Как полицията в Бургас разчистваше конкуренцията на Митьо Очите – ареста на шанаджията Златан

БУРГАС ВИДЕО ДЕЦАТА НИ ЕВРОПЕЙСКИ СЪЮЗ ЗАКОНИ ИСТОРИЯ МИС БЪЛГАРИЯ КРАСИВО ЛИЦЕ МУТРИ НОВИНИ ОБЩЕСТВО ПОЛИТИКА ПРИРОДА РАЗСЛЕДВАНИЯ СПОРТ ТЕМА НА ПРИЦЕЛ ТЕМИДА Uncategorized

КОНКУРЕНТ НА МИТЬО ОЧИТЕ ВЛИЗА В ЗАТВОРА

2006-та година сме, Митьо Очите е господар на престъпността в Бургаско и Северна България, а МВР му чисти района…

Един от основните конкуренти на Димитър Желязков-Митьо Очите бе пратен зад решетките за две години. В сряда (12 декември) Бургаският окръжен съд (БОС) призна за виновен 43-годишния Златан Пенчев по обвинение в притежание и разпространение на дрога. Присъдата бе произнесена, след като Бургаската окръжна прокуратура (БОП) и защитата на подсъдимия сключиха споразумение, което бе одобрено от слугите на Темида.
Златан Пенчев, който е сочен от МВР за основен опонент на несебърско-поморийската силова групировка на Митьо Очите, бе задържан на 15 август 2007 г. в района на карнобатското с. Венец след спецакция на бургаската полиция. Ченгетата щракнаха белезниците около китките на Пенчев, след като в автомобила му Форд Мондео бяха открити 100 гр. изключително чист хероин. Според експерти от въпросното количество могат да бъдат направени най-малко 5000 дози за вътрешния пазар, а общата стойност от продажбата на наркотика ще бъде минимум 50 000 лева.
След ареста срещу Пенчев бе повдигнато обвинение по чл. 354а, ал.1 от Наказателния кодекс – за притежаване и разпространение на наркотични вещества. Предвиденото наказание е до осем години затвор.
Според информация от бургаската прокуратура Златан Пенчев е бил наблюдаван в продължение на няколко месеца, а доказателствата срещу него са били събирани с помощта на специални разузнавателни средства. Установено е било, че той е успял да изгради своя самостоятелна структура за продажба на едро на твърда дрога – хероин, кокаин и амфетамини. Системата за наркоразпространение била изключително стройна – три пъти месечно Пенчев посещавал град в Западна България (без да се уточнява кой точно), откъдето се сдобивал с дрогата. Пътувал обикновено през нощта и се връщал рано сутрин в Бургас.
В хода на разработката обаче полицаите изненадващо установили, че в наркоканала участва техният колега Енчо Кръстев. От 1999 г. той работел в системата на МВР. Преди няколко месеца колата и домът му били претърсени и открити 20 гр. наркотици и две дози синтетична дрога.
Според източници на Параграф 22 Златан Пенчев бил в бизнеса с упойващи вещества много преди на сцената да се появят Митьо Очите и Янко Гюров-Поморийския. Последните двама обаче бързо набрали скорост и със сила успели да изградят самостоятелна групировка, която сложила ръка върху монопола с търговията на наркотици покрай морето.
Докато хората на Димитър Желязков обаче се занимавали с търговия на дрога на дребно, Пенчев успял да остане в сянка и да задържи за себе си разпространението на едро. Той зареждал дилърите с изключително чист и качествен наркотик. Те от своя страна разделяли дрогата между уличните пласьори по Южното Черноморие.
Сред основните дилъри на Пенчев е бил 23-годишният Атанас Брусалиев-Малката Бучка от Созопол. На 5 февруари 2006 г. пред дома му бе подхвърлена бомба. Дни по-късно разследването установи, че взривът срещу Бучката е бил организиран от хора на Митьо Очите, а целта била Брусалиев да се изплаши. За взрива пред къщата бяха обвинени двама от най-приближените хора на Желязков – Недко Костадинов и Петко Бобчев. Те са сред 16-те задържани от антуража на Очите през април тази година.
И докато взривът пред дома му не успя да си свърши работата, една обикновена катастрофа успя. През юни 2006 г. Брусалиев загина в пламъците на собственото си БМВ, след като полетя от моста на Мандренското езеро край Бургас и се разби.
След ареста на Митьо Очите и шайката му през пролетта на тази година Златан Пенчев и хората му се опитаха да разширят бизнеса си в освободената от несебърлията наркониша. Тогава в Бургас и региона се заговори, че на пазара край морето се е появил хероин с изключително високо качество и нова групировка е сложила ръка на търговията. Плановете на Пенчев да се утвърди на пазара, докато основният му конкурент търка наровете в затвора, обаче бяха осуетени от полицаите, които го арестуваха през лятото.

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.