24.9 C
Burgas
Sunday, July 21, 2024

Омбудсманът Диана Ковачева шефка на НПО “Прозрачност без граници” получи 195 225 лв. от „Америка за България“

26
0
Омбудсманът Диана Ковачева и шефката на соросоидната организация "Прозрачност без граници",за която ще стане дума надълго и нашироко надолу, бе единственият кандидат за поста на национален обществен защитник. Номинацията ѝ за поста, разбира се, бе внесена от ГЕРБ.

Процедурата за избор на нов омбудсаман се налага, защото скоро изтича мандатът на Мая Манолова, която подаде оставка 2019 година, за да се включи в битката за кмет на София.

Манолова бе избрана за омбудсман през 2015 година. Допреди това тя беше депутат от БСП и видна опозиционерка. За да стане обаче омбудсман, Манолова получи неофициалната благословия на Борисов и гласовете на ГЕРБ.Омбудсманът Диана Ковачева беше правосъден министър от първия кабинет на премиера Бойко Борисов, точнокогато  България беше осъдена да плаща стотици милиони пари от данъкоплатците за нарушения на човешките права в България и когато положението със свободите в България беше най-тежко. Тя е доцент по международно право и международни отношения, но не направи нищо да промени ситуацията и да спести тези плащания от бедния бълагрски данъкоплатец. После защо нямало пари за образование, здравеопазване, за социални дейност? . Била е изпълнителен директор на българския клон на соросоидната неправителствена организация Прозрачност без граници. Ковачева бе избрана за зам.-омбудсман през януари 2016 година, след като бе предложена за поста от Манолова, кооято я подкрепи в това след договорки с ГЕРБ.

На 23 юли 2014г. посланикът на Великобритания в България Джонатан Алън награди Омбудсманът Диана Ковачева с Ордена на Британската Империя (MBE), който се е връчвал до сега само на МАСОНИ. На официалната церемония в резиденцията на посланика в София бивш ръководител на Асоциация „Прозрачност без граници“ и бившият министър на правосъдието, настоящ формален омбудсман г-жа Диана Ковачева получи указ, подписан от Нейно Величество Кралицата, и почетен орден.

 

Dianakovatcheva На церемонията присъстваха почти 60 бивши и настоящи "колеги" на г-жа Ковачева, от всички възможни соросоидни неправителствени организации, както и посланици на държави, колонизиращи България.

ГРАНТОВЕ ОТ "АМЕРИКА ЗА БЪЛГАРИЯ" за Омбудсманът Диана Ковачева

Препечатваме любопитно разследване на Хаштаг-бг за субсиидите и грантовете, усвоени от видни "протестъри" и НПО-та по линия на щатски фондации. От данните си личи кой стои зад дейността на "Протестна мрежа", кой я финансира и кой я мотивира.   Проверка на Хаштаг-BGпоказва, че въпросителните относно целите и намеренията на някои от регистрираните за наблюдение на вота в неделя граждански структури не се изчерпват само с близките до партията на Бареков и ДПС неправителствени организации, които регистрираха десетки хиляди наблюдатели.  

Друга такава „независима“ наблюдателска организация, която получи 195 225 лв. от „Америка за България“ за наблюдение на изборите през 2013 г., е небезизвестната „Прозрачност без граници“, чиято шефка Диана Ковачева сега е Омбусман и която също не разгърна организационен капацитет за наблюдение, а усвои крупната сума за изготвяне на никому ненужна „пътна карта към избори 2013 г.“, която щяла да послужи за изготвяне на промени в законодателството. И всичко това отново за почти 200 хиляди лева.

Както е известно „Прозрачност без граници“, която се регистрира като наблюдател и в изборите, като за първи път на тези от 2009г., когато ГЕБ спечели изборите и направи Кабинета "Борисов 1", е свързана с един от апологетите на управлението на Иван Костов и днешен публичен застъпник за ГЕРБ и Реформаторския блок – политологът Огнян Минчев. 

Хаштаг-BG припомня, че тази „независима“ организация през 2011 г. излъчи своя изпълнителен директор -  Омбудсманът Диана Ковачева за министър на правосъдието в правителството на Бойко Борисов на мястото на избраната за вицепрезидент Маргарита Попова. За кандидатурата й тогава в парламента гласуваха ГЕРБ и Синята коалиция. Друго НПО на Минчев – „Институт за регионални и международни изследвания“, пък получава през февруари тази година цели 62,300 лв. отново от „Америка за България“ за да… планира дейността си. Какво е това планиране, няма как да стане ясно, но пък публично известно е, че в тези организации цифром и словом работят двама-трима души.

На фона на тези крупни суми, получавани от посочените организации, звучат странно оплакванията на близкия до тях политолог Антоний Гълъбов, който твърди, че въпреки „традициите и опита“, които имали тези структури, те не са могли досега да организират голяма мрежа от изборни наблюдатели.

Всъщност тази им неспособност свидетелства не за друга, а за липсата на организационен капацитет и активисти. Защо се търпи това обаче от донорите на това широкомащабно финансиране, което очевидно надхвърля в пъти реално осъществяваната от тези организации дейност? Най-вероятно, защото тези пари се дават и с други цели, а не само за благовидните дейности, посочвани публично. Всичко това обаче поставя под много сериозно съмнение претенцията на подобни на практика кухи, но захранвани с тлъсти суми, структури за „независими граждански организации“.

 

Шефката на "Прозрачност без граници" - Омбудсманът Диана Ковачева става правосъден министър при Борисов 1, после Омбудсман при Борисв 2 и пак Омбудсман - за втори път при Борисов 3.

Leave a Reply