И ДР. ГЕТА В ОБЛАСТ БУРГАС - Петър Низамов.

 

     12. ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ГЕТОТО В ЖК „МЕДЕН РУДНИК“ И ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ЗЕМЯТА ЗА ИЗГРАЖДАНЕ НА ЗЕЛЕН ПАРК „МЕДЕН РУДНИК“ - Петър Низамов

 

      13. ОСВОБОЖДАВАНЕ НА ЗЕМЯТА ПОД НЕЗАКОННИТЕ ПОСТРОЙКИ И ИЗПОЛЗВАНЕТО Й ЗА ИЗГРАЖДАНЕТО НА

 

 • ВТОРА МОРСКА ГРАДИНА (в кв. Победа се намира един доста голям плаж с добро разположение)

ИЛИ

 • ЗА РАЗШИРЕНИЕ НА ПРИСТАНИЩЕ БУРГАС.

      14. Аз искам да има ДЕНОНОЩНА ФИЗИЧЕСКА ОХРАНА на всяка детска площадка в Бургас, Поморие, Несебър, Айтос, Средец, Карнобат, Приморско, Созопол, Царево и др.градове на област Бургас - Петър Низамов.

Искаме повече детски площадки в градовете в област Бургас. Съществуващите в градовете са малко, тесни и препълнени с деца и родители, което крие рискове от инциденти. Във всеки от комплексите в Бургас, както и в градовете Поморие, Несебър, Айтос, Средец, Карнобат, Приморско, Созопол, Царево и др.градове на област Бургас има нужда и потенциал за поне още 3 или 4 детски площадки. В ЦГЧ на Бургас, такива са истинска рядкост. Няколко детски площадки, пострадали от вандалски посегателства, бяха ремонтирани, а други останаха така в градовете на област Бургас. Държавата плаща луди пари за ремонти на детските площадки, които се възлагат пак на фирми близки до ГЕРБ. Последното поражда съмнение дали тези системни вандалщини не са всъщност умишлено подбудени от същите тези, които печелят от двойните цени, по които работят по договори с за обществени поръчки… „Тийнеджъри изпочупиха и разграбиха площадка в Бургас, изградена след 25 години чакане.“ … „Възмутени родители зоват: Вземете мерки, вандали рушат детските площадки в ж.к. „Възраждане” ..В района има камери за видеонаблюдение..“ – подобни заглавия четем често в Бургас. Община Бургас стартира някаква рубриката „Вандали в действие“, заради зачестилите посегателства върху обновени или ремонтирани елементи на инфраструктурата, която ползваме всички заедно. НО !!! Освен , че не спряха посегателствата, те зачестиха, защото поради обърканите морални ценности на подрастващото поколение, очевидно това се счита за „геройство“ и повод за хвалба, а публичното изнасяне на случилото се превръща вандала в „известен“. Разбира се, че внедряването в нашето общество на нормални морални ценности е дълъг процес, през чието времетраене не може детските площадки да бъдат постоянно потрошавани и възстановявани за сметна на данъкоплатеца. ЗА ТОВА ! Предлагам ДЕНОНОЩНА ФИЗИЧЕСКА ОХРАНА на всяка ДЕТСКА ПЛОЩАДКА на територията на община Бургас, градовете Поморие, Несебър, Айтос, Средец, Карнобат, Приморско, Созопол, Царево и др.градове на област Бургас. Последното ще подсигури :
 1. Спокойствието на децата и родителите.
 2. Имуществото на обществото.
 3. Предотвратяване използването на детските площадки за употреба и разпространение на наркотични вещества, както сега това често се случва.
 

       15. Архитектура - Петър Низамов!

 • Недопускане промяната на облика на историческия център на градовете и старите им квартали чрез създаване на законодателна забрана включваща и недопускане надвишаване на котата при строителство в тези райони.
          Щастлив съм, че кандидатствам за народен представител по трудния – честния начин… А на тези, които се продадоха за поста … Ами нали са финансисти… Да си направят сметката…
[caption id="" align="alignnone" width="843"]Петър низамов петър низамов[/caption]

Leave a Reply