МИТЬО ОЧИТЕ БЕ ЗАДЪРЖАН ПРЕЗ 2007г. заедно с групата си.

ПЕТ БРИГАДИ НА МИТЬО ОЧИТЕ ДЪРЖАЛИ НАРКОПАЗАРА САМО ЗА ХЕРОИНА ПО ЮЖНОТО ЧЕРНОМОРИЕ

Да ви припомним какво беше през 2007г.

Пет бригади на Митьо Очите осъществяват и контролират разпространението на наркотици по Южното Черноморие. Техните лейтенанти имат собствена мрежа от улични разпространители, като всяко звено се отчита на Диньо Динев – касиер на т. нар. несебърско-поморийска мафия, по следната схема: в понеделник се инкасират печалбите от хероина, а във вторник – приходите от кокаина. Съгласно йерархията в структурата Динев предава събраните пари на Янко Гюров-Помориеца, а той се отчита на единствения човек над него – Митьо Очите.
Всичко това стана известно в четвъртък (5 април) следобед, когато в Бургаския окръжен съд започна делото за мерките за неотклонение на Митьо Очите и ортаците му. Схемата бе описана от заместник окръжния прокурор на Бургас Светозар Костов, който в съдебната зала описа и структурата на престъпната групировка.
Групировката е разделена на три йерархични нива. На първото, най-висшето ниво, са Димитър Желязков-Митьо Очите и Янко Гюров-Помориеца. Желязков е емблемата и контролира организацията, като се намесва само в извънредни случаи. Мениджърът на групировката е Янко Гюров-Помориеца, защото той разпределя задачите и контролира тяхното изпълнение, обяви прокурор Костов.
Според материалите от полицейската разработка на второ място в йерархията е касиерът Диньо Динев, а на трето – ръководителите на петте структури, контролиращи мрежата от улични наркодилъри: Новак Купенов, Георги Джендов, Йордан Георгиев-Данчо Лайфа, Васил Ангелов- Борча и Стефан Хаджиев-Котката.
Разполагаме с осем тома доказателства и още 37 тома с материали, събрани чрез специални разузнавателни средства. Всички те сочат, че това са членове на организирана престъпна група, занимаваща се не само с производство и разпространение на наркотици. В случая има доказано сдружение на 15 лица, а това означава ясно изградена престъпна структура, заяви още заместник окръжният прокурор Светозар Костов.
Според адвокатът на Димитър Желязков – Илиян Василев, обаче в случая става дума за поредната постановка срещу Митьо Очите, тъй като имало драстични разминавания между тезата на обвинението и материалите по делото.
Представената от прокуратурата структура цели зрителен ефект и не може да се приеме като доказателство – заяви Илиян Василев пред медиите. – Обвинението издиша, защото голяма част от т. нар. доказателствен материал се базира единствено и само на доклада, изготвен от Центъра за изследване на демокрацията преди няколко години (става дума за декември 2003 г. – бел. ред.), в който Желязков е посочен като наркобос. А обвинението срещу него, на практика е въвеждане на принципа на колективната отговорност, защото срещу Желязков няма преки доказателства, категоричен бе Василев.
Въпреки съпротивата на защитата в четвъртък вечерта (малко след 20. 00 часа) съдия Деница Вълкова постанови, че Митьо Очите и хората му остават зад решетките с постоянни мерки за неотклонение задържане под стража. Определението може да бъде обжалвано пред Бургаския апелативен съд в 7-дневен срок.
Междувременно, докато чакаха решението на съдия Деница Вълкова, в кулоарите на Бургаския окръжен съд репортерите разиграха томбола за евентуалния наследник на Митьо Очите. След близо двучасови прения бургаските медийни кримки се обединиха около предположението, че ако Митьо Очите и Янко Гюров-Помориеца останат за по-дълго в предварителния арест, бизнесът им просто ще бъде погълнат от Диян Гайтанов-Боксьора. А той, както много добре е известно на читателите на Параграф 22, е един от най-доверените хора на небезизвестния Златомир Иванов-Златко Баретата.
Другият вариант е на 12 април, когато най-вероятно Бургаският апелативен съд ще гледа мерките за неотклонение на Митьо Очите и ортаците му, биг босът да бъде оставен зад решетките, а неговата дясна ръка – Янко Гюров, да бъде пуснат на свобода срещу парична гаранция. Така и държавното обвинение ще е сито, и бизнесът на Очите – цял.

КОМЕНТИРАЙТЕ

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук