Митничар: Самоковеца правеше по 12 млн. месечно
Митничар, пожелал анонимност, в интервю за Радио Нет:

По принцип Косьо Самоковеца твърди, че е виден картофопроизводител, явно този бизнес е станал много рисков. Колегите са уплашени и то не само от последната случка, а особено след побоя над двамата митничски служители. Сега са доста притеснени. По принцип той (Самоковеца, бел.ред.) се занимаваше основно с контрабандата на китайски и турски стоки.

Какво означава това?

Това означава, че той е шапката на една много добре организирана система, която не може да работи без покровителството на висши чиновници в нашата система. За съжаление всичко се приключва на етап поредния нещастен митнически посредник, който е хванат с контрабанда.

Само това ли е Косьо Самоковеца – контрабандист на китайски стоки?

В сферата на митниците освен китайски стоки се контрабандират и месо и газ. Знаете, че се установи вносът на 156 цистерни незаконен внос на газ. Въпросният Пилето и той беше под негова шапка, но всичко приключва с това, че няма нарушение, няма наказани.

Изключително актуален е въпросът след това убийство кой ще наследи Косьо Самоковеца. Кои са хората, с които той работеше специално на ниво митници?

Много е рано да кажа още кой ще го наследи, това ще бъде ясно може би след 1-2 седмици, като видим къде ще бъдат пренасочени потоците от китайски стоки. Сега на ниво митници се почва от заместник-шефове на митници и надолу. Така че никой шеф на митническо бюро няма да си позволи луска да работи с фирми, зад които той стои – без да има изрични указания.

За какви суми става въпрос годишно? Правили ли сте изчисления колко може да си докара един контрабандист точно от това китайско карго, за което говорите?

Оборотът на месец е около 300 контейнера с китайски стоки. Сега с последните митни сборове не могат да бъдат изчислени, тъй като не се знае точно каква част от стоката се укрива. Сумите, които по принцип влизаха в неговата структура, бяха 4000 лева на контейнер.
От месата са малко повече – някъде около 8000 лева, говоря за неща, които минават на чисто бариране в момента.
Но по-интересно е, че прословутият канал на Пилето продължава да си работи. Новата схема е, че китайските стоки вече не се обмитяват като строителни материали, а като плоскости, внос от Гърция.
По мои данни за последните 2 месеца са направили 83 камиона на едно определено крайгранично митническо бюро. Интересно ми е тия от МВР-то какво правят, въобще как може да допуснат такова нещо след целия този медиен шум, явно това си е политика на Агенция Митници.

Става въпрос за фантастични суми в порядъка на милиони годишно. Така ли е?

Които влизат в сруктурата на Самоковеца?

Да.

Горе долу 12 милиона на месец.

12 милиона на месец?

Да. Вие може да ги изчислите. Сега ще ви кажа следното нещо. Агенция Митници обявява рекордни приходи, плюс 15% в сравнение с миналата година. В същото време Статистическият институт и МВФ казват, че вносът се е увеличил с 40%. Митниците поне 40% трябва да имат приход отгоре. А на всичкото отгоре с тези рекордни приходи Милен Велчев търси някакви смешни 75 милиона. Нека Асенов това обясни как е увеличил вносът само с 15% , след като има увеличение с 40%, къде му са другите 25?

Кои са лицата от подземния свят, свързани с Косьо Самоковеца, онези които го подкрепят в неговата нелегална дейност, онези с които поддържа тези нелегални канали?

Трябва да разделим нещата на 2 нива – стокова контрабанда и контрабанда с амфетамини и наркотици. Стоковата контрабанда там положението е ясно, има един събирач, който се нарича Пешо Кучето и отдолу вече са малките играчи. Там са Иринка, Хафти работеше за него, Пилето работеше в известен период за него.
За наркотиците неговият нов, най-близък е Клюна, който за момента може би ще стане новата ключова фигура в разпространението на амфетамини, Демби…
Ударните му бригади се ръководят от едно момченце, Рашо се казва. За пръв път за нас известен стана в скандала в “Ескейп”, той е бил на третото сепаре с охраната си. Той държи и бригадите за взломните кражби в София и по-скоро в кварталите горе – “Бояна”, “Хиподрума”, “Бели брези”.

Имате ли свое подозрение за това дали убийството на Косьо Самоковеца е свързано с някакво разчистване на сметки, разчистване на пазари, може би някой друг да има претенции към неговия бизнес.

В тези среди той беше известен, че никога не му стига това, което му се дава. Една от основните версии е, че той е в отвличането на Мето Илиенски. Значи, колкото и да се стремят да го покриват това политиците, те бяха в много голям конфликт в последно време – затова че искаше да измести и да хване монопола на бизнеса с дрогата.
Това че е убит поредният бизнесмен, било той картофаджия или рибар, не означава, че вносът на китайски стоки ще престане. Парите са прекалено големи и изкушението е прекалено голямо. Дали ще е Косьо или някой друг, няма никакво начение. Не забравяйте, че структурата на Косьо все още съществува, поне на този етап.

Колко хора наброява тя?

Много е трудно да се каже, бригадите на Рашо са около 30 човека, на Туми и Демби са още толкова.

Това са самите биячи, така ли?

Да, хора които отговарят за различни неща в самата структура. Казах ви – взломни кражби, разпространение на амфетамини и наркотици. Никой няма точна представа, за каква структура става дума като количество хора, тъй като постоянно идват, отиват си, нали, използват все млади момчета, безработни, между 18 и 25 години. Всички са от 2 региона – или от региона на Костенец или от региона Перник и надолу.

И е трудно в момента да говорим за наследника?

Много е рано, може би след седмица. Нека да видим първо МВР какво ще извадят като версии…

КОМЕНТИРАЙТЕ

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук