Прибраха най-мощния арендатор на Слънчев бряг заради атентат

29 ноември 1997

Най-мощният арендатор в Слънчев бряг Димитър Янков беше арестуван в дома си от спецполицаи от Централната служба за борба с организираната престъпност на 27 ноември сутринта. Туристическият бос е обвинен в подбудителство на бомбения атентат срещу бившия несебърски кмет Живко Георгиев.
На 29 май тази година неизвестен хвърли граната на терасата на Георгиев. Жертви и пострадали нямаше, но бяха нанесени значителни материални щети. Първият заподозрян за атентата беше Петко Камбоджанеца от Несебър, който публично се заканвал, че ще взриви кмета, защото му премахнал търговски обект на Северния плаж. По-късно за същия атентат беше заподозрян и Константин Крушков – бивш участник във Френския легион. Той беше задържан по т.нар. Коматевска банда две в Пловдив. Янков е третият заподозрян за този атентат. Според очевидци той дал пари на ръка на Петко Камбоджанеца в несебърското заведение “Лъки”. Източници от МВР твърдят, че Димитър Янков от няколко месеца е заподозрян като подбудител.
След ареста на туристическия бос спецполицаите извършили обиски в дома му пред смаяния поглед на съпругата му Регина и в офисите на хотелски комплекс “Хризантеми” и ресторант “Чучура” в Слънчев бряг, които са собственост на Янков. От “Хризантеми” са били иззети счетоводни книжа, започнала е и финансова ревизия на фирмите на несебърския бизнесмен. Свидетели на претърсванията твърдят, че полицаите изкъртили касата в хотел “Хризантеми” и изпочупили компютърната техника. Съдружниците на Димитър Янков – Йордан Йорданов и Стефан Байчев, също са били арестувани за 24 часа в несебърската полиция. Двамата отишли да попитат какво е състоянието на арестувания, но били задържани за 24 часа, а след това са освободени.
Според полицаи Янков трябва да бъде преместен в ареста на столичната следствена служба. Във вторник щяло да има очна ставка между него и един от обвинените за извършители на атентата. В събота обаче здравословното състояние на арестанта се е влошило рязко и той бил закаран спешно в бургаска болница под охрана. Причината била диабет, който туристическият бос имал от няколко години. Адвокати на Янков са бившият зам.-шеф на Върховния съд Мелкон Мелконян, ексшефът на окръжния съд в Бургас Ангелина Коруджиева и несебърският адвокат Николай Шопов.
Конфликтът между несебърския кмет и Димитър Янков започнал миналата година, когато фирмата на туристическия бос “Рюген” спечелила търга за Северния плаж, но въпреки това кметът Георгиев го дал на местната “Диамант-94”. Съдружници на Янков обаче отричат да има каквато и да е връзка между двете неща. Според цитиран от “24 часа” човек на несебърския бизнесмен акцията срещу Димитър Янков била по поръчка на бургаски син депутат заради приближаващата приватизация. Янков притежава 40 на сто от Слънчев бряг, казал шефът на бюджетната комисия Йордан Цонев. Не само че нямам нищо общо с това, не искам и да чуя повече за туристически бизнес, каза пред “Капитал” Йордан Цонев.
Димитър Янков наистина е най-мощният туристически бос в Слънчев бряг. Около него са обединени всички местни бизнесмени. Четиридесет и шест годишният бизнесмен е един от първите арендатори в туристическия комплекс. През 1989 г. той става арендатор на бара на хотел “Поморие”, а след това в съдружие поема под аренда хотелски комплекс “Бургас”. Янков е председател на Съюза на наемателите и арендаторите в Слънчев бряг. Името му беше замесвано в почти всички по-големи скандали в комплекса през последните години, включително и в опита за тайна приватизация на 18-те хотела от дружеството “Слънчев бряг – Анжел”, заедно с бившия областен управител Стефан Константинов. Според хора от комплекса подкрепата на екс областния управител и бившия депутат Георги Костов му помогнала, за да се утвърди като един от най-големите арендатори в района.

Изборите в Несебър започнаха с преброяване на труповете

Източник

10 януари 1998 г.

Какво е общото между смъртта на Петко Камбоджанеца, повторението на местните избори в Несебър, атентата срещу бившия кмет Живко Георгиев през май миналата година и приватизацията на туристическия комплекс “Слънчев бряг”?

Безспорно това е лицето Димитър Янков. Несебърският бизнесмен, когото всички в древния град сочат за най-богат в района, беше обвинен, че е подбудител за извършването на атентата срещу Живко Георгиев и е платил на бившата синя каска Петко Крумов-Камбоджанеца да намери човек или сам да хвърли бомбата в кметската къща. Той застана твърдо зад независимия кандидат-кмет на БСП и е в очеваден конфликт със сините лидери в Бургаско. Янков беше арестуван на 29 ноември след шумна акция на ЦСБОП в апартамента му в Несебър. Тогава му беше предявено обвинение за подбудителство. Седмица по-късно съдийски състав от Бургаския окръжен съд го освободи под парична гаранция от 3 милиона лева.

Мистериозната смърт на Камбоджанеца

Изгорял труп на мъж беше открит в изгоряло дървено бунгало в почивна база на Бургаския затвор в местността “Росенец”. Огънят избухнал около 19 часа на 6 януари във вторник и изпепелил бараката. Три дни по-късно беше потвърдено, че трупът е на обвинения за атентата срещу несебърския кмет Живко Георгиев – Петко Камбоджанеца. Освен че е обвиняем за атентата, на показанията на Камбоджанеца се поддържаха и обвиненията за подбудителство срещу несебърския бос Димитър Янков.
Според източници от следствието Крумов е бил пуснат под парична гаранция няколко дни преди да изгори. Той трябвало да замине за Пловдив, откъдето е родом. Полицията обаче е решила да го скрие и затова го е изпратила в почивната база на бургаския затвор. Какво се е случило там все още не е изяснено. Засега е известно, че по обгорелия труп не са открити следи от насилие. Намерени са били обаче празни бутилки от алкохол, което предполага, че Камбоджанеца е бил или пиян, или упоен. Това би обяснило позата, в която е бил намерен трупът на Петко Крумов – легнал по гръб върху леглото. Ако втората версия е вярната, никой никога няма да разбере дали Камбоджанеца е бил убит, или става въпрос за нещастен случай. Насоката на бургаското следствие е по-скоро към нещастен случай.
От полицията досега не са дали информация защо и как Камбоджанеца се е озовал в базата на Бургаския затвор, след като е бил освободен под гаранция. И защо не е бил охраняван, ако полицията е искала да го запази като важен свидетел.
Така със смъртта на Камбоджанеца започна преброяването на вота в Несебър, защото Димитър Янков ще играе значителна роля в кметските избори.

Обвиненията срещу несебърския бос падат?

Четиридесет и една годишният Петко Крумов отдавна беше подозиран за атентата на 27 май срещу несебърския кмет Живко Георгиев. Другият заподозрян е Константин Крушков от Пловдив, обвинен за други убийства. Според версията на полицията двамата са действали заедно. След ареста в края на ноември на видния барман стана ясно, че Камбоджанеца е дал показания срещу Димитър Янков. Камбоджанеца твърдял, че Янков му платил, за да хвърли гранатата в кметския апартамент срещу 300 марки (в друг вариант сумата е 7000 лв.) и да му уреди хубаво място да си постави каравана. Камбоджанеца обаче също имал ядове с кмета на Несебър и публично заплашвал, че ще го ликвидира. Главният секретар на МВР Божидар Попов се кълнеше тогава, че освен показанията в полицията имат и данни, получени със специални разузнавателни средства (т.е. подслушвания) за подбудителството на Янков. В петък обаче бургаски следователи признаха, че след смъртта на Камбоджанеца трудно може да се поддържа обвинение срещу Янков. То и бездруго доказателствата трудно щяха да минат в съда, каза под сурдинка следовател.
Със смъртта на единствения свидетел срещу Янков подетата акция срещу него изглежда само на пръв поглед провалена. По-вероятно е обаче да се намерят доказателства за финансовите далавери на Димитър Янков, които са далеч повече. При ареста на Димитър Янков през декември ченгетата изпразниха касите и сейфовете на фирмите му и започнаха тотална ревизия по намерените документи.
Янков отрече да има нещо общо с Камбоджанеца веднага след като беше пуснат под парична гаранция по здравословни причини. Близки до Янков обвиниха синия депутат Йордан Цонев, че стои зад ареста на несебъреца. Цонев отрече.
Всички обаче свързаха шумния арест на Янков с предстоящите кметски избори в града. Защото Митьо Янков е безспорният икономически фактор в Несебър.
Трима се борят за кмет в Несебър тази неделя – Янаки Стоянов, подкрепян от ОДС и коалиция, Николай Трифонов, независим, поддържан от БСП и Митьо Янков, и Атанас Катрадафилов, издигнат от Федерация “Царство България” и ОНС.

Митьо Янков срещу останалите партии в Несебър

Янков стои зад независимия кандидат-кмет Николай Трифонов, подкрепян от БСП. Местният бос е влиятелен човек в района. Според изявление на шефа на финансовата комисия в парламента Йордан Цонев Янков притежава 41 на сто от туристическия комплекс в Слънчев бряг. Янков е олицетворение на американската мечта за несебърци и водач на т.нар. барманска мафия, оплетена във връзки с номенклатурата и бивши ченгета отпреди 10 ноември 1989 г. Той е започнал от една каравана на входа на Слънчев бряг през 1987 г., след това става арендатор на барчето на хотел “Поморие”. В зората на демокрацията нае хотелски комплекс “Бургас”, опита се да приватизира тайно 18 хотела в Слънчев бряг за смешни пари заедно с видния измамник Соломон Анжел, миналата година купи хотел “Хризантема” чрез фирмата си “Хермес груп”. А сега кандидатства за още 22 хотела от Слънчев бряг.
Обикновено залага на печелившата карта или с хитри ходове си прави далаверата, като винаги играе със силните на деня. За да прокара покупката на 18-те хотела, беше вкарал в играта тогавашния депутат от СДС Георги Костов и областния управител Стефан Константинов. Този път за Янков е по-важно изобщо да е в състезанието и очевидно затова е заложил на кон, който може би е куц, но все пак може да бяга. Враждата на Янков със сегашното синьо ръководство на Бургас е поне от 3-4 години. Тя се задълбочи през април 1996, когато Янков се опита да се вклини в местното СДС с алтернативен син клуб, но Йордан Цонев му попречи. При положение, че държавната власт е синя, областният град, с изключение на бургаския кмет – също, единственият остров за Митьо Янков остава кметският стол на Несебър. А от кмета зависят много неща – както за приватизацията на общински обекти в древния град, така и удовлетворяването на претенциите за земи около и във Слънчев бряг на местните хора и т.н.

СДС застана зад борец, ОНС – зад потомък на Ботев четник

Срещу човека на Янков, Николай Трифонов, са се изправили две сили – една широка коалиция и ОНС.
Зад Янаки Стоянов застанаха СДС, Демократическата партия, БЗНС-НС, бизнесблокът, евролевицата, БЗНС “Никола Петков”, Свободната РДП и Обединеният блок на труда. Досега в България не е съставяна такава коалиция, призна на митинг в Несебър в петък и премиерът Иван Костов. Янаки Стоянов е борец в буквалния смисъл на думата. Той е родом от близкото до Несебър село Баня, завършил е ВИФ и е бил треньор на “Черноморец” – Бургас, по борба. Засега шансовете му за победа са най-големи. За да го подкрепят, в Несебър по различни поводи се извървяха всички видни лица на СДС – шефът на бюджетната комисия в НС Йордан Цонев, шефката на парламентарната група на СДС Екатерина Михайлова, министрите Васил Гоцев, Надя Михайлова и Евгений Бакърджиев, накрая и Костов.
За сините е много важно да победят на изборите в Несебър, дори и да се абстрахираме от апетитния залък, какъвто е курортният комплекс и икономическите интереси, намесени в него. След загубата на кметските избори в Дупница, ако СДС загуби и този вот, в декларираната мощ на управляващите ще се появи очевидна пукнатина. Такива междинни избори, които по една или друга причина се провеждат в страната, обикновено са лакмус за промените на настроенията на избирателите. А местните избори в страната са след година.
Другият кандидат за кмет в Несебър е потомък на знаменосеца на Ботевата чета поп Сава Катрафилов. Атанас Катрафилов е поддържан от ОНС и Луджев. Димитър Луджев винаги е имал претенции в Бургаско, но никога не е постигал значим изборен успех. Дори може да се каже, че кандидатурата на Катрафилов не е за подценяване, въпреки Луджев. Потомъкът на Ботевия четник е собственик на голям склад за строителни материали в Несебър и повечето от местните са минали през него за услуги или стока. В град, в който от години се строи масово, това е от значение, почти колкото да владееш 41% от Слънчев бряг. От друга страна, в Несебърска община има няколко турски села, чиито гласове, както е известно, са 100 на сто гарантирани при много висок процент на гласоподаване.

Кметските избори в Несебър – рециклиран вот ’95

Тези избори в Несебър ще бъдат уникални. По простата причина, че те повтарят кметските избори от 1995 г. от гледна точка на гласоподавателите. Когато тогавашният кандидат на БСП Живко Георгиев спечели кметския пост само с 54 гласа, претендентът на Народен съюз, подкрепян и от СДС, а сега кандидат на ОДС – Янаки Стоянов, обжалва пред съда резултатите. Застъпниците на Стоянов откриха, че повече от 60 души от гласувалите са нередовно регистрирани. Между гласоподавателите имало дори рускини и един албанец, които нямат право да гласуват. След дълга съдебна процедура, обжалвания и нови разглеждания Върховният съд касира изборите и насрочи сегашните нови.
Тоталното повторение е в това, че в тези избори ще гласуват същите хора, които са гласували през 1995 г. В списъците ще бъдат добавени само имената на младежите, които през тези две години са навършили пълнолетие. По закон заселилите се през периода август 1995 – януари 1998 г. нямат право да гласуват. Централната избирателна комисия е решила, че повторението на изборите всъщност е като втори тур, с тази разлика, че е позволено да има регистрация на нови кандидати.
Въпреки коалицията и сложните схеми победител в Несебър едва ли ще бъде излъчен на първия тур. Социолози избягват прогнози, защото техните проучвания трудно се прилагат в малки райони.

Източник: Капитал

КОМЕНТИРАЙТЕ

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук