2006г. е и в Бургас властва Митьо Очите с покровителството на МВР.

Наследникът на Очите в затвора за 12 години

Стойчо Калоянов, по прякор Лудия, който сам се обяви за наследник на несебърския наркобос Митьо Очите, ще търка наровете в затвора в следващите 12 години при първоначално строг режим, реши Бургаският окръжен съд. Той получи присъдата преди няколко дни, защото в периода 2007-2008 г. е създал и ръководил престъпна група за разпространение на наркотици.
Другата знакова фигура от бандата – Страхил Господинов, бе осъден на пет години лишаване от свобода, които ще излежи в затворническо общежитие. Делото срещу него се гледа задочно. Той не присъстваше в съдебната зала и според слуховете отдавна вече не е в страната. Третият обвиняем в процеса – Емил Енев, бе оневинен за участие в престъпна група, но получи двегодишна условна присъда и глоба от 5000 лв. за притежание и разпространение на високорискови наркотични вещества през 2007 г. в курортното градче Царево.
Стойчо Калоянов-Лудия бе задържан на 19 юли 2009 г. в
хотелска стая в Равда
десет дни след като бе обявен за национално издирване. На 11 юли 2009 г. антимафиоти и полицаи арестуваха седем от хората му, а по-късно при обиските бяха намерени близо 700 таблетки амфетамин и екстази и 14 грама кокаин. Няколко дни по-късно бе задържан и Страхил Господинов – дясната ръка на Лудия.
Кака Ани ще дойде ли тази вечер? Кажи й да вземе и Чичо Митко. Прати по нея 600 грама ракия и половин кокошка – за мезе. И от онова скъпото уиски, че чакам важни гости. С помощта на тази битова лексика уреждал доставки на наркотици по морето 34-годишният Стойчо Калоянов, стана ясно в съдебната зала. С кодовите имена Кака Ани, Анелия и Анчето ставали поръчките на амфетамини, марихуаната е шифрована като Чичо Митко и Митака , кокаинът е наричан бяло шампанско или скъпо уиски, а 600 грама ракия означавало 600 таблетки екстази.
Разговорите били засечени по мобилните телефони на Лудия, а дрогата пристигала директно от София. По морето грам кока се търгува срещу 120-160 лв. в зависимост от качеството й и от сезона, а хапче екстази се харчи по десетачка. Амфетамините вървят по 20 лв. за грам. Печалбата се отчитала директно на Лудия, а наркопласьорите, които работели за него, не получавали почти нищо. Калоянов залъгвал подопечните си с обещания за апартаменти, скъпи коли и добри адвокати срещу здрава работа в момента. Митьо, ако се върне, ще го затворя в клетка в центъра на Бургас – всички да му се подиграват, обещавал Лудия. Подчинените му прекарвали дрогата до Бургас, използвайки влакове или автобуси и като заплащали сами разноските.
Бандата на Лудия се активира през декември 2007 г. веднага след ареста на Митьо-Очите. Тя се отличава със своята жестокост. Характерни за нея са наказателните акции срещу конкуренти, включващи рязане на кожа и пръсти със самурайски меч – патент на Лудия. С такива мечове психопатът въоръжил и цялата си структура. Сред хората, включени в бандата му, бил и Емил Генов – брат на бившия боксов национал Спас Генов, както и Страхил Господинов. Останалите й членове са Неделчо Стоянов, Цветан Стоянов, Желязко Шиников, Калин Тодоров и Радостин Александров. Те били ангажирани с пласмента на амфетамини, екстази и марихуана. Отчитането на печалбата от дрогата ставало чрез
записи по пощата
А по телефона наричали парите документи. Желязко Шиников съвместявал длъжностите касиер и лична охрана на злополучния бос.
Според признанията на собствените му хора Лудия поддържал желязна дисциплина в организацията си, а методите му за разправа с непокорните били повече от страшни. Любимото му мъчение било обесване на въже с краката нагоре. Провинените редници висели като осолени чирузи с часове, инквизиторът се смилявал и отпускал примката едва когато получавал знак за готовност да се изпълни безропотно поредната поръчка.
Мечтите му за мощна криминална структура, която да стане абсолютен монополист на наркопазара, надхвърляли границите и на най-развинтеното въображение. Лудия обявил, че създава нова албанска мафия, а село Свобода, където живеел с поредната си жена, щяло да бъде бастион на наркокартела. Дори настанил петима от бандата си в апартамент в съседство с дома си. Там поставил записващи устройства и го превърнал в работилница за разфасовка на дрога. Разположил камери на входа на селото, поставил метална будка с денонощна охрана. Така цялото село Свобода било под денонощно наблюдение. Лудия осигурил и въоръжение за армията си – еднометрови самурайски мечове, арбалети, пушки с оптически мерници, белезници, полицейски палки. Дошлите да обискират дома му полицаи останали шокирани, когато сред вещите на К алоянов се натъкнали на дневник, в който надлежно било описано всичко – имена на лица, ЕГН-та и адреси на хора, на които била подсигурявана дрога. Имало и друг списък с имена и ЕГН-та, на който пишело, че трябва да бъдат осигурени за Българска социалдемократическа партия – явно белег за търговия с гласове. Сред прикрепените към дневника документи имало и ксерокопия на личните карти на преките конкуренти на Калоянов в наркобизнеса заедно с точните им адреси. Сред тях фигурирало и името на Николай Далакманов, известен като Кмета, дясна ръка на друг от лидерите на наркобанда – Николай Мечков, разбита от антимафиоти през юли 2008 година. Групата бе разследвана за участието й в наказателни удари – забиване на кирки в коли на хора, занимаваща се с пласиране на марихуана.
Как точно е разкрита бандата? Според източници от полицията всичко тръгнало от 57-годишния Евгени Танев, известен като бате Генчо от София, директен доставчик на синтетичната дрога за бандата на Лудия. На 10 юли 2009-а Танев трябвало да предаде поредната пратка хапчета на двама от хората на Лудия – Неделчо Стоянов и брат му Цветан. Двамата предали на бай Генчо сумата от 1200 лв., но впоследствие не се видели с него, за да приберат дрогата, тъй като имали съмнения, че ги следят. Вбесен от провала на сделката, Лудия ги набил, когато се прибрали, и им наложил глоба. Наредил на Неделчо Стоянов да се върне в София и да вземе пратката, но този път изпратил с него и Емил Генов. Лудия увеличил поръчката с още 300 хапчета. Стоянов и Генов получили от бате Генчо кутия от натурален сок, пълна със 700 хапчета, и се качили на автобуса за Бургас. Уговорили се с друг от групата – Калин Тодоров, да ги чака на разклона за Българово към 1.30 часа на 11 юли. Разговорът им обаче бил засечен от полицията, а Тодоров арестуван в минутата, в която застанал на уреченото място. В момента на задържането му иззвънял и телефонът му. Лудият – като не получил отговор, разбрал, че е станал провал. Незабавно съобщил на двете мулета в автобуса да слязат и да скрият дрогата. За да се изплъзнат, Неделчо симулирал, че му прилошава, и помолил шофьора да спре рейса. Слезли на разклона за Съдиево и скрили дрогата в една нива до самото шосе. За да маркират мястото, на което заровили кутията с екстази, вързали голяма бяла салфетка на стрък слънчоглед. В Бургас полицаите спрели автобуса, но след като шофьорът посочил къде свалил липсващите пътници, органите на реда се насочили веднага към района на Съдиево, където открили кутията от натурален сок под слънчогледа.
Междувременно босът Стойчо Калоянов се покрил в семеен хотел в Равда само броени часове след ареста на Тодоров. Той бил обявен за общонационално издирване. Публикуването на снимката му дало резултат и Лудия бил спипан гол в леглото си в хотела.
Бургаската прокуратура предложи сделка на Калоянов, ако се признае за виновен в организиране на престъпна група за трафик на наркотици. Предложението съдържало затвор осем и половина години, като в наказанието му бъде включена и предишна неизтърпяна присъда за нападение над аптеката в Камено с помощта на отвертка. Лудия обаче отхвърли сделката с думите: Не съм толкова черен, въоръжен и опасен.

 

Leave a Reply