КАК ПОЛИЦИЯТА В БУРГАС СЕ ИЗПОЛЗВА ЗА “МОТИВИРАНЕ” НА ДЛЪЖНИЦИ ДА СИ ПЛАТЯТ ДЪЛЖИМОТО НА ПРЕКИЯТ ИМ РЪКОВОДИТЕЛ В МВР…

Петър Низмаов сподели: Започвам с извинение за закъснението към читателите, които чакаха да напиша това! На Великден спирам с едно такси пред една аптека за да си купя маски за лице, защото щях да обикалям църквата, където имаше доста възрастни хора . Забелязах, че автомобил на СПС (Специализираните полицейски сили) е паркирал там, но за да ядат на съседното заведение. Въобще не обърнах внимание, защото нямам допирни точки. По едно време гледам излизат и единият от тях – не е важно името, но явно беше главният за този екипаж, се запъти към мен и вместо да ми се представи, фамилиарно и нетипично за служебното му положение, ми каза: “Низамов, дай си личната карта”. Разбирам, че името ми е популярно, но най-малкото от позицията на длъжностно лице трябва да спазват етикет, а техният етикет като служители на държавата и закона не е този от Хоремага. Аз, разбира се, му казах първо да се представи и след като го направи, му я връчих. Попитах го: “Какъв е поводът за проверката?” Всяка проверка – рутинна, по сигнал, по заръка, или заповед на служебно лице, трябва да има повод. Ако той не представлява някакъв вид тайна по закон, те са длъжни още след “Добър ден!” да спомент повода защо не можеш да си продължиш пътя. Колкото и незначителен да е той, те са длъжни да го споменат за да узаконят действията си. Ако трябва, примерно: “Съмнителен си ми тук на това място и по това време” , пак е нужно да го кажат за да я направят законно. Той ми отговори, че повод за рутинна проверка не било нужно да има (точно пък за рутинна проверка казаното е правен абсурд, или по-точно незнание на нормативната база и по същество вкарва проверката в параграф 22) и спомена, че,

ЗАБЕЛЕЖЕТЕ: “ИМАЛ СИГНАЛ, ЧЕ ЛИЧНАТА МИ КАРТА БИЛА СЧУПЕНА”.

Това за счупената лична карта някак си като, че ли не е от приоритетите на задачите пред един цял екип на спец-звеното срещу безредиците и специалните операции на МВР в Полунощ на Великден. Това очакваш да ти каже чиновника в някоя администрация, но не и хората на улицата от силовото минстерство, а? За миг излязох от реалността. С това изявление усетих как проверката заприличва на паралелна реалност и причините съвсем не са формално упоменатите. … Как така има сигнал, че личната ми карта е счупена? Даже да беше истина… Кой им казал? Майка ми? Сестра ми? Дъщеря ми на 6 годинки?Няма кой друг. Не тряваше ли сигнализиращият да е предприел действия по закон или, може би, съседът Гошо е видял като съм си плащал покупките в магазина… И така де… Аз му отвърнах, че такъв сигнал теоритично и на практика не може да има, защото никой не живее в портфейла ми и да знае дали личната ми карта е повредена, каквато не е, и е по-добре да каже истинският повод.

А той – истинският повод или по-точно истинската причина, за която ще стане дума надълго и нашироко по-надолу, е и поводът да напиша това.

Искам да уточня, че това не е срещу другите полицаи от екипажа, които си личеше, че не подкрепят действията на началника си, защото през завихрилият се след това спор между мен и него, те не казаха нищо. Абсолютно нищо!И няма как да е друго иначе, защото аз ги знам момчетата и знам, че са надъхани полицаи по съществото на полицейската работа и такива безпредметни действия са им най-малкото скучни. Нещо повече, ако бях направил нещо, те щяха да бъдат доста по-активни от него. Така и трябва да бъде! Тук, между другото, е моментът да задам риторичния въпрос 

“Как така се оказа, че след поне 15 години служба са на тези момчета са им сложили командир на екипажа, според мен с по-малко опит и реално извършени действия като служители от тях?

Отговорът на този въпрос също ще стане ясен по-надолу, ако го прочетете до края, а ще е интересно.

Не знам вече, напълно е възможно да са ги наказали за някоя дреболия като честни. Нали знаете, че точно така се прави в България. Честните ги наказват да пълнят статистиката, че трябва да се отчита дейност . Като говоря за дейност, имам предвид цифрите за статистиката, резултатите са друга тема на разговор, евентуално, когато ги има. Ще се върна на конкретния спор с въпросния служител след като първо изложа съществото на това, за което ви пиша. В спорът беше намесена даже Конституцията в доста нетипична и бих казал противоположна нейна черта като първа демократична Конституция в Съвремието, а именно в придадено и качество да ме спира да извършвам обществен контрол при публични действия на държавни служители, чрез заснемането им. И така, писаха ми акт за счупена лична карта, която беше здрава и която ако беше супена, те са длъжно по закон да я вземат като предмет на нарушението и доказателство за нея, а аз да получа само акта, с който да удостоверявам самоличността си 7 дни. Пиша това, не защото ме е заболя един акт, а защото полицията не е група за поръчки, нито ударна група на частни лица или нейни служители помислили се за богоравни. Въпросът е принципен и ако този принцип бъде нарушен, ще доведе до лавина от конкретни нарушения като това. Няма да коментирам компетентността на полицаят, защото този акт е закономерно обречен на отмяна в съда, след това абсолютно процесуално нарушение и без да доказвам неправдоподобността на обстоятелствата, станали причина за написването му.

В един момент, след около вече 25 минути, аз го питах: “Така ли се харчат данъците ми, като спец звеното за задържане на тежки престъпници се занимава половин час с една “счупена” лична карта, на фона на мутренската и престъпна държава, в която живеем.”

Той ми отговори “Ми ти нали си безработен, нали имаш задължения към един наш колега”. Аз не съм безработен, всички знаете колко много работа върша и по колко много направления, но аз веднага разбрах от кой му е вменено това илюзорно обстоятелство. От техният началник – Валентин Коларов, с който се съдехме един-друг (лично, а не службно) през 2016г.

Това го имам на запис, как го казва и там вече за всеки първокласник му се прояснява, изяснява и директно се намеква, че ме проверява и реално репресира, защото преди 5 години се съдехме с шефа на СПС – Валентин Коларов.

Ето го записът:

Аз не съм от бавно-схващащите, пък и до този момента бях в шах защо се занимават с мене. Веднага разбрах кой му е наредил да ме тормози и го питах “Значи за това ме проверявате и ми пишете акт, защото имам пререкания и лични дела с Валентин Коларов.”

От къде ще знае за мен един полицай, който изпълнява служебни задължения на улицата, че съм бил безрабтен. Нещо, което не е вярно и което си мисли само един човек в Бургас. Набързо му развих в 2 изречения, че това, което прави е престъпление по служба и тази униформа, и този патрулен автомобил с екипажа под негов надзор и ръководство не са му дадени да си решава личните отношения, с който и да било, а за да изпълнява патрулно-постовата работа възложена му като служител в МВР. Според мен, според моите разследвания, моите възприятия като близък свидетел на всичко, изводите ми са следните.

Кой е Валентин Коларов?

Помните преди 5 години СПС в Бургас бяха пребили Тодор Желязаков – многократен шампион и прославял България дълги години по международни и вътрешни състезания. Днес – треньор в единствения клуб в Бургас по Джиу Джи Дзу и участник (доста колоритен) в телевизионното реалити “Игри на Волята” .

Тодор желязков от "игри на волята"
Тодор желязков от “игри на волята”
Шеф ползвал спец-отряда на мвр в бургас да рекетира длъжници шеф ползвал спец-отряда на мвр в бургас да рекетира длъжници ташето бит шеф ползвал спец-отряда на мвр в бургас да рекетира длъжници как полицията в бургас се използва за "мотивиране" на длъжници да си платят дължимото на прекият им ръководител в мвр... Bnews шеф ползвал спец-отряда на мвр в бургас да рекетира длъжници
Валентин коларов - шеф на специализираните полицейски сили в бургас
Валентин коларов – шеф на специализираните полицейски сили в бургас
 

И ако 5 години ви се струват много за изглаждане на лични сметки, какво ще кажете за 8 изминали между тяхния първостоящ конфликт в дискотеката и “видовия ден”…

В това видео е обяснено всичко:

Ей така го пребиха и като казвам бой, имайте предвид до каква степен и с каква злоба, че даже Тошето – онзи дето бягаше и дърпаше за двама в “Игри на Волята” след него, от причинените му травми, не успя да се яви на световно първенство за България.

Без нищо.

Нито е бил обвиняван, нито е бил задържан за 24 часа, пуснали са го за издирване, защото не се е явил като свидетел, на нещо, на което даже не е бил свидетел.

Ченгеджийски номера да го пуснат за задържане да могат да го набият да си му върнат.

Упражненото полицейско насилие над ММА боеца Тодор Желязков? – Часът на Милен Цветков Едно време полицаи са ми казвали с гордост, че те (полицията) били най-големите мутри… Е, не са ли прави… Според мен – не. Просто има такива на възлови места, повечето са свестни момчета в полицията. Просто го задържаха, биха го часове наред, карали са го на “Капчето”, където отново са го свалили и били, и когато след всичкото това накрая са го закарали до 4 РУП, е бил освободен почти незабавно. След минути. За какво да го задържат. Те не са го пуснали за задържане с цел да бъде задържан за нещо, защото такова нещо не само нямаше ами няма, даже няма за какво да го наредят, защото човекът тъкмо се беше върнал от София, където живя 5 години. Има ли смисъл да споменавам, че цялата театрална постановка е за да имат повод да го пуснат на отряда на Вальо и да си извършат намисленото. И пак казвам, това е след 8 години изминали от някакво скарване в дискотека. Не знам какъв злобар трябва да си. МВР официално тогава се оправдаха, че бил се съпротивлявал, само, че експертизата доказа, че всичко е причинено след като е бил вързан с белезници. Къде ще се съпротивлява, той е бил с жена си – тогава бременна в 9-тия месец. И за какво да се съпротивлява, да не е направил нещо?

В такива случай се изпраща призовка за свидетел на настоящ адрес. Имаше причинена средна телсна повреда, нещо, което , когато редовите граждани направят, лежат в затвора по 2-3 години без да са използвали служебно положение и да са фалшифицирали документи за да се прикрият после.

Какво стана според мен тогава!

След като Тодор категорично разпозна Коларов като побойника от СПС, който докато го биел му казвал “Видя ли? Видов ден дойде ли? Казах ли ти, че няма да ти простя!”

Ние, т.е. аз като юрист и той като пострадал, заведохме няколко жалби до “Вътрешна сигурност” .Между другото, от службата не си поплюват и ги направиха “Митко китката” . Даже ги беше яд, че Коларов имал някой дето го пази и за това стигат до едно ниво, където ги спират да работят. Не казаха кой е покровителя, но аз го разбрах вече. Не съм наивник и знам, когато ме лъжат, тези според мен, наистина искаха да го накажат. Даже по едно време станаха нахални, звънянаха. Даже си помилих, че те имат нещо срещу него и използват случая. После казаха, че основната им задача била да доказват, че МВР не е вече от съветски тип. И са прави,

а това си беше доста, как да го кажа, не показателен, ами направо очевден и изтипостан в ХХI век, типичен съветски сталинов театър на абсурда, стил “Андрей Вишински” от репресиите и интерниранията в СССР през 30-те години на ХХ век.

За 6 месеца от бургаското СПС тогава са написали около 2 тома на “Под Игото” обяснения за случая, но и от “Вътрешна сигурност”,

където има доста честни полицаи, са безпомощни срещу организираната шуро-баджанашка престъпна група, наречена ръководство по високите етажи на МВР-Бургас. Една крайно закостеняла, дълбоко комунизирана и сталинизирана областна структура на жизнено-важното за устоите на обществото ни – МВР.

В Бургаското МВР просто издадоха някакъв вътрешно-ведомствен документ, че виждаш ли ти, Коларов го нямало на акцията.

В такъв случай Тодор Желязков сигурно си е говорил не с Коларов, ами с Марко Паша като са го били и сигурно е объркал две лица с диаметрално -противоположно телосложение и маниер на говорене.

Подложиха един друг, вече бивш полицай, да поеме вината за случая.

Може и да е неправилно, но момчето явно си беше мъжкар и пое цялата вина, според мен, която беше на Валентин Коларов за да го спаси. Нямам нищо против него, ако го чете, нека да го знае, но според мен приятелският жест не си заслужаваше, не за друго, а за човекът, за който го е направил. Още през 2016г. бях изкарал двата му протокола за разпит като свидетел и можех да го дам на главна прокуратура за лъжесвидетелстване ( в едният протокол беше казал, че познава Тодор от медиите от няколко месеца, а в другият, че го познава лично, защото Тодор преди 10 години го набил в една дискотека, което си е затаяване на истина и потвърждаване на неистина по смисъла на чл. 290 от НК), но не го направих, защото щеше да е много тъпо освен вината на Коларов да поеме всички негативи от това дело, без да участник в конфликта. Това само щеше да помогне на онзи. Да накиснеш друг, да го накараш да поеме вината ти, и накрая да отклониш възмездието към трети лица е в моралните възгледи не на мен, а на други. Може и да е бил заплашван, няма да се учудя. Коларов все още е началник на СПС. Заплашван или не, момчето застана и пое чуждата вина според мен за да му измие очите. После Коларов ми развиваше теории, че той бил мъжкар и за това не можело да лъже. Така е, мъжкар е. Мъжко е да поемеш вина на приятел. Но той си призна, че той е бил Тодор Желязков, защото преди 10 години Тодор го ударил в дискотека. С една дума сложиха същата история, но промениха участника в сюжета. Е, това вече не е мъжкарско да гониш ким на някой 10 години вместо да отидеш да се разберете на 4 очи, което е мъжкото. Тодор никога не би му отказал нищо. За това, за мен няма и грам съмнение, че човекът (мъжкарът) който пое вината и човекът (немъжкарът) , който чака 10 години да му излезе повод зад прикритието на униформата да си уреди личните пререкания като бие завързан с белезници човек…. НЕ , ТЕЗИ ДВЕ ЛИЦА СА РАЗЛИЧНИ ХОРА. Най-малкото от морална гледна точка, тези две персони не могат да съществуват на едно място, в един индивид. Освен при случай на шизофрения (раздвоение на личността), какъвто няма. За това, за мен е извън съмнение, че Коларов си го направи това и после, според мен, като началник на СПС, успя документлно да фалшифицира истинските лица, участвали в акцията през 2016г. и да се оправдае. Това от една страна му изми малко името, но не и пред подчинените му, които съм сигурен, че знаят кой е бил на онази акция. Коларов в лични разговори, твърдеше, че като шеф на СПС, нямал това влияние да успее да подмени така докумнтацията. Това не е така, защото освен пряк ръководител и отчетник за дейността на подчинените му в СПС,

според мен той е там с огромни връзки и много силен негов човек го пази от високите етажи на МВР. Поводът да си мисля това е името, с което се слави в Бургас. Едно време когато публикувахме случая от 2016г. , в коментрите заваляха сведения за други и други случаи, където споменаваха, че многкратно е използвал положението си за лична изгода и да тормози граждани на Бургас, включително и бяха споменати методите му, познати на нас от недалечното минало на СИК и ВИС-2.

На фона на толкова оплаквания, той няма нито едно наказание,

а както стана въпрос малко по-горе, искрените и способни полицаи, (аз такива ги наричам ченгета по природа), си клявкат като обикновени подчинени даже в патрулния екипаж, с който обикалят, въпреки огромния си стаж и опит. И биват изместени като ръководители на патрулния екип от, според мен доверено лице на началника – Коларов. Лице, което даже пише актове и тормози личните врагове на шефа докато е на работа. Преполагам написаният акт трябва да отдам на кариеризъм и подлизурковщина към боса, защото при такива индивиди приятелското чувство е много слаб стимул да се прави нещо. Идеалистичните подбуди няма как да са решаващ фактор при тях.

Извод: Ставаш началник, ползваш подчинените си да поемат твоята вина, да решават твоите лични конфликти, да притесняват и тормозят твоите лични врагое, а ти си … При теб всичко е точно. Нито дъжд те вали, нито покрива ти капе.

Само, че тези неща трябваше да са останали в миналото още през 1989г. , когато падна тоталитарната власт.

Още преди 1 седмица ми направи впечатление, че както си вървях дойде да ми провери личната карта един полицай, който е от СПС, но си говорим като се видим. Даже като дойде мислих, че иска нещо да ми каже или да ме поздрави. Провери ме за 1 секунда и ме пусна. След 2 минути мина друг патрул , в който беше Коларов. Тогава не го отдадох на това, но сега вече всичко е ясно.

Някои хора са кютнали на поста си и стоят като замразени, въпреки, че няма кой знае каква полза от тях. Те си имат частна армия на лично разположение, която по закон е длъжна да ги слуша.

Щом на мен като гражданин от “Вътрешна сигурност” ми казаха това, че стигат до едни ниво и после някой мачка делото, представете си какво ще се случи на човек от системата, дръзнал да се опаче. Уволнение на секундата според мен.

Е това е, драги ми приятели, мафията си има държава. Вече не са им нужни мутри, бригади, убийци, подпалвачи, биячи и т.н. Те си имат добре смазана държавна машина.

Но, някой път срещат костелив орех, който не иска да се сучпи и може да им развали рахата. Няма да коментирам разговорът и отговорите на другите въпроси, но за мен се затвърди твърдението, че поне въпросният служител не се чувства като полицаят на закона и реда, а полицаят на силата. Поне така разбираше нещата от рутината им. Примерно за маската ми направих забележка, защото не спазва дистанция, а е без маска. Тук отново въпросът е принципен и философски. Няма значение как разбирате дадени правила, или фактът, аз съм го икарал преди 2 месеца и ъм си мерил антителата преди 1 седмица, а акцентът е на отговора на въпроса, дали хората, които пишат и прилагат правилата трябва да ги спазват даже повече от останалите с оглед на генералния пример. Ако ти виждаш, че човекът, който следи за законността, как не спазва или не се чувства лично ангажиран с реалното му прилагане, какъв пример е това за един редови гражданин, който няма такава функция? Не се ли затвърждава така мнението на хората, че законите са една формалност. А каквото и да си говорим, България ще се оправи, когато хората реално започнат да живеят по правилата. Важни са и какви са правилата, но най-важно е да има дисциплина на зачитането им повсеместно, без наши и ваши, и без “аз мога да се оправя”.ПЕТЪР НИЗАМОВКОМИСИЯТА ПО РЕВИЗИЯ ДА РАЗСЛЕДВА МВР-БУРГАС ПОКРИЛИ ОПИТЪТ ЗА УБИЙСТВО ПОРЪЧАН ОТ БОЙКО БОРИСОВ СРЕЩУ МЕНКОЛКО ГОЛЯМ Е ВСЪЩНОСТ НАРОДЪТ НА АСПАРУХ, ПРЕМИНАЛ ДУНАВ ПРЕЗ VII ВЕКПАКТЪТ МЕЖДУ БОГОМИЛ БОНЕВ И ГРУПИРОВКИТЕ ПРЕВЪРНА МУТРЕНСКИТЕ БАНДИ В ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНОСТ ПРИ КОСТОВ 1997-2001г.

Leave a Reply