Гръцкият министър на отбраната Панос Каменос определи Турция като „враг, който продължава да ни провокира“. Той е наредил дислоцирането на допълнителен брой военни на островите в източната акватория на Егейско море.

Министърът на отбраната посочи, че 7000 военни са били прехвърлени на островите – на фона на повишеното напрежение между двете страни, предаде „Вашингтон поуст“.

„Ако посмеят, нека оспорят и един метър от нашата територия. Гърците, обединени, ще ги сразим“, заяви Никос Каменос. Напрежението между двете съседни страни се повиши до червено през последните месеци след серия инциденти в Егейско море.

Фанатиците на турския президент Реджеп Ердоган в Тракия призовават за “Свещена война”, пише английската версия на гръцкото издание “Прото тема”.

Изданието отбелязва, че Турция е предприела опасни игри със стабилността на Балканите.

Това, което правят неговите хора, е подклаждане на напрежение в отношенията на Турция с Гърция, както и с България, чрез насърчаване на пропагандата им към мюсюлманските граждани в Гърция и България, въпреки че не всички са турци, допълва гръцката медия.

И това не е всичко. Те раздават листовки в мюсюлмански села в Тракия, с които на практика призовават за религиозна “Свещена война” срещу християните, допълват от “Прото тема”.

D4e472d9-d511-454e-b12d-b1fccb918d89

Борисов да иска обяснение от Ердоган за тракийските бежанци и Кърджали, призова Петър Низамов във фейсбук !

Кога ще се случи и за тракийските бежанци справедливото искане за обезщетението на тракийските българи, което да бъде поставено пред турската страна на най-високо ниво”.  Премиерът Бойко Борисов трябваше да повдигне въпроса за тракийските бежанци на срещата във Варна , на която турският президент Реджеп Ердоган се срещна с лидерите на Европейския съюз.

Борисов също трябваше да обяви пред Ердоган, че думите му за душевната граница на Турция, която включва Кърджали, за неприемливи.

Заяви Петър Низамов -председател на две неправителствени родолюбиви организации.

Български медии успокояват, че имало грешка в превода. Защо в Гърция реагират веднага различни политически партии, и виждат опасност в изявленията на Ердоган, а в България такива реакции се смятат за някакъв невъзпитан национализъм?

Агенция АНА-МПА била предала неправилно думите на Ердоган, че според т.нар.„Национален договор“ от 1920 г. (приет от кемалистите, а също и от османските турци) юридическият статут трябва да се определи въз основа на свободно проведен референдум в района“.
Малко по-късно агенцията се коригира, като цитира електронното издание на в. „Сабах” за съдържанието на „Националния договор”, като в частта за Западна Тракия се посочва:
„И юридическият статут на Западна Тракия за мира, който ще се установи с Турция, ще трябва да бъде определен по подходящ начин в резултат на свободно проведен референдум. Някои историци смятат, че границите по “Националния договор” включват също Кипър, Алепо, Мосул, Ербил, Киркук, Батуми, Солун, Кърджали, Варна и Егейските острови“.

И от коригирания текст става ясно, че няма нищо успокоително. Неясно защо някои български медии успокоително повтарят, че имало грешка в превода. Изказването на Ердоган е агресивно, незачитащо международното право, с териториални претенции.

Странно мълчат българските партии и политици, на фона на гръцките. Сякаш нищо не се е случило. Дори т. нар. патриоти, националисти от ВМРО, „Атака” и Патриотичният фронт не вдигат шум, както може да се очаква. У нас рояк политици скочиха след налудничаво изказване на руски депутат, а сега след скандално изявление на турския президент мълчат. Това е един от абсурдите на българската политика, който издава липса на здрав разум.
В българските медии се виждат заглавия, че думите на Ердоган разтревожили Гърция. А България не разтревожиха ли?

Кой трябва да поиска от българските власти да променят политиката си към Ердоган? Защо България трябва да връща избягали от турския режим? След неуспешния военен преврат в Турция започна непознат за 21 век лов на вещици. Няма скорошен пример на диктаторски режим с такова преследване на хора във всички професионални кръгове – полиция, армия, учители, университетски преподаватели, държавни служители, дори футболисти. Като в типична диктатура там уволняват и арестуват само по подозрение, провеждат масови чистки. Аналогичен случай може да се посочи отпреди 50 години – Културната революция в Китай и десетина години по-късно преследването срещу „Бандата на четиримата” – вдовицата на председателя Мао и няколко от приближените му, които са обвинени за чистката при същата културна революция.
Сега в Турция по подобен начин диктаторът преследва свой бивш приближен – Фетулах Гюлен и навсякъде му се привиждат негови привърженици и конспиратори. Срамно и унизително е, че България съдейства в неговия лов на вещици. Сред върнатите в Турция бегълци онзи ден бяха трима комисари, уволнени от полицейските дирекции в Диарбекир и Коджаели, доцент доктор-преподавател в университета в Малатия, журналист от закрития в.“Заман“, преподавател по физика и математика в гимназия в Бурдур. И докато българските власти му сътрудничат, Ердоган открито заявява териториални претенции.

Изказванията на турския президент са опипване на почвата, предварителни стъпки към реални действия. Ако от България няма адекватна реакция, утре може да се очакват следващите стъпки от страна на Турция. Може да се предполага кой е петата му колона в България, коя или кои протурски партии.

На този фон изглежда още по-абсурден предизборният клип на модерната проевропейска десница Реформаторски блок – кандидатът й представя като основни проблеми на България „Южен поток”, АЕЦ „Белене” (спрени проекти) и паметника на Съветската армия. А най-влиятелната партия на власт ГЕРБ и лидерът й Борисов съдействат на Ердоган и използват по-умерена антируска риторика.

Още след опита за преврат в Турция през 2016 година се нажежиха страстите между натовските партньори. В Гърция избягаха осем турски войници, които гръцкият съд отказа да екстрадира обратно в родината им. Анкара обвини Атина, че осигурява убежище на терористи.

Преди седмици двама гръцки гранични военни се озоваха на турска територия, губейки ориентация. Те бяха арестувани, а турските власти отказват да ги предадат на Гърция. Президентът Реджеп Ердоган заяви, че няма да върне гръцките войници, докато турските такива не бъдат екстрадирани в страната.

Ердоган обяви защо не пуска гръцките войници
Следваме закона, заяви турският президент.

Облечен във военна униформа, турският президент Реджеп Ердоган обяви защо не прави нищо, за да помогне за бързото освобождаване на двамата гръцки войници, задържани на границата, съобщи гръцкото издание Tovima.

Двамата военни бяха арестувани, след като по погрешка преминаха на турска територия. Те обявиха, че са загубили ориентация, но турският съд продължава да отказва освобождаването им. Наглед протоколната процедура се превърна в поредна иска в сложните отношения между двете съседни страни.

„Премиерът Алексис Ципрас ми обеща до две седмици да ни върне осемте терористи, избягали в Гърция, но това не се случи“, заяви Ердоган, визирайки избягалите в Гърция след преврата осем турски военни. Те потърсиха убежище там.

„Съжалявам, но ние също действаме според върховенството на закона“, е казал турският президент. По този начин Анкара отвръща на удара на Атина – на фона на повишеното напрежение между двете страни през последните две години.

 

 

 

 

1 КОМЕНТАР

Leave a Reply