Съдът освободи под парична гаранция още двама от задържаните при специализираната акция на МВР

06 Септември 2004

Димитър Кръстев, известен с прякора си – Геле Черния, е освободен под гаранция от 500 лева. Той е бил задържан защото се е опитал да попречи на полицията да извърши претърсване. 700 лева е гаранцията за Димитър Вучев – Демби.

Софийският районен съд освободи още двама от задържаните при 24-часовата специализирана полицейска акция за борба с престъпността.
Димитър Кръстев, известен с прякора си – Геле Черния, е освободен под гаранция от 500 лева. Той е бил задържан защото се е опитал да попречи на полицията да извърши претърсване. 700 лева е гаранцията за Димитър Вучев – Демби. Той е бил под арест за държане и ползване на радиостанция, която излъчва незаконно, без обаче да бъде приложена експертиза за възможностите на намереното радиосредство.

4Николай Стефанов – зам.н-к РГС по ГКПП (през 1994 г. е почивал на Китен с група митничари на разноски на Ангел Кръстев “Геле Черния”, като “награда” за оказаната помощ по осъществяване на контрабандния трафик в периода на югоембаргото);

——
Неизвестни стреляха с пистолет срещу Димитър Вучев – Демби на софийско кръстовище
12 септември 2004

Неизвестни стреляха с пистолет срещу Димитър Вучев – Демби на кръстовище в квартал Люлин, в късния следобед в неделя. Вучев е невредим.

Според МВР, Демби е приближен на сочения за наркобос Антон Милтенов – Клюна. Димитър Вучев бе сред задържаните в последната операция на МВР, но съдът го пусна под парична гаранция.

Стрелбата е станала към 16.45 ч, съобщи “Дарик радио”. Димитър Вучев е шофирал “Мерцедес”-а си, придружаван от двама души охрана. Той е пътувал в посока от жк Люлин към центъра на София. Срещу него е стреляно с пистолет от засада, счупено е предното стъкло на колата му. На въпрос на Дарик радио кой би могъл да е поръчител, Демби отговори, че това е някой от новата групировка, която разчиства пазара у нас.

Демби и охраната му са видели два автомобила – “Мерцедес” и “Пасат”, от които най-вероятно е стреляно. Димитър Вучев твърди, че стрелбата не е инсценировка.

Ген. Борисов: Направихме адвокатите милионери “Направихме адвокатите милионери”, оплака се вчера по bTV главният секретар на МВР ген.-лейтенант Бойко Борисов. “Колкото повече ние (МВР-б.р) натискаме да стоят в ареста, толкова по-платени са т… >>>

Демби и Геле Черния излизат от ареста

Софийският районен съд освободи под гаранция вчера Димитър Вучев-Демби и Ангел Кръстев-Геле Черния. Двамата бяха арестувани при 24-часовата акция на полиция и прокуратура след убийството на Асен Петров-Шаки. При нея бяха прибрани повечето от сочените от МВР за престъпни босове. Повечето бяха освободени малко по-късно.
Демби, който е обвинен за незаконно притежание на радиостанция, беше пуснат срещу 700 лв. парична гаранция. При претърсването на дома му на 2 септември т.г. е намерена и иззета мобилна радиостанция марка “Вертекс – Стандарт”. Според съда няма достатъчно данни, че станцията е изправна, тъй като по делото не и е направена експертиза. Освен протоколите за изземване няма други доказателства, които да сочат, че Вучев е притежавал и използвал радиостанцията. Според съда няма опасност Демби да извърши друго престъпление.
500 лв. пък е гаранцията на Геле Черния, който е обвинен за оказване на съпротива на полицай. Според обвинението, Кръстев се е опитал да спре ченгетата да влязат в дома му, за да извършат претърсване. Съдът обаче счете, че престъплението не е доказано, защото по делото е приложена само докладна записка на ченгетата, а няма разпит на свидетели.

Оставка на прокурор заради пуснат под гаранция

Никола Филчев поиска от прокурора от Софийска градска прокуратура Емил Дангов да си подаде незабавно оставката. Мотивите са, че не е направил искане пред съда за постоянно задържане под стража на обвиняемия Янко Никифоров, съобщи пресслужбата на Върховна касационна прокуратура. От факса става ясно и че Дангов е подал оставката.
Никифоров бе сред задържаните по време на спецакцията, разпоредена на МВР от Филчев като ответен удар на последния показен разстрел в столицата, при който в кв. “Княжево” освен Асен Петров-Шаки бе убит и полицай. В автомобил на Никифоров полицаите намериха два автомата, 4 тротилови пресовки, ръчна граната и много пликчета наркотик. Според оперативните полицейски данни 27-годишният мъж се занимава с разпространение на дрога. След задържането му ген. Бойко Борисов коментира, че човек, който притежава такъв арсенал, се готви да убива и да взривява. Никифоров е пуснат на свобода от следовател срещу 2000 лв. гаранция.
По време на спецакцията бяха задържани общо 16 души. От ВКП обявиха, че за 5-има от тях има достатъчно доказателства за извършено престъпление. Прокуратурата поиска постоянен арест само за двама от задържаните – Димитър Вучев-Демби и Ангел Кръстев-Геле Черния. Софийският районен съд обаче ги пусна срещу гаранции 700 и 500 лв. заради липса на достатъчно доказателства. Демби е обвинен за незаконно държане и ползване на късовълнова радиостанция, Геле Черния – за опит да попречи на полицаите да влязат и претърсят дома му.
Прокурор Дангов разпитва в края на юли столичния кмет Стефан Софиянски по делото за обсебване на имоти срещу алтернативния синод на Инокентий.

дата: 16.09.2004г.

Съдът пусна Демби срещу 3000 лв. гаранция
Софийският районен съд не уважи искането на прокуратурата да наложи постоянен арест на Димитър Вучев-Демби, двамата му бодигардове Георги Нацев и Милен Сотиров, както и на Росен Кръстев и Николай Рачев, съобщи БНР.

Срещу петимата е образувано полицейско дознание за хулиганство в района на тунела зад столичния квартал “Люлин” миналата неделя – 12 септември, заради стрелба с пистолет.
Срещу петимата обаче не бяха представени доказателства, че са извършители на престъпното деяние.
Показанията на трима странични свидетели разпитани по делото сочат, че са се чули изстрели, но никой от тях не е видял някой от уличените да е стрелял.

Резултатите от балистичните експертизи доказват, че и петимата нямат следи от барут по ръцете си.

Всички те са неосъждани, с установена самоличност и постоянни адреси, т.е. няма опасност да се укрият или да извършат друго престъпление.

Мотивиран от четирите висящи дела и имотното му състояние, съдът наложи парична гаранция от 3 000 лв. на Димитър Вучев-Демби, а 2000 лв. на Георги Нацев и 1000 на Милен Сотиров.
Останалите двама бяха пуснати срещу подписка.

Решението подлежи на протест пред Софийския градски съд.

Leave a Reply