Велики вторник според църковния календар е ден, отреден за смирение и поучение, а от българската политика лъха разум и умиротворение. Държавата няма да влиза в сделката за ЧЕЗ и съответно публичните средства за това ще бъдат спестени, Комисията по досиетата няма да бъде закривана, напротив – ще бъде подкрепена, а омбудсманът Мая Манолова развива кампания за Великден.

АЛИЛУЯ !!! Точно 6 месеца след като Петър Низамов сигнализира, че Мишо Арабина урежда нелегалните мигранти с лични карти, ДАНС и прокуратурата най-накрая направиха акция.

Редом с това главният прокурор влезе в ролята си този театър и Сотир Цацаров обяви, че няма данни за престъпление по сделката с ЧЕЗ.

Държавата няма да влиза в съдружие с Върбакова за активите на ЧЕЗ

Петър Низамов Перата организира спасителна акция с доброволци за търсене на оцелели след наводненията в Бургаско, причинени от небрежността на ГЕРБ.

Един месец преживя желанието на държавата да се включи с дял в покупката на активите на CEZ. Във вторник финансовият министър Владислав Горанов обяви, че правителството е преосмислило позицията си и премиерът е приел резервите на екипа си за съдружие с “Инерком” на Гинка Върбакова. На 1 март премиерът поиска и получи от Върбакова потвърждение, че държавата може да участва в сделката. Ходът дойде, за да тушира политическото напрежение.

Abc49b01-4065-494d-8c29-16022c0c6852

Отказването от съдружието е вярната позиция. Първо, защото държавата, т.е. данъкоплатците, щяха да платят скъпо (1 млрд. лева) за активите. Второ, защото щяха да станат съдружник или с неизвестната малка компания, която няма капацитет да управлява и инвестира в най-голямата ел. мрежа в държавата, или с таен субект, криещ се зад “Инерком”. И не на последно място, защото държавата е доказала неспособността си да управлява добре.

Тази позиция на държавата по същество е абдикация и преотстъпването на най-големия енерго-разпределител в България на този “неизвестната малка компания, която няма капацитет да управлява и инвестира в най-голямата ел. мрежа в държавата, или с таен субект, криещ се зад “Инерком” .

А може би сега искат да фалират кредитиралите я Първа Инвестиционна банка и УниКредит Булбанк чрез умишлен банкрут на ЧЕЗ от “бушона” Гинка… Този филм вече сме го гледали в КТБ…

“Уникредит Булбанк”, Първа инвестиционна банка (Fibank) и Българската банка за развитие имат участие в сделката по закупуването на активите на ЧЕЗ в България, твърди чешкото издание “Лидове новини”, цитирано от БНР.

Две от българските банки са обещали отпускане на кредит на дружеството “Инерком – България”, което бе избрано да закупи активите на ЧЕЗ – България, съобщава чешкото издание “Лидове новини”. Една от тях обещава да финансира фирмата на Гинка Върбакова, създадена специално за сделката с чешкия енергиен гигант ЧЕЗ, със 180 млн. евро, а другата – с 80 млн. евро.

В публикацията се уточнява още, че другата българска банка ще поеме ангажимент за рефинансиране на съществуващи вече заеми на дружеството от Европейската банка за възстановяване и развитие.

От “Уникредит” са заявили, че не коментират търговски взаимоотношения – без нито да потвърдят, нито да отрекат дали изобщо са работили по сделката с ЧЕЗ.

Скоро в подробен материал за сделката с българската компания, “Лидове новини” съобщи, че “Инерком – България” е предложила комбинирано финансиране от три източника, като в това число собствени активи, банкови гаранции и офшорни компании. Тогава в предаването ни “Преди всички” Веселин Вачков от “Лидове новини” уточни, че голяма част от кредиторите на сделката са свързани с международното разследване за укриване на данъци “Парадайз пейпърс”.

 

 

КОМЕНТИРАЙТЕ

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук