10 от 21 афганистанци, подсъдими за бунта в бежанския лагер в Харманли, се явиха пред Харманлийския районен съд.

 

Останалите са нередовно призовани, а част от тях вече не са в България. Заради това съдът не даде ход на делото и разпореди да бъдат изискани справки от Държавната агенция за бежанците, чийто представител също не се яви, дали афганистанците имат други известни адреси в България. Изиска се информация и от други институции дали подсъдимите са напуснали страната и разпореди на полицията да ги издири.

Явилите се подсъдими заявиха, че са невинни, като част от тях са спали по време на бунта. Те поискаха делото да приключи възможно по-бързо. Настанени са в центъра на дирекция “Миграция” в Любимец.

Balgarianovinite.com припомня, че по време на размириците на 24 ноември 2016 г. афганистанците оказаха съпротива на полицията и жандармерията, повредиха и унищожиха сгради, съоръжения и оборудване (халета № 9, 10 и 11, столова, нов приемателен център и баня) и 52 бетонни колчета, 5 осветителни тела и 30 кранове. Щетите възлизат на 83 543 лв., като е повреден и специализиран водоносен автомобил MOL, като тук щетите са за 1 551 лв. Бяха ранени и служители на реда.

Следващото съдебно заседание е насрочено за 5 юни.

Leave a Reply