Митьо Очите – част 2

Убийството на Венелин Москов

В НЯКОЛКО ЧАСТИ ЩЕ ВИ РАЗКАЖЕМ ЗА ВЪЗХОДЪТ НА МИТЬО ОЧИТЕ И СЪЗДАВАНЕТО НА МОНОПОЛ ОТ НЕСЕБЪРСКО-АХЕЛОЙСКАТА БРИГАДА В СЛЪЧЕВ БРЯГ И ОТ ПОМОРИЙСКОТО КРИЛО В БУРГАС ПРЕЗ ДАЛЕЧНАТА ВЕЧЕ 2000-2001 г.
ЧАСТ 2 :
УБИЙСТВОТО НА ПОМОРИЙСКИЯ ДИЛЪР НА “БЯЛОТО”- ВЕНЕЛИН МОСКОВ 15.06.2000г.

Възходът на Митьо Очите част 4 ИЗНАСИЛВАНИЯ НА ШАНАДЖИИТЕ

Разкрит е убиецът на поморийския автомафиот Венелин Москов, съобщи източник от следствието в Бургас. Според запознати извършител на престъплението е известният сред подземния свят Румен Димитров-Психото. Криминалистите разполагали с неопровержими доказателства срещу него, но все още се въздържали да го арестуват, тъй като не е открито оръжието на престъплението, довериха работещи по случая. Румен Димитров бе първият в списъка на заподозрените в убийството. Той бе задържан веднага след показния разстрел край Бургас, но три дни по-късно бе освободен поради недостиг на доказателства. Венелин Москов бе застрелян на 15 юни в личния си “Мерцедес” край кв. “Сарафово” с 6 куршума в главата и сърцето. Според криминалистите автокрадецът е застрелян заради афера с наркотици. Полицаите установили, че от година и половина Москов бил един от контрольорите на наркотрафика в региона, с който бил свързан и заподозреният Румен Димитров.Ден след атентата срещу Пламен Дишков-Кела (на 22 януари 2001 г. в клуб Фениси Клуб) в ареста отново е прибран човекът на Митьо Очите – Румен Димитров-Психото. Седмица преди да гръмне бомбата във Фениси той е пуснат след неколкомесечен престой зад решетките. Там Психото си прекарва времето заради обвинение в предумишленто убийство.През нощта на 14 срещу 15 юни 2000 г., край бургаския квартал Сарафово, е разстрелян 31-годишният Венелин Москов-Венци – популярна фигура в бургаския подземен свят. Мерцедесът, в който е намерен Венелин Москов, е паркиран на три метра от табелката за военния санаториум в квартал Сарафово. Колата се е намирала на банкета, а убитият е бил зад волана. Разположението на трупа дава основание да се предположи, че убиецът и жертвата са се познавали и до стрелбата се е стигнало след разговор между двамата. При първоначалния оглед е изяснено, че по Венелин е стреляно почти от упор и човекът, който е дръпнал спусъка, е седял на мястото до шофьора. По тялото и главата на убития са открити седем огнестрелни рани, а в колата са намерени гилзи от пистолет, най-вероятно Макаров.Убитият Венелин Москов се занимавал с кражби на коли, но напоследък (по оперативни данни на РДВР) се преориентирал към разпространение на дрога. Един от основните заподозрени за разстрела на Москов е Румен Димитров-Психото от Стара Загора.

Възходът на Митьо Очите част 1 Обстановката

Той се познава добре с Венелин Москов още от времето, когато двамата са били партия в далаверата с крадени коли. В подземните среди обаче се говори, че двамата се разделили, след като Психото преминал в отбора на Димитър Желязков-Очите.Криминалистите от РДВР градят версия, в която Психото е основният заподозрян. Задържат го в Стара Загора, докарват го в Бургас, но скоро го пускат. Оказва се, че Психото има желязно алиби – свидетелят Диньо Динев твърди, че в нощта на убийството Румен му е бил на гости в старозагорското село Богомилово. След първото задържане Психото няколко пъти е викан за разпити и беседи в полицията. Никога не се е крил, явявал се е на всяка призовка за разпит и категорично отрича, че има общо с убийството на Венци.При оглед на алфа ромеото на Психото в Стара Загора криминалистите намират бяла тениска, по която има капки кръв и барутни частици. Психото отрича, че тениската е негова. Поемните лица пък признават, че багажника на колата е бил отворен, когато видели тениската вътре. Въпреки това тениската е иззета и прикрепена към делото като веществено доказателство.

Възходът на Митьо Очите част 3 УБИЙСТВОТО НА ГЕОРГИ СИВКОВ 29.10.2000г.

Криминалистите разполагат и с разпечатка от Мобилтел, според която излиза, че в 0.05 ч. на 15 юни между телефоните на Венелин Москов и Румен Димитров-Психото е имало връзка и е проведен разговор. От разпечатката става ясно, че в момента на разговора Румен Димитров е бил в Сарафово. Според криминалистите, тази улика е решаваща за хода на разследването.Психото е задържан на паркинг, който е съвсем наблизо до сградата на полицията в Бургас. Но освен с бялата тениска и разпечатката за разговорите, водени от Москов в нощта на убийството му, полицията не разполага с други доказателства. Оръжието на покушението не е открито и в средата на януари 2001 г. Румен е пуснат от ареста. Атентатът във Фениси Клуб обаче го вкара отново зад решетките. В хода на разследването свидетелят Динев е пробит и доказателствата за вината на Румен Димитров-Психото натежават. Разследването приключва, делото влиза в съдебна зала и Психото е признат за виновен. Присъдата на Бургаския окръжен съд от 2 юли 2001 г. гласи Доживотен затвор, но е подписана с особено мнение от съдия Цвета Попова – магистратката изразява резерви към размера на наказанието. Няколко месеца по-късно, на 13 ноември, присъдата е отменена с решение на Бургаския апелативен съд и делото е върнато за ново разглеждане в Бургаския окръжен съд. Поводът е, че мотивите към издадената присъда не са подписани от съдебните заседатели по делото – процедура, която е задължителна, ако един от съдиите е подписал с особено мнение.Съдебното разследване срещу Румен Димитров-Психото стартира отново на 14 януари 2002 г., когато като свидетел по делото за първи път е призована снахата на убития Венелин Москов – Димитрина.

Възходът на Митьо Очите част 5 БОМБАТА В НЕСЕБЪР

Показанията й хвърлят в смут всички присъстващи и разбъркват досегашната фактологическа картинка около покушението: в нощта срещу 15 юни Венелин, излизайки от дома си, казал на снаха си, че отива да се срещне с Янко Гюров в Сарафово. Гюров е приятел на Венелин и приятел с Румен Психото. Димитрина Москова признала още, че съобщила за чутото на съпруга си Георги, по-малкия брат на Венелин. За този разговор никой от семейство Москови не е споменал досега и дума пред съда.Промяна има и в показанията на Маргарита Сивкова, основен свидетел по делото на Психото. По време на процеса срещу Румен Димитров свидетелстките й показания на 2 юли 2001 г. разкриха потресаващи факти от дейността на наркогрупировките на бургаска територия, разправиите и последвалата война между сина й Георги Сивков и Димитър Желязков-Очите, ролята на Психото в конфликтите.В периода на затишие обаче – юли 2001 – януари 2002 г., Сивкова явно е преосмислила доста неща. Според сегашните й показания, непосредствено преди убийството на сина й отношенията му с групата на Очите са били все още добри. В подкрепа на това са и показанията на Румен Димитров-Психото, който твърди, че вечерта на 14 юни 2001 г. се видял с Георги Сивков и му дал мобилния си телефон, за да си свърши някаква работа – нещо нормално между добри познати.Разпечатката от МобилТел сочи, че малко в 0.05 ч. от този телефон някой е говорил с Венелин Москов. Сянката на съмнение върху мъртвия вече Георги Сивков се уплътни, след като алибито на Георги за въпросната фатална нощ още не е доказано. По време на предишния процес майка му заявява, че той е бил в дома й (тя живее в центъра на града). Според приятелката на Георги Сивков, той наистина си е бил вкъщи, но… с нея, в квартал Меден рудник.На 17 януари 2002 г. Маргарита Сивкова уточни, че тогава е имала предвид дома на сина си в Меден рудник. Невинната на пръв поглед корекция обезценява предишните й показания, според които синът й е бил болен и не е излизал същата нощ навън.Както си му е редът, съдебният състав по новото дело Психото поиска нови експертизи – за ДНК-проби от кръвта по бялата тениска, изземане на отпечатъци от колата на убития Москов, мирисови следи и експертизи на подсъдимия Румен Димитров-Психото и свидетеля Янко Гюров. Поискана е и техническа експертиза за възможността да се прехвърля разговор по GSM от една цифрова клетка на друга.Какво ще докажат тези експертизи след близо две години – никой не знае и не се наема да гадае. През март обаче предстои ново заседание на съда по делото за убийството на Венелин Москов-Венци.

Възходът на Митьо Очите част 6 КОРОНЯСВАНЕТО НА ЗАМЕСТНИКА – ЯНКО ГЮРОВ

Досегашното развитие на ситуацията около това убийство обаче, както и цялата обстановка в Бургас по отношение на борбата между подземните групировки за пазара на дрога сочи, че от години по този проблем МВР не действа тук с необходимата сериозност и съсредоточаване. Пропуски на криминалистите при обработка на улики, каквато например е тениската, могат да доведат до обрат на делото, въпреки убедеността на полицаите, че именно Психото е физическият убиец на Москов.Липсата на програма за защита на свидетелите ясно личи и в предполагаемите причини Маргарита Сивкова да обърне показанията си на 180 градуса – тя, малкият й син, снаха й, внуците й живеят в Бургас на постоянните си адреси. А от юли миналата година досега мина доста време, за което тя може да е прогледнала и да е видяла ситуацията в друга светлина. Удобната смърт на Георги Сивков пък може безболезнено да насочи разследването към него и случаят да бъде приключен набързо с един неочакван финал. След който не ни остава нищо друго, освен да проследим как ще се развият по-нататък отношенията между останалите живи в дългогодишната нарковойна по Южното Черноморие. Съдейки по тазгодишния си отчет, същото ще сторят и в РДВР…

БХК са получили над половин милион само само държавни пари да защитават мигрантите и каналджиите

[youtube https://www.youtube.com/watch?v=O9vEcJmA9Hg&w=560&h=315]

Leave a Reply