Как полицията в Бургас разчистваше конкуренцията на Митьо Очите – ареста на шанаджията Златан

КОНКУРЕНТ НА МИТЬО ОЧИТЕ ВЛИЗА В ЗАТВОРА

2006-та година сме, Митьо Очите е господар на престъпността в Бургаско и Северна България, а МВР му чисти района…

Един от основните конкуренти на Димитър Желязков-Митьо Очите бе пратен зад решетките за две години. В сряда (12 декември) Бургаският окръжен съд (БОС) призна за виновен 43-годишния Златан Пенчев по обвинение в притежание и разпространение на дрога. Присъдата бе произнесена, след като Бургаската окръжна прокуратура (БОП) и защитата на подсъдимия сключиха споразумение, което бе одобрено от слугите на Темида.
Златан Пенчев, който е сочен от МВР за основен опонент на несебърско-поморийската силова групировка на Митьо Очите, бе задържан на 15 август 2007 г. в района на карнобатското с. Венец след спецакция на бургаската полиция. Ченгетата щракнаха белезниците около китките на Пенчев, след като в автомобила му Форд Мондео бяха открити 100 гр. изключително чист хероин. Според експерти от въпросното количество могат да бъдат направени най-малко 5000 дози за вътрешния пазар, а общата стойност от продажбата на наркотика ще бъде минимум 50 000 лева.
След ареста срещу Пенчев бе повдигнато обвинение по чл. 354а, ал.1 от Наказателния кодекс – за притежаване и разпространение на наркотични вещества. Предвиденото наказание е до осем години затвор.
Според информация от бургаската прокуратура Златан Пенчев е бил наблюдаван в продължение на няколко месеца, а доказателствата срещу него са били събирани с помощта на специални разузнавателни средства. Установено е било, че той е успял да изгради своя самостоятелна структура за продажба на едро на твърда дрога – хероин, кокаин и амфетамини. Системата за наркоразпространение била изключително стройна – три пъти месечно Пенчев посещавал град в Западна България (без да се уточнява кой точно), откъдето се сдобивал с дрогата. Пътувал обикновено през нощта и се връщал рано сутрин в Бургас.
В хода на разработката обаче полицаите изненадващо установили, че в наркоканала участва техният колега Енчо Кръстев. От 1999 г. той работел в системата на МВР. Преди няколко месеца колата и домът му били претърсени и открити 20 гр. наркотици и две дози синтетична дрога.
Според източници на Параграф 22 Златан Пенчев бил в бизнеса с упойващи вещества много преди на сцената да се появят Митьо Очите и Янко Гюров-Поморийския. Последните двама обаче бързо набрали скорост и със сила успели да изградят самостоятелна групировка, която сложила ръка върху монопола с търговията на наркотици покрай морето.
Докато хората на Димитър Желязков обаче се занимавали с търговия на дрога на дребно, Пенчев успял да остане в сянка и да задържи за себе си разпространението на едро. Той зареждал дилърите с изключително чист и качествен наркотик. Те от своя страна разделяли дрогата между уличните пласьори по Южното Черноморие.
Сред основните дилъри на Пенчев е бил 23-годишният Атанас Брусалиев-Малката Бучка от Созопол. На 5 февруари 2006 г. пред дома му бе подхвърлена бомба. Дни по-късно разследването установи, че взривът срещу Бучката е бил организиран от хора на Митьо Очите, а целта била Брусалиев да се изплаши. За взрива пред къщата бяха обвинени двама от най-приближените хора на Желязков – Недко Костадинов и Петко Бобчев. Те са сред 16-те задържани от антуража на Очите през април тази година.
И докато взривът пред дома му не успя да си свърши работата, една обикновена катастрофа успя. През юни 2006 г. Брусалиев загина в пламъците на собственото си БМВ, след като полетя от моста на Мандренското езеро край Бургас и се разби.
След ареста на Митьо Очите и шайката му през пролетта на тази година Златан Пенчев и хората му се опитаха да разширят бизнеса си в освободената от несебърлията наркониша. Тогава в Бургас и региона се заговори, че на пазара край морето се е появил хероин с изключително високо качество и нова групировка е сложила ръка на търговията. Плановете на Пенчев да се утвърди на пазара, докато основният му конкурент търка наровете в затвора, обаче бяха осуетени от полицаите, които го арестуваха през лятото.

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.