ШОК ! Щели да стоят цигански блок в Меден Рудник. Хората готови на бунт ?


Жителите в бургаския квартал Меден рудник гневни: Общината ще строи цигански блок

Каква точно е идеята на местната власт ще стане ясно тази вечер, по време на общественото обсъждане на проекти

Автор: ПЕТЪР НИЗАМОВ

Цигански блок ли ще строи Община Бургас – това се питат жителите на най-големия жилищен комплекс в града Меден рудник. Хората се гневят срещу идеята на местната управа в зона „Д“ в квартала да бъдат изграждани „социални жилища“ за „социално слаби“ и с основание подозират, че стана дума точно за представители на ромската общност.

Според официална информация, качена на сайта на Община Бургас, проектът е включен в Инвестиционна програма, процедура "Изпълнение на интегрирани планове за градско възстановяване и развитие 2014-2020" по приоритетна ос 1 "Устойчиво и интегрирано градско развитие" на ОП "Региони в растеж" 2014-2020 г.

„Цeлтa нa пpoeĸтнoтo пpeдлoжeниe e paзpaбoтвaнe нa ycтoйчив и интeгpиpaн мoдeл зa пoвишaвaнe нa жизнeния cтaндapт нa лица в нepaвнocтoйнo пoлoжeниe, чpeз ocигypявaнe нa paвeн дocтъп дo cъвpeмeнни жилищни ycлoвия и cъздaвaнe нa пpeдпocтaвĸи, зa coциaлнoтo им пpиoбщaвaнe, мoтивaция зa активнo вĸлючвaнe в oбщecтвeния живoт и професионалната им реализация.

Целта на проекта е и увеличаване на крайно недостатъчния общинския жилищен фонд“, се казва в текста.

В рамките на проекта се предвижда изграждане и оборудване на многофамилна жилищна сграда с пет секции (4 двуетажни и 1 триетажна) и капацитет от 47 апартамента с възможност за настаняване на около 120 представители от целевата група.

Дали действително в Меден рудник ще се строи блок за ромите от гетото, ще стане ясно тази вечер, 20 декември, за когато е насрочено публично обсъждане на предложението. От общинския пресцентър отказаха информация, не знаели подробности за проекта.

Допитването до хората в квартала ще се проведе от 18.00 ч. в заседателната зала на Община Бургас, ул. "Александровска" № 26, ет. 1

Припомняме, вече е имало опити на общината да изгражда жилищни сгради за „социално слаби“ и неинтегрирани хора в Бургас. Преди няколко години подобен проект бе в напреднала фаза, имаше дори отреден парцел в жк „Меден рудник”, близо до СОУ „Константин Петканов“. Надигналото се обществено недоволство обаче спря навреме реализацията му.

Да се строят за ромите къщи и блокове не е днешна идея. Европа от години отпуска средства за „интегрирането“ на въпросната „целева група“. Всички реализирани подобни начинания обаче имат плачевна съдба.

Ще припомним само два случая. Розовите 3-етажни сгради във Велико Търново, превърнати в кочини след по-малко от година експлоатация. И фамилните къщички в Пазарджик, от които вече няма дори и помен – циганите изнесоха дори и тухлите им.

Че този експеримент – да се интегрират циганите, като се настаняват в нови жилища – е неудачен, го доказа още през времето на соца прочутият блок 20 в Ямбол. В сградата живееха ромски семейства, които през годините изкорубиха всичко, което можеше да се продаде или пласира за скрап - като се започне от дограмите и прозорците и се стигне до основната арматура на блока. Циганите късаха „живи парчета“ от конструкцията, тераси оставаха без парапети, цели носещи панели бяха изтръгнати от неподозираната ромска мощ. В резултат на това сградата стана опасна за обитаване.

Тя бе разрушена през 2011 г., а на нейно място ще появи огромен цигански катун.

Реклами

Коментари

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.