Възходът на Митьо Очите част 3 УБИЙСТВОТО НА ГЕОРГИ СИВКОВ 29.10.2000г.

В НЯКОЛКО ЧАСТИ ЩЕ ВИ РАЗКАЖЕМ ЗА ВЪЗХОДЪТ НА МИТЬО ОЧИТЕ И СЪЗДАВАНЕТО НА МОНОПОЛ ОТ НЕСЕБЪРСКО-АХЕЛОЙСКАТА БРИГАДА В СЛЪЧЕВ БРЯГ И ОТ ПОМОРИЙСКОТО КРИЛО В БУРГАС ПРЕЗ ДАЛЕЧНАТА ВЕЧЕ 2000-2001 г.
ЧАСТ 3 :
УБИЙСТВОТО НА БОСЪТ НА ХЕРОИНА ОТ к-с МЕДЕН РУДНИК – ГЕОРГИ СИВКОВ 29.10.2000г.
НАРКОРЕВАНШЪТ В БУРГАС ПРЕДСТОИ

Възходът на Митьо Очите част 1 Обстановката
В играта на живот и смърт край морския бряг единствената сигурна загуба е за Георги Сивков, сочен приживе за един от наркобосовете в града. Той бе изваден завинаги от играта на 29 октомври 2000 г., когато почти буквално го напълниха с олово пред бар Жега в Бургас. Ченгетата, правили огледа на местопрестъплението, преброили (на отсрещната страна на бул. Мария Луиза, откъдето неизвестният убиец е стрелял с автомат Калашников) повече от 15 гилзи. Според полицейската информация, Георги Сивков е имал мрежа за разпространение на хероин в Бургас и в курортите на юг от града и точно заради операциите на пазара на дрога е бил разстрелян. Смъртта му, в известен смисъл, е била предизвестена. Конкурентната групировка, наричана по онова време Несебърско-поморийска, започва да разчиства пътя си и да се домогва до по-големи пазарни територии.В продължението на тази популярна версия (поддържана между другото и от бургаската полиция, но под сурдинка) се разказва как самите ченгета са знаели, че Сивков е кацнал на мушката на несебърската група и са търсели подходящи начини да го предупредят.

Възходът на Митьо Очите част 2 Убийството на Венелин Москов

Дали обаче полицаите наистина са узнали какво точно му се гласи на Сивков и защо не са предотвратили екзекуцията му (след като са узнали), продължава да е една от най-съкровените и зорко пазени тайни на РДВР-Бургас. Разрастването на конфликта между Сивков и напиращия да нагази в големите пари бос на несебърската група – Димитър Желязков (Митьо Очите), е бил предвидимо. През юни 2000 г. край Сарафово Румен Димитров (Психото), човек на Димитър Желязков, ликвидира Венелин Москов (Венци). Именно това убийство и от последвалия съдебен процес (за който Параграф 22 писа в бр…. ) започна разплитането на кълбото от престъпни връзки и отношения в бургаския подземен свят. През април 2001 г., на едно от заседанията по процеса на Психото, майката на Георги Сивков даде потресаващи показания. Тя посочи Димитър Желязков (Очите) и неговите хора за преки виновници за разстрела на сина й. По време на друго заседание обаче (през есента на 2001 г.) Маргарита Сивкова заяви, че е била разстроена от смъртта на сина си и затова е наговорила такива работи за Митьо Очите. След това заседание добре информиран източник подшушна на журналистите, че Сивкова ближе позакърпена рана, защото е… дългогодишна наркоманка. Постепенно наркомрежата на покойния Сивков, действаща в центъра на Бургас и големите жилищни комплекси, бе окупирана от Митьо Очите. След огромни порции бой и гаври (включително и отснети на кадро изнасилвания) дребните пласьори от групата на Сивков в стройни редици преминаха в структурата на Очите. От хората, гравитиращи край Сивков, непречупени (засега) останаха още Петко Петров, Кероп Погосян и Николай Ганев от Ямбол.

Възходът на Митьо Очите част 4 ИЗНАСИЛВАНИЯ НА ШАНАДЖИИТЕ

Всички те вкупом (заедно със Стоян Димитров) влязоха в ареста по подозрения, че са извършили бомбения атентат срещу Димитър Желязков (Очите) на 9 септември 2001 година. Факт, от който малцината сподвижници на покойния Георги Сивков могат да са сравнително доволни – по-добре зад решетките, отколкото на два метра под земята. След атентата (при който бяха убити съпругата му, брат й и един от бодигардовете му) положението на Митьо Очите също не е никак розово, въпреки че разследването върви в правилната за него посока (извършителите са задържани и участието на всеки в престъплението е изяснено). Ще рече (ако се абстрахираме от тежката загубата на близките му) – Митьо Очите би трябвало да е спокоен: душманите му са зад решетките, а бъдещето им е предписано в Наказателния кодекс: килия и раирана пижама за две петилетки напред. Най-малко. Факт, който дава на Очите основания, чрез сензационно интервю в един всекидневник, специално да благодари на топполицаите полк. Ботьо Ботев и подп. Свилен Михайлов, пристигнали спешно от София часове след атентата и още по-спешно разнищили енигмата.Едновременно с това обаче Митьо Очите използва възможността и публично (в същото интервю) натопи антимафиотите от регионалното звено Борба с организираната престъпност (РЗБОП) в РДВР-Бургас като съучастници в атентата. Спецполицаите знаели за пъклените планове на враговете му, но не предприели нищо, защото работели срещу него. Резултатите не закъсняха. Шефът на РЗБОП майор Атанас Хаджиатанасов моментално бе лашнат в девета глуха и в момента се подвизава като шеф на РПУ, а неговите подчинени бяха натирени от редовете на МВР.

Възходът на Митьо Очите част 5 БОМБАТА В НЕСЕБЪР

Вместо да щрака с пръсти след това развитие на нещата обаче, Митьо Очите е умислен за бъдещето си. Защото покрай разследването на кървавия инцидент в Несебър започнаха да излизат (едно по едно) и престъпленията, извършвани от негови хора. Криминалистите от РДВР откриха снимки, на които са документирани случаи на насилие над дребни пласьори на дрога. Действащите лица са все от близкото обкръжение на Митьо Очите – Новак Купенов, Стоян Пенев (Гипса), Радослав Николов, Йордан Дросев (Черния), Тончо Тончев. От натрупаната обилна информация става ясно, че това е наказателната бригада на несебърския бос. Засега само Йордан Дросев (Черния) успя да се отскубне от полицейската хватка и в момента го гризе носталгията някъде в чужбина. Всички останали са в ареста и започват (кой с пълно гърло, кой на ушенце) да… пеят. И, ако е истина, че Димитър Желязков е кукловодът на наркобизнеса в Бургас и Южното Черноморие – в момента той изостава в материала с космическа бързина. Той е в полезрението на полицията от толкава време, че със сигурност добре знае колко очи и уши ядат хляб от неговата ръка. Факт, който логично води след себе си спиране (или силно ограничаване) на всякакъв вид дейност, способна да възбуди някакъв интерес у полицията. Сметките на Митьо Очите са вярно направени – той оповести, че се занимава с язовири, с ресторанти под наем и с внос на коли.

Възходът на Митьо Очите част 6 КОРОНЯСВАНЕТО НА ЗАМЕСТНИКА – ЯНКО ГЮРОВ

Той прекрасно се е вживял в новата си роля. За да заиграе (и то добре) в подобна легална постановка, Очите би трябвало да има зад гърба си знаещи и можещи сценаристи и режисьор-постановчик. Които, освен подходящите реплики на сцената, му дават гръб и сигурност зад кулисите. А всичко това може да се случи само ако режисьор-постановчикът (поне) е на заплата в… системата на МВР.В този смисъл, ако вярваме на твърденията на Митьо Очите, че антимафиотите в Бургас са работили срещу него (и в полза на Стоян Димитров-Тулупа), след изгонването им от РЗБОП нещата си идват на място. Нещо повече – шумно огласената и скандална по своята същност вътрешна проверка в РДВР (февруари-март т.г.) провокира появата на неофициална информация, че служителите в РЗБОП всъщност са били разделени на две групи по интереси – едните работели за Митьо Очите, а другите за конкурентната групировка. Кратка схватка с обикновената аритметика би показала, че сега в РДВР би трябвало да е на власт работната група на Митьо Очите. Това обаче съвсем не е така. Георги Сивков е мъртъв, Митьо Очите е под контрол и с единия си крак винаги ще бъде в ареста. А какви по-прекрасни условия за появата на нов играч на терена?Сред тоновете информация, стоварили се върху масовата публика покрай мафиотската война в Бургас, за миг се мярна едно име и светкавично изчезна от общественото полезрение. Става дума за Янко Гюров (от Поморие), сочен в тесните специализирани кръгове като мозъка на несебърско-поморийската групировка на Митьо Очите. Информация от подземието твърди, че той е с хладен ум и чисти ръце и като истински чекист опича докрай работата си, оставайки в сянка. Според мълвата, Гюров е сред агентите информатори на топкриминалист, играл активна роля в обезвреждането на групата на Сивков и поставянето на Митьо Очите под контрол. Срещу информация по дела за убийства Гюров получава протекция над бизнеса си, който по никакъв начин не е свързан нито с язовири, нито с внос на коли, нито с риболов.

Как забогатяха зърнените босове като Бенчо Бенчев през 90-те ?

Известно е, че нито в природата, нито в обществото остава вакуум. По същия начин стоят нещата и с наркобизнеса, независимо дали той се върти в САЩ, Източна Европа или Северна Ингушетия. Доколко тази универсална формула е в сила и за родното Южно Черноморие – ще видим след броени месеци. Защото има още една личност, достатъчно популярна в Бургас (пък и в страната), за която от известно време също никой не говори – Пламен Дишков (Кела), бивш сикаджия, настоящ бизнесмен и търговец на петрол. Преди години името му се свързваше също с трафика и търговията с дрога и това го направи естествен враг на Митьо Очите. Групите им често си организираха побоища и престрелки, а самият Пламен Дишков стана обект на няколко атентата. При предпоследния (на 22 януари 2001 г.) бомбен взрив пред бар Фейсън уби двама от хората му – Димо Колев (Чирпана) и Добрин Кафеджиев (Кафето). Тогава Кела се отърва със счупен крак и други по-леки контузии (десетина дни преди покушението един от близките хора на Пламен Дишков – Диман Вълканов, пък беше прострелян в слабините). След бомбата във Фейсън Кела заяви: Знам кой е! Става въпрос за лично отмъщение, това е един комплексар, който решава, че му преча и прави поредната свинщина. За разлика от ноемврийския атентат в Несебър (срещу Митьо Очите) – и до днес не стана ясно кой поръча и кой взриви бомбата срещу Кела. Нещо повече – преди две седмици (на 15 април, понеделник) Бургаската окръжна прокуратура спря разследването на атентата срещу Пламен Дишков поради липса на доказателства. Вярно, че по ръцете на единствения заподозрян за атентата – Валентин Ангелов, бяха открити частици от тротила (използван за адската машина пред Фейсън), но за прокуратурата това не бе достатъчно. Обвиненията срещу Ангелов паднаха, 5-те хиляди лева гаранция му бяха възстановени и той излезе на свобода.От няколко години Пламен Дишков (Кела) неизменно се придържа към тезата, че от петрол се печели неимоверно повече, отколкото от дрога. Вярно е, че той по никакъв начин не променя стила и методите си на работа, но също така е вярно, че и полицията не се отличава кой знае с каква правоохранителна активност. Дори когато едно от момчета на Кела даде фира в инцидент с дъх на петрол: Венелин Георгиев (Димбито) бе застрелян от бившия контраразузнавач и бивш административен директор на Лукойл Енчо Стоев, когото Венелин трябвало да… застреля. Вторият наемен убиец Георги Покраев (Малкия шумкарин) успява да отърве кожата. На 12 април тази година срещу Кела отново бе извършен опит за покушение, за който до момента никой не е обелил и зъб. Според неофициални източници на Параграф 22, срещу Пламен Дишков е стреляно недалеч от хотел Приморец в Бургас. Дали заради петрола или заради дрогата – засега не е ясно, тъй като полицията мълчи като риба. И ако трябва да обобщим разстановката на бургаския наркотерен в края на второто полувреме, нещата изглеждат така. С решението си разследването на атентата срещу Пламен Дишков (Кела) да бъде спряно поради неразкриване на извършителя (или поради липса на доказателства) мирът и спокойствието в живота му се отлагат за неизвестното бъдеще. Димитър Желязков (Митьо Очите) продължава да е на свобода, но все по-осезаемо усеща дъха на преследвача във врата си. Георги Сивков е в небитието, а структурата му отдавна вече не съществува.Бившият шеф на охранителната фирма на Лукойл – Лукома, и сегашен шеф на РДВР-Бургас полк. Красимир Петров се закани още през декември 2001 г., че започва активна операция, с която ще прекрати завинаги кървавата саморазправа между групировките, но нищо засега не говори, че е напуснал сферата на обещанията. С други думи – смените са извършени, реваншът предстои.
[youtube https://www.youtube.com/watch?v=O9vEcJmA9Hg&w=560&h=315]

КОМЕНТИРАЙТЕ

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук