Полицията в Бургас задържа Данчо Лайфа


15 Август 2005 г.

Полицията в Бургас задържа 24 годишния Йордан Георгиев Георгиев – “Данчо Лайфа” във връзка с взрива в Обзор на 13 юли тази година.
Това съобщиха от пресцентъра на РДВР Бургас.

Йордан Георгиев е заподозрян за организирането и участие във взрива на автомобила на концесионера на плажа в Обзор Рали Пенков. При взрива, загинаха съпругата на Рали Пенков, Златина и двегодишната им дъщеря Мария.

Колата на Рали Пенков избухна пред къщата му в Обзор.
Той е бивш служител на РДВР-Бургас.
От 5 години е концесионер на плажа в курортния град.
По случая вече има двама задържани.
Това са Страхил Иванов Капелов и Николай Димитров Попов-Чайника. Те са в ареста след наложена мярка от Бургаския районен съд .
Срещу двамата е образувано следствено дело за рекет на Пенков.

Срещу Капелов се водят две други досъдебни производства. Дознание по описа на Районна прокуратура-Бургас за кражба на превозно средство и за хулиганство.

ДЕЛОТО СРЕЩУ ЧАЙНИКА СЪЩО ИЗСТИНА

Три дни след прекратяването на съдебното дело срещу Марин Куцаров, Калин Кирилов и Петър Памуков през 2006г. , Бургаският окръжен съд върна на Бургаската окръжна прокуратура още един обвинителен акт, посветен на Митьо Очите и хората му.

Ето какво стана тогава:

Става дума за делото срещу 33-годишния Страхил Капелов и 49-годишния Николай Попов-Чайника, които трябваше да бъдат съдени по обвинение за изнудване на концесионера на плажа в Обзор – Рали Пенков, който оцеля по чудо при зловещия бомбен атентат, извършен срещу него на 13 юли 2005 година.
На 26 юли Капелов и Чайника са арестувани като заподозрени за покушението над Рали Пенков. Според тогавашните информации, изтичащи случайно от РДВР-Бургас, двамата са имали сериозен мотив за извършването на атентата: Пенков дължал на бившия си съдружник Николай Попов много пари, но не искал да му ги връща. Ето защо Чайника решил да събере вземанията си с помощта на Страхил Капелов, който пък бил известен не само като човек на Митьо Очите, но и като убийствено ефективен инкасатор.
Срещу Николай Попов има образувано дознание за притежаване на боеприпаси, за които не може да даде обяснение откъде са, заяви още на 27 юли тогавашният шеф на РДВР-Бургас ген. Красимир Петров (днес той е директор на Гранична полиция).
Нито един нормален бизнесмен не избива длъжниците си, а Рали Пенков ми дължи 350 000 лв., контрира на 28 юли Чайника, но никой не го чу и Бургаският окръжен съд прати двамата заподозрени в предварителния арест с постоянни мерки за неотклонение задържане под стража.
Три седмици по-късно – на 15 август, за атентата срещу Рали Пенков е прибран и Йордан Георгиев-Лайфа. По данни на РДВР-Бургас той също е от близкото обкръжение на Митьо Очите и от 2001 г. има собствена наказателна бригада за събиране на дългове от неизрядни наркопласьори и сутеньори. Срещу Лайфа има три висящи следствени дела – за отвличане, за притежание на наркотици и за побой в дискотека, но нито едно от тях не е минало дори на първа съдебна инстанция.
В началото на октомври 2005 г. стана известно, че обвинителният акт срещу Николай Попов-Чайника и Страхил Капелов е внесен в Бургаския окръжен съд. За най-голяма изненада обаче те се изправиха на подсъдимата скамейка не за атентата срещу Рали Пенков, а само за неговото изнудване. Според четивото конфликтът между Рали Пенков и Чайника се е развил по следния начин.
През март 2000 г. Рали Пенков взема на концесия плажната ивица в Обзор за срок от 20 години. Отначало той има намерение да работи сам, но в един момент парите му свършват и той предлага съдружие на Николай Попов-Чайника. За да докажат, че са мъже на честта, те не сключват писмен договор помежду си, а започват да работят на честна дума.
Съдружието им продължава до декември 2004 г., когато Рали Пенков едностранно решава, че всеки от тях трябва да поеме по свой собствен път. Чайника обаче не се съгласява с предложението на Пенков, оценява общата инвестиция на 500 000 лв. и уведомява Рали Пенков, че е продал своя дял (350 000 лв.) на Страхил Капелов. Притесних се, защото знаех, че Капелов е от обкръжението на Митьо Очите, заявява Рали Пенков пред следователя по делото за атентата срещу него на 13 юли.
И наистина, тревогата му е била съвсем основателна, защото в обвинителния акт се казва, че за изясняване на взаимоотношенията между съдружниците по неволя Митьо Очите лично е влязъл в ролята на… арбитър, който е взел следното мъдро решение: Рали Пенков или веднага изплаща целия си дълг към Страхил Капелов, или започва да го погасява на части…
Процесът срещу Николай Попов-Чайника и Страхил Капелов започна на 20 февруари 2006 г., т. е. пет месеца и половина след внасянето на обвинителния акт в Бургаския окръжен съд. По време на първото заседание бяха разпитани няколко свидетели, сред които плажният концесионер Рали Пенков и патронът на подсъдимите – Димитър Желязков-Митьо Очите. След като отметна задачите си за деня, председателят на съдийския състав – Галя Тодорова, насрочи следващото заседание за 27 март и обяви, че тогава ще разпита още петима свидетели – двама анонимни и трима от хората на Митьо Очите: Станчо Георгиев, Калчо Михов, Кристиян Коджуклиев-Лейтенанта.
В понеделник обаче (точно по схемата, приложена по процеса Държавата срещу Марин Куцаров, Калин Кирилов и Петър Памуков) съдия Галя Тодорова не разпита абсолютно никого. Вместо това тя обяви, че няма да даде ход на делото, защото при съставянето на обвинителния акт Бургаската окръжна прокуратура е допуснала съществени процесуални нарушения, които трябва задължително да бъдат отстранени.
Обвинителният акт трябва да съдържа точно и пълно описание на деянието, както и ясно да посочва конкретните действия на всеки един от обвиняемите. Липсата им в случая се третира като нарушение, което ограничава правото на защита на подсъдимите, се ка зва в мотивите на съдия Тодорова, които тя прочете в залата.
Според нея обстоятелствената част на обвинителния акт също не била прецизна, защото не съдържала пълно и точно описание на престъплението, за което Страхил Капелов и Николай Попов-Чайника са подведени под наказателна отговорност. И накрая – в обвинителния акт нямало никаква информация за конкретните действия, с които Николай Попов-Чайника е подбудил Капелов да изнудва концесионера Пенков, а обвинението срещу Капелов не било детайлизирано и той не можел да изгради защитата си.

КОМЕНТИРАЙТЕ

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук