СПОДЕЛЕНО РОДИТЕЛСТВО – абсолютна и спешна законодателна необходимост

Пълна подкрепа за протеста в София за въвеждането на СПОДЕЛЕНО РОДИТЕЛСТВО!

Споделено родителство
Споделено родителство
Време е да бъдат приети поправки и СПОДЕЛЕНО РОДИТЕЛСТВО по Семейния кодекс и на бащите да се дадат равни права, както на майките.
Това не го казвам като мъж и баща, а като председател на БЮК-Български Юридически комитет-защита на гражданите с правни средства, с който сме върнали множество деца, отнети от социалните от бедни, но годни родители и въз основа на богатия ми опит в този наболял проблем на обществото ни. Аз и “БЮК” изцяло подкрепяме инициативата за промяна на нормативната рамка по отношение на родителството.
България е изостанала страна в това отношение и бащите са почти изцяло изолорани след раздялата с майките. Едно дете има равна нужда от РАВНИ контакти с биологичния си баща, както и от биологичната си майка.
Наблягам на това, че контактите трябва да бъдат РАВНИ по време и възможности !!!
Сегашният закон предпоставя няколко порочни практики, подкрепяни от съдилищата в РБългария и които не са правило, но доста често се слъчват в практиката!
Казано накратко, борбата на “воюващуите страни” е следната: Майките се опитват да представят бащите като насилници, използвайки неоснователно защитата на орграничителните мерки по ЗЗДН, а бащите – майките като психичнонестабилно или направо луди, като за целта се използва освидетелстване от вещо лице в делото за родителските права. Повтарям, тук говорим за случаи, когато бащите са добри бащи и не са насилници, а срещу тях се използва този закон БЕЗ основание, а не за случаите, когато наистина има ДОКАЗАНО насилие.
И двете са еднакво грешни и вредни за детето!
1. Майките се опитват да ограничат контактите на децата с бащите им, като отмъщение, за това, че са се разделили с тях. Освен това, настройват децата срещу бащите им, които получават свиждане с децата си около 3 дни /месеца. Напълно недостатъчно време за да се изгради стабилна връща “баща-дете” или да се опровргаят в детската психика лъжите на майката за бащата, набити в главата на детенцето.
След разводите обикновено отношенията между двамата родители са обтегнати и най-често единият от тях има реваншистки нагласи.
Най-често се използва Законът за защита от домашното насилие, за който многократно съм казвал, че един закон, който не постига целите , за които е бил приет.
Това е оръжието на майките, които искат да накажат “лошите си бивши” за това, че са би отхвърлили по някакъв начин.
Резултатите са пагубни за психиката на детето!
В тези дела, ограничителна заповед се издава само по димите на жената! БЕЗ ДОКАЗАТЕЛСТВА!!!
Когато майката получи заповед за защита, бащата няма достъп и до детето за 6 месеца !!!
2. Бащите, които много добре знаят, че съдът няма никога да им происъди родителските права, защото такава е порочната ни суъветска практика, прибягват до два варианата:
а/ Опитват да освидетелстват майката като с психично разстройство, без основание. Това предпоставя и корупция, защото има определени “услужливи” вещи лица във Варненския съд, които работят с определени съдебни състави по брако-разводни дела и тази услуга струва около 10 000 ЕВРО.
б/ Опитват се да докажата НЕОСНОВАТЕЛНО, че жената е морално пропаднала.
И двете са еднакво пагубни за детската психика действия!
ЗА ТОВА, ЗА ДА НЕ СЕ СТИГА ДО ТАМ.

Единственият път е майките и бащите да имат равни права, и най-накрая в Семейния кодекс да бъде въведено споделено родителство като “опция в зара”, коятро съдът може да избере и без да има подписано споразумение между родителите.

До сега това беше възможно само след споразумение, но сами можете да си представите дали някоя майка би се съгласила да го подпише, след като знае, че законът я защитава и при едно дело би получила повече права.
Даже и майката да е лоша майка, тя даже да иска да си гледа детето, то тогава използва законовата защита за да изнудва бащата за пари.
Факт!
3. Няма да кажа и как като чакали в такива случаи чакат социалните, които не пропускат възможност да отнемат хубаво и здраво дете за да го вкарат в “Менюто” (Каталога) и за което после ще получат няколко десетки хиляди евро за да позволят осиновяването му от чужденец. Работят на принципа – “Двама се карат- трети печели.”
И нашият закон го допуска!

ПЕТЪР НИЗАМОВ

Председател на “Български Юридически Комитет”

Още по темата :

Leave a Reply