ВОЙНАТА НА НАРКОМАФИЯТА В БУРГАС – ТОШКО ТЪРНОВСКИЯ СТРЕЛЯ ПО ШАНАДЖИЯТА ДИМАН – 2000г.

МУТРИ ОБЩЕСТВО

МИТЬО ОЧИТЕ ЗАГУБИ ОЩЕ ЕДИН ОТ ХОРАТА СИ

Човек на Митьо Очите застана пред Темида през 2006г. по обвинение за опит за умишлено убийство. Ето какво се случи тогава :

В четвъртък (9 февруари) Бургаският окръжен съд започна делото срещу Тодор Стамов-Малкотърновския, но заради липсата на ключов свидетел то бе отложено за 16 март.
Стамов трябва да отговаря пред закона за това, че преди пет години е направил опит да екзекутира 26-годишния Диман Вълчанов. Екшънът се разигра на 12 януари 2001 г. пред бургаска автомивка. Според обвинителния акт, докато Вълчанов паркира автомобила си, от движеща се кола неизвестни лица откриват огън по него и го прострелват в слабините. Още на следващия ден Тодор Стамов е арестуван като единствен заподозрян за стрелбата. По-късно обаче той е освободен (поради липса на достатъчно доказателства) и за няколко месеца излиза в нелегалност.
Предварителното разследване продължи четири години, защото бургаските следователи не успяха да съберат никакви доказателства за вината на Малкотърновския. На 13 юли 2005 г. обаче работата по делото получи неочакван тласък: в Обзор бе извършен бомбен атентат срещу бургаския бизнесмен Рали Пенков, при който загинаха дъщеричката и съпругата му.
Според официалната версия, покрай разследването на бомбеното покушение срещу Пенков, криминалистите и следователите са попаднали на нови доказателства за участието на Тодор Стаматов в стрелбата срещу Вълчанов и в средата на септември 2005 г. Малкотърновския отново е задържан и обвинен в опит за убийство.
На 28 септември 2005 г., по време на делото, на което трябваше да му бъде наложена постоянна мярка за неотклонение задържане под стража, Стаматов заяви пред Бургаския окръжен съд, че е невинен. Той обясни, че полицията и следствието са го арестували с идеята да натопи боса си – Димитър Желязков-Митьо Очите, като поръчител на атентата срещу Рали Пенков. Малкотърновския обаче отказал и затова отново му лепнали неуспешното покушение срещу Диман Вълчанов.
За негово най-голямо съжаление името на Тодор Стамов е много добре познато на криминалистите и магистратите в Бургас. Той е ключов свидетел по две дела за поръчкови убийства – на Димитър Стаматов-Мастара (застрелян на 21 ноември 2003 г.) и на Димитър Видилиев-Релакса (убит на 18 август 2004 г.). Освен това Малкотърновския е заподозрян за екзекуцията на Мариян Георгиев-Марата (на 5 април 2005 г.), а в момента е в затвора за… изнудване. На 21 октомври миналата година той беше осъден на три години и половина лишаване от свобода, защото е поискал от бургаския бизнесмен Стойчо Бакърджиев 1500 лв. откуп, за да му върне открадната кола. За Малкотърновския се знае още, че има зад гърба си общо девет висящи следствени дела и полицейски разработки и от средата на 90-те години на миналия век е един от най-доверените хора на Митьо Очите.

Коментари

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.