Прилики
20/1/2004 16:54
Приликата между атентата в София срещу Стоил Славов и убийството на Данчо Марков боде очите. Дали тази прилика е плод на случайност – това едва ли някога ще разберем.

И двамата се водят за крупни фигури в СИК.

И двамата ги убиха през зимата! Стоил Славов на 19 януари 2004 г., а Йордан Марков на 21 ноември 1996г.

И двете убийства са уникални – в асансьор. И в двата случая взривът е заложен на покрива на асансьора, задействан е вероятно от мобилен телефон и избухва точно между втория и третия етаж.

И в двата случая говорим за изключителни мерки за сигурност. Един от охранителните на Марков лично е проверил всичките шест етажа на сградата, минавайки ги … пеш. И е докладвал , че … “всичко е наред”. Малцина днес си спомнят, че сред бодигардовете на Йордан Марков имаше изключителни професионалисти, служили при най-нападания (но жив и до ден днешен) политик в света – Едуард Шеварнадзе.
Сама по себе си сградата, в която бе убит Стоил Славов е крепост. Освен неговата собствена охрана, охрана имат един куп фирми, чиито офиси са в същата сграда. Като собственици на тези офиси бяха изброени все имена на бизнесмени със сериозни възможности. Например, за професионализма на охранителите на Васил Божков се носят легенди. Наличието на камери и специализирана охранителна техника също е факт. Между другото, само този факт е достатъчен за да се предположи солидна подготовка за атентата. Тоест, твърденията на Бойко Борисов, че Антон Милтенов-Клюна бил направил еди какво си защото предния ден може би са го гърмели с гранатомет сами по себе си са смешни.

И Марков и Славов имаха бизнеспартньори в бившите съветски републики.

Въпреки многото приказки и Йордан Марков и Стоил Славов приживе бяха чисти. Просто не са осъдени за нищо. Имаха си сериозен, легален бизнес, контактуваха с политици и т.н.

Това последното си заслужава отделен анализ.
Анализ на … съвпаденията.

Веднага се набива на очи факта, че по времето на най-големия възход на Йордан Марков крупен бизнес в Одеса (Украйна) е имал … Апостол Димитров –настоящият председател на БСП-Варна. След смъртта на Марков започва и политическия възход на червения лидер. На 11 април 1998г. Апостол Димитров е избран за председател на БСП-Варна.
Преди това за никого във Варна не са тайна топлите отношения на Йордан Марков с областния управител Кирил Йорданов. Според свидетели Йорданов е приемал Марков официално в служебния си кабинет в Областната управа.
Йордан Марков се радваше на добри позиции в Община Варна и контактуваше с тогавашните варненски депутати като равен.

За връзките на босовете на СИК със властта в България винаги се е писало много. Интересното е, че въпреки силните си позиции вътре в групировката Йордан Марков и Стоил Славов станаха истински медийни герои чак след смъртта си. Много малко журналисти могат да се похвалят, че някога са контактували със Славов, още по-малко са онези, които могат да се похвалят, че са виждали или говорили с Марков.
Затова твърде често ставаме свидетели на крайности в новините или анализите посветени на тяхното влияние, възможности и богатство.
А истината… Тя е някъде там…
Мир на праха им.
И двамата бяха уважавани мъже.
След смъртта на Йордан Марков мястото, до барплота, в любимата му варненска дискотека “Орби-флаш”, остана празно 40 дни.

КОМЕНТИРАЙТЕ

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук