790a3e7b-d209-4b92-a875-33d3e4a08ec3

Кметицата на район Младост Десислава Иванчева вчера бе арестувана пред Спортната палата в София. Иванчева беше закопчана и държана с белезници на показ в центъра на София часове наред, пред погледите на десетки минувачи. Заради ареста движението по един от най-натоварените булеварди в София – „Васил Левски”, беше затруднено с часове. Десислава Иванчева бе избрана за районен кмет на софийския квартал след масовите протести на жителите срещу безобразията на частните строителни предприемачи. Тя бе издигната от инициативен комитет на жителите като независим от големите партии кандидат и в крайна сметка спечели благодарение на широката подкрепа от страна на нейните съкварталци, които бяха твърдо решени да спрат незаконните строежи в квартала. Това беше и първото, което тя направи при поемането на длъжността, като по този начин засегна интересите на множество големи частни строителни компании и предприемачи приближени до властта. По време на досегашния й мандат, срещу нея се водеше агресивна медийна кампания, в която се включиха както десетки анонимни и не толкова анонимни новинарски сайтове, така и някои от по-големите медии в страната, контролирани от управляващите. Към психологическата атака беше добавена и физическа, като тя бе атакувана от частните охранители на един от големите строителни предприемачи строящи в региона – турската строителна компания „Гаранти Коза“. Тези атаки целяха както сломяване на волята на Иванчева, така и дискредитирането на борбата срещу строителните предприемачи като цяло и подготвиха почвата за това, което се случи вчера.

Вчерашната показна спецакция е кулминацията на репресиите срещу неконтролируемата от властта кметица. Тя можеше да се случи само след месеците на медийна атака, които да подкопаят подкрепата за нея, идваща от граждани недоволни от безобразията на частните предприемачи и далеч надхвърляща рамките на квартал Младост. Медиите се погрижиха да разпространят версията на властта за подкупа и да вменят виновност по презумпция, преди провеждането на каквито и да било следствени действия. Те станаха съучастници в сценария на властта и побързаха да дадат присъда на Иванчева. Но обществото като че ли не налапа въдицата. В публичното пространство доминира мнението, че Иванчева е „сготвена“ от властта, и че цялата показна акция е демонстрация на сила от страна на ГЕРБ, които чрез публичното унижение на борбената кметица искат да я дадат за пример и назидание за всеки, който е дръзнал да се опълчи срещу икономическите интереси на партията и приближените й фирми. „Случайното“ присъствие на екипите на националната телевизия НОВА и депутатът на ГЕРБ Антон Тодоров на мястото на ареста само потвърждават общото усещане за нагласена акция и саморазправа.

Естествено, не е изключено Иванчева да е била поблазнена от солидния подкуп, който репресивните органи твърдят, че е договорила (250 000 Евро). Това са страшно много пари, а сме далеч от мисълта, че участието на Иванчева в борбата срещу строителните предприемачи и действията й по-време на мандата й за ограничаване на строителството в района, автоматично я превръщат в някаква светица, неспособна на грешки и имунизирана от алчност и корупция. Но, независимо, дали е взела подкупа и сама се е закопала, или той и е бил подхвърлен от спецполицаите, това, което е сигурно е, че цялото мероприятие е организирано от ГЕРБ и подчинените й служби, с цел един неудобен кмет да бъде смазан.

 

Leave a Reply