Пламен Дишков-Кела се спаси с натрошен крак

Двама убити при атентат срещу боса на СИК в Бургас

Нарковойна е основната версия за кървавата касапница, търсят връзка с бомбата в софийския “Амбасадор”Божидар Божков Снимки: Светослав Стойнов, тв “Паралакс”Двама СИК-аджии загинаха на място вчера при поредния атентат срещу бургаския бос на бившата силова групировка Пламен Дишков-Кела, недалеч от центъра на морския град. Кървавият атентат бе извършен малко след полунощ пред “Фенеси Латино бар” на бул. “Стефан Стамболов” 43.

Загиналите са Добрин Кафеджиев-Кафето и Димо Колев-Чирпана. Те издъхнали в болницата. Каефджиев бил без документи в себе си, казаха от полицията. Кела се е отървал само с натрошена подбедрица и временно оглушаване. Опериран е и няма опасност за живота му.

В журналите на “Спешна помощ” е записано, че смъртта на двамата загинали е настъпила от получени множество травми – цялостно нараняване на органите и тялото и загуба на кръв.

Пламен Кела е претърпял същата нощ сложна операция на крака, съобщи шефът на реанимация д-р Матев. Състоянието му не е сериозно, той е контактен и е разпитан от полицията. Осколките от взрива са разкъсали артерия в тялото на Чирпана и той е издъхнал от загуба на кръв. Кафеджиев е можел да бъде спасен, но съратниците му не са успели да овладеят кръвоизлива, докато са го карали към болницата.

Около час след взрива в реанимация нахлу голяма група приятели на Кела, които влязоха в пререкание с охраняващите полицаи.

“Как не знаете кой го е направил. Много добре знаете”, викаха СИК-аджиите. Те се усмириха едва, когато в болницата се появи началникът на Второ РПУ Георги Желев – единственият полицейски шеф забелязан тази нощ.

Гърмът пред латиноклуба, собственост на Румен Караджов, шеф на фирма “Милениум”, бе толкова силен, че се чу в целия град. Пострадали са почти всички автомобили на паркинга пред бара, натрошени са стъклата на блоковете наоколо.

“Събудих се от шума, помислих че “Нефтохим” е гръмнал, обясняваше жена, която дошла от близкия блок, за да види какво става. Когато дойдох чух някои да вика – има трупове, после се появиха едри момчета и започнаха да влачат две тела по асфалта. Оплискаха всичко в кръв.” Почти веднага полиция е отцепила целия район.

“Фенеси Латино бар” се намира на 2-ия етаж в постройката, служила някога и за халета на завода за моливи “Хемус”. Над него е бар “Плейбой”. В зданието офиси имат застрахователна компания “Юпитер”, охранителна фирма “3S”, както и “Първа частна милиция”. Нейният шеф Георги Николов-Мечката бе убит през 1995 г. и сега тя се оглавява от Найден Милков, общински съветник и местен лидер на Б.З.Н.С. на Яне Янев. От няколко дни Милков е в Пампорово. “Нямам нищо общо с дискотеката. Моят мерцедес е на паркинга и също е пострадал”, обясни Милков пред в.”Сега”.

Буквално минути след взрива пред заведението е настанала суматоха, разказаха очевидци. Гърли от еротичния бар наскачали с писъци и побягнали в различни посоки, за да се спасяват.

Във фаталната нощ Кела, Кафеджиев и Чирпана вероятно са били следени от атентатора и негови агенти. Официалното полицейско съобщение гласи, че тримата са се натъкнали на дистанционно задействана самоделна бомба, поставена на стълбищната площадка пред бара. Чирпана, който е съученик на Кела, държеше доскоро ресторант “Бургаски вечери”, недалеч от стадион “Черноморец”, а сега стопанисва ресторант “Фрегата”. За Кафеджиев в подземния свят се говори, че е бил дясна ръка на местния бос Венцислав Чамурджиев, но за това няма официално потвърждение.

“През Бургас минава пътя на наркотика и това е причина за можество престъпления”, коментира миналата седмица на пресконференция шефът на РДВР Георги Пенев. Той е от няколко дни в болницата с остро възпаление на сливиците. Излязъл е от там вчера сутринта след взрива, съобщиха от РДВР-Бургас.

По случая е образувано дело срещу неизвестен извършител, каза окръжният прокурор на Бургас Емил Христов.

В реанимацията на болницата Кела бе под двойна охрана от полицаи и десетина доверени негови хора. Вчера сутринта той е бил изведен тайно от болницата и скрит. Операцията била проведена с участието на полицаи и е за да се гарантира, че ще остане жив. Полицаите вчера започнаха издирване на черна хонда. Според предварителна информация с нея са били атентаторите, които са задействали бомбата.

каре 1

Два пъти се опитват да убият Кела

Два пъти врагове на Пламен Дишков-Кела се опитват да му “светят маслото”. Основната версия за покушенията в Бургас срещу 24-годишния мъж е свързана с преразпределение на наркопазара.

Предишният атентат срещу Кела бе извършен от хора на варненския бос Митьо Очите. Те нахлуха в 3,40 ч. на 26 декември 2000 г. в бар “Жега” и без обяснение се нахвърлиха на СИК-аджиите, които пируваха там. Кела бе ранен на две места в корема.

Още двама наркопласьори намериха смъртта си край Бургас.

През октомври пред същото заведение бе разстрелян местният наркопласьор Георги Сивков. На 15 юни, недалеч от Поморие, бе убит мафиотския бос Венцислав Москов, на 26 г., известен и като автокрадец. Обвиненият за убийството му Румен Димитров-Психото, 27 г., пък бе пуснат миналия четвъртък на свобода от бургаския окръжен съд.

Хора на Кела участваха и в неуспешния атентат срещу бившия административен директор на “Нефтохим” Енчо Стоев, но според всички източници този случай е свързан с търговията с петролни продукти. Мутри от контингента на СИК участваха и в престрелка в дискотека “Космополитен” в началото на миналата година. Нейният арендатор Артур Овсепян пък бе взривен в столичния хотел “Амбасадор”.

Мнозина свързват Кела и с взрива в “Амбасадор”. Дишков се бе регистрирал в хотела вечерта преди взрива, а сметката му била платена от взривения Артур Овсепян.

Един от съдружниците на Овсепян във фирма Вега-тур”- Иван Лапчев, е много близък с Дишков-Кела.

Тримата въртели петролен бизнес заедно с арменеца Маис Ахаян.

каре 2

Статистика

Според МВР през 2000 г. всеки трети ден в страната е имало по една експлозия, 11 са убитите при атентати.

Шестима са простреляни, 23 са взривените автомобили, 20 са покушенията и атентатите в домовете, на бомбен терор са били подложени 8 магистрати.

КОМЕНТИРАЙТЕ

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук