Днес, на 11-тия ден, в 11-тия час, на 11-тия месец 1918г. – преди точно 100 години, са зазвъняли камбаните на примирието за края на Първата Световна Война . Великата война, както я наричат е първата най-голяма касапница в историята.

Прочетете статия и помислете дали ситуацията сега не наподобява много на тази преди Първата и Втората Световна Война.

Зараждащият се 20 век получава своето кръщение в кръв и пепелища. През този хубав август на 1914-та година, Европа е в мобилизация срещу Германия, но най-вече срещу самата себе си.
Ще участва царска Русия и нейният народ от бедняци, републиканска Франция- нейната омраза към “швабите” и мечтата и да си възвърне Елзас и Лотарингия. Англия, която възнамерява да прекърши амбициите на нова Германия.

Сð½ð¸ð¼ðºð° ð½ð° ðŸðµñ‚ñŠñ€ ðð¸ð·ð°ð¼ð¾ð².
Пушечното месо пристига от всякъде. От Индо-Китай, от Индия, от африканските страни.
Войната започва като в 19 век – с ярки и красиви униформи, но ужасяващата мощ на новите оръжия, бързо я превръщат в отвратителна касапница.
Годините 1914-18-та изобретяват ТОТАЛНАТА ВОЙНА по суша и по вода.
засегната на свой ред Америка ще влезе във войната с процъфтяващата си индустрия. И най-вече с нейната още съществуваща тогава – вяра в свободата.
Президентът Уилсън приготвя страната като за Кръстоносен поход. поход на демокрацията срещу империите на Стара Европа, които заробват народите си. Пристигайки в Европа, войниците на генерал Пършинг заварват прощъпулника на войната с танкове.
И когато накрая на 11 ноември 1918г. зазвъняват камбаните на примирието, радостта на Народите изразява една увереност. Тази, че са оцелели от НАЙ-ПОСЛЕДНАТА ВОЙНА.
Славата на победителите има твърде висока цена и неудачния Версайски мирен договор НИЩО НЕ УРЕЖДА.
Ужасите от войната не са успели да измъкнат омразата от сърцата на Народите.
Просперитетът на Европа е унищожен, младостта е покосена.
Убитите са 9 милиона.
От старите империи се пропуква първа тази на Николай 2.
Русия изнемогва от войната, от своята нищета и подтисничеството на един архаичен режим.
Работнически стачки избухват в цялата страна.
От изгнание някой си Улянов, който по-късно ще стане известен на Света под името Ленин насърчава вълненията.
Армията се бунтува, излязъл на улицата Народът иска хляб.
Старата Русия кротувала с векове се вдига на въстание.
През март 1917г. последният цар от династията “Романови” тръгва към съдбата си.
Докато хората от Народа събарят символите на 300-годишната династия, капитализмът прави опит да се установи.
Ленин спешно се връща в страната в един брониран влак, обезпечен и финансиран от Германия.
От изгнание в Америка се връща и Троцки.
ДВАМАТА ЗАПОЧВАТ СВОЯ ВЪЗХОД КЪМ ВЛАСТТА.
Добрата дума на Болшевиките се разпространява в цялата страна. Ленин обещава мир веднага и с поддръжката на армията сваля законното правителство.
На вечерта на 7-ми ноември 1917г. шепа войници се оказват достатъчни за превземането на Зимния дворец.
По-късно официалното кино ще даде на този военен успех друга версия, по-подходяща за революционната пропаганда.
Ленин е спечелил и се заема да осъществи мечтата на живота си – създаването на един нов Свят.
тържеството на Руската революция предизвиква голямо сътресение в цял Свят.
Победена Германия на свой ред се запалва от речите на “спартахистите” и Роза Люксембург.
Ваймарската република е спасена от революция в последния миг. От армията.
В Италия на сцената се качва Бенито Мусолини.
Социалистически активист, създал през 1919-та година фашистите, които твърдят, че са социалисти и националисти.
В една страна, която също е в разгара на революционната криза, фашистите се превръщат в усмирители на стачки.
Всъщност в Италия властта е оставена на произвола на съдбата. Някой просто трябва да се протегне и да я взема. Достатъчно ще бъде през 1922-ра Мусолини да тръгне на поход към Рим и да премине към него в един малко смешен парад, за да направи от него крал Виктор–Емануил шеф на правителството. През 1925 година Мусолини става “Il Duce” – вождът.
Населението е военизирано от най-малка възраст. Върховен орган на управлението е великият фашистки съвет. На практика Мусолини управлява сам. Той бленува да върне на Италия величието на Древния Рим.
Безродна смесица между колективистично чувство и атеистична идеология фашизмът се разпространява навред в Европа и вещае нови злини.
Унизената Германия търси изкупителни жертви. Комунистите мечтаят за работническа република. Страна чака гласът, който да и каже, че тя все още има бъдеще. Това ще бъде гласът на един незначителен, озарен индивид- Адолф Хитлер.
Хитлер е написал в затвора една книга “Mein Kampf” , в която излага цялата си мисъл. Обяснява, че поражението през 1918-та година са виновни евреите и потвърждава превъзходството на арийската раса.
В една страна останала без път и посока, неговият успех непрекъснато ще расте.
Далече от тези обезпокояващи трусове Америка живее безгрижно. Просперитетът е внушителен по подобие на гледката на небостъргачите, илюстриращи доброто здраве на една Америка, станала първа индустриална мощ в света.
Цялата страна играе на борсата , така, както се играе в казиното. Хувър става президент на страна, горда със своите постижения и ценности, но която всъщност живее на кредит.
През 1929-та година в един октомврийски четвъртък, Уолстрийт- символ на тържествуващия капитализъм – рухва като въздушен замък. Паника обхваща вложителите. За три седмици борсата губи 40 % от своите капитали. Милиарди долари се изпаряват като дим. Икономиката е разорена. Милиони американци са тласнати в нищета. Безработицата взима застрашителни размери.
ТОВА Е ВРЕМЕТО НА НАЗРЯВАЩИЯ ГНЯВ.
Икономическият успех на САЩ е прекъснат, капитализмът- дискредитиран.
През 1932г. за президент е избран Рузвелт. Той изобретява “The new deal” – новото раздаване, новия курс. Това е новата роля на държавата, която от “нощен пазач”, ще се превърне във “футболен съдия” и ще съживи икономиката.
Но кризата рикошира, прекосява Атлантика и нанася удар на още неукрепналата Европа.
Последиците от нищетата и безработицата са катастрофални. През зимата на 1931-32г. безработните в Германия са 9 милиона.
Това е същинска благодат за комунистическите агитатори и начинаещите диктатори-чудотворци.
От двете злини, немската промишленост избора Хитлер, който е предпочела пред “червените”. На изборите през 1932-ра старият Хиндембург е преизбран за президент. само година по-късно Хитлер е на власт. Вечерта след неговото назначение нацистите ликуват и пеят : “Днес Германия е наша, утре и целия Свят”. Интелектуалците са първата мишена. Нацистите започват да изгарят книги. Евреите са изключени от новата немска държава.
Нацистката диктатура е установена вече и нищо няма да я спре.
Германският Народ я одобрява, защото благоденствието постепенно се възвръща, икономиката отново започва да работи. Във всеки случай тези, които имат смелостта да и се противопоставят, бързо научават тоталитарните методи на новия режим.
1935г. – възобновена е военната повинност. След по-малко от година Германия отново нарушава Версайския мирен договор като отново окупира областта Рейн. Франция и Англия не реагират.
В Япония все същата икономическа криза е извела военните на власт. Императорът Хирохито е оставил свобода на действия на своите генерали, които мечтаят за военни завоевания. Манджурия е първата жертва.
В Москва Ленин е починал. От 1928-ма Сталин води съдбините на революцията. Страната създава идилична представа за себе си. Ентусиазираните работници изграждат “родината на социализма”. Старханов поставя рекорди за производителност и така показва на Света “превъзходството на социализма”. Цялата страна се учи да чете и пише. Сталин го ласкаят. Да се доближиш до него е “радост”, достатъчна да запълни цял един човешки живот.
Комунистите от цял Свят се гордеят да носят “красивото” име “сталинисти”.
“Най-великият човек на всички времена” наистина става Бого-равен.
Сталин сам въплъщава революцията, макар, че вече се отказал да я изнася в останалата част на Света за да я укрепи в собствената си страна.
ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА В СЪВЕТСКИЯ СЪЮЗ Е ДОСТА РАЗЛИЧНА ОТ ТАЗИ, КОЯТО РИСУВА ОФИЦИАЛНАТА ПРОПАГАНДА.
Терористичен режим властва над цялата страна. Руските селяни се мечтали да притежават земя. Сполетяла ги е насилствена и кървава колективизация на земеделието, взела милиони човешки жертви.
1932-та година, кризата не е подминала и Франция. Парламентарният режим е яростно оспорван от нацистите. Фашистката опасност тласка комунистите и социалистите към разбирателство. Образува се Народният фронт. Леон Блум ще трябва да отстоява на надигащите се опасности.
Най-напред в Испания, където Франко в оръжие в ръка е тръгнал срещу избраното комунистическо правителство. В продължение на 3 години там националисти и републиканци ще водят сурова гражданска война.
Испанската война е бойно поле на идеологиите, които върлуват в Европа. Опитен полигон за експериментиране на новите оръжия и генерална репетиция преди генералното сражение, което ще започна на 1 септември 1939-та година със започването на Втората Световна Война.
Москва и комунистите от КомИнтерна се втурват на помощ на републиканците.
Хитлер изпраща на Франко легионът “Кондор” . Елитна , бойна част на армия, която от ден, на ден става все по заплашителна.
1936-та година.
Хитлер и Мусолини въпреки от предишните си различия основават оста Рим-Берлин. Няколко дни по-късно, тя се удължава и стига до Токио.
Германия и Япония подписват пакт против КомИнтерна, против комунистическата опасност. С това Хитлер разкъсва своята дипломатическа изолация.
1937-ма година . Страшната японска армия нахлува в Китай на Чан Кайши. Авиацията, която скоро ще действа в Тихия океан се тренира бомбардирайки без разлика цивилни граждани и военни цели.
В КИТАЙ , ЯПОНСКАТА АРМИЯ ЩЕ СЕ ОТЛИЧИ С НЕЧУВАНИ ЗВЕРСТВА.
Хитлер решава да направи още една крачка към създаването на “Великия Райх”
12 март 1938г. Това е Аншлусът. Немската армия влиза в Австрия.
шест месеца по-късно в Мюнхенската конференция, Фюрерът диктува своята воля. Франция и Англия , мислейки, че така спасяват мира, приемат разпокъсването на Чехословакия.
Ударът на Хитлер пак е бил успешен.
Западните страни се безпокоят, но критиките им остават на равнище – речи. Рузвелт опитва да убеди американското обществено мнение, че страната трябва да се готви за война. Американците, излъгани през Първата световна Война да се бият на страната на Британската и Френски колониални империи – не иска и да чуе.
14 март 1939-та година.
На слабостта , на протакането, Хитлер отговаря със сила. 6 месеца след Мюнхен, цяла Чехословакия пада под немския ботуш.
на 29 август Сталин забива нож в гърба на Западните страни. Нацистка Германия и Съветския съюз подписват пакт за ненападение. Тайна клауза гласи двете страни да си поделят останките на Полша.

1 септември 1939 година …
Немската армия влиза в Полша. Страна няма сили да устои на комбинираните танкови и въздушни нападения. Злощастната Полша е смазана само за няколко дни. Хитлер ликува.
Всичко изглежда толкова лесно. Руски и немски войници се побратиняват.
Този път войната е обявена. На французите не им е по сърце. Армията мисли, че готова за нея. Всъщност – ТЯ Е ЗАКЪСНЯЛА С ЕДНА ВОЙНА…
Англия влиза във войната на страната на съюзницата си Франция, с което започва Втората Световна Война.

автор : Петър Низмаов

 

 

 

КОМЕНТИРАЙТЕ

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук