Съдържание :

Спомняте ли си скандалът с имотите на НСА в Несебър?

ХВАНАЛИ ВАЛЕРИ СИМЕОНОВ В ОПИТ ЗА КРАЖБА ОТ ПРОМЕТ ДОКАТО БИЛ ШЕФ НА СИНДИКАТА.

Спомняте ли си как съдии незаконно бяха дали възможност на “собствениците” да продават имоти в спорния имот на студентите-спортисти ?
Спомняте ли си как мутрите на собствениците бяха нападнали и пребили протестиращите студенти? Помните ли кои прекратиха и въобще не образуваха наказателно производство за това самоуправство?
Днес излезе ПОЗОРНО решение на Бургаския Окръжен съд в лицето на съдия СИМЕОН МИХОВ, ограничаващо на всеки да поиска защита от доказани клевети.
Същият този съдия, който през 2008г. по време на службата си в Районен съд-Несебър беше придобил скъпоценните имоти на спортистите от НСА за жълти стотинки и препродал веднага на други “трети добросъвестни лица” …
Жълтият сайт “флагман.бг” беше оправдан да продължава да клевети всеки и всички. Сайтът-бухалка на Валери Симеонов, притежание на Катя Касабова – съпруга на Валентин Касабов – дясната ръка на Валерко.

Аверчето на Валерко – Георги Манев е съдружник на задържания с Митьо Очите – Бенчо Бенчев

За да няма съмнения относно зависимостта на съдията от т.нар. “медии” , публикувам разкритие на ТВ7, където става ясно в какви точно схеми участват въпросния съдия.
Как се придобиват над 700 кв.м урегулиран парцел – златен имот в НЕСЕБЪР за малко по-малко от 10 хил. ЛЕВА….
На този въпрос съдията още не е отговорил – 10 години след скандала…

 

Мигранти изнасилиха и убиха тийнейджърка в Рим, а „патриотът“ Валери прекарва мигранти?

През месеците юли и август на 2016г. Върховният касационен съд /ВКС/ и Бургаският окръжен съд /БОС/ постановиха две решения, с които отново потвърдиха незаконосъобразното възстановяване на имоти във Водно-учебна спортна база на НСА “Васил Левски” в гр. Несебър.

С решение № 89 от 27 юли 2016 г. по дело 5869 от 2015 г. на ВКС, Върховният касационен съд отхвърли жалбата на фирма “Гео Пет М” ЕООД за имот от 10 дка, с което потвърди досегашната съдебна практика, че собствеността на имот 51.500.510.114 по КК на гр. Несебър е държавна с предоставяне права за управление на НСА “Васил Левски”.

В същото време с решение III – 98 от 5 август 2016 г. по гражданско дело 1048 от 2016 г. по описа на БОС се потвърди решението от първа инстанция на Несебърски районен съд, че фирма “Империал Бул Тръст” ООД на небезизвестния арх. Тихолов, не е собственик на 2600 кв. м от имот , върху който вече има построени апартаменти, продадени на чужди и наши граждани.

БОС постанови това решение за имот с идентификатор 51.500.510.127 по КК на гр. Несебър. То не е окончателно, но практиката на ВКС показва, че и този имот е възстановен при грубо погазване на законите в Р България. Именно него студенти и преподаватели от Академията се опитаха да запазят през 2012 г., когато с помощта на местни криминални лица те бяха бити и изтласкани.

Няма за здравеопазване, пенсии и надбавки, ама има четвърт милион годишно за адвокатите на ‘бежанците’ от Хелзинкския комитет.

Тези две решения са поредната победа за каузата на НСА “Васил Левски” за опазването и съхраняването на уникалната учебна база, която е и едно от малкото останали незастроени територии по Българското Черноморие.

Победа за студентите.

Разбира се, че е победа на всеки един от нас.

Но какви са последствията от действията на съдия Михов ?

България е съдена пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург от чужденците, останали излъгани при покупка на апартаменти върху парцел на Националната спортна академия (НСА) в Равда. Скандалът с имота е от 1999 година, но преки потърпевши от него се оказаха хората, купили апартаменти в сградата, построена върху него след 2006 година. Поне половина от тях са чужденци. Част от тях заплашиха в сряда, че ще съдят държавата в Страсбург, защото добросъвестно са си купили недвижима собственост, която сега ще им бъде отнета. По същото време частен съдебен изпълнител въвеждаше НСА във владение на имота, а пред блока студенти от академията аплодираха случващото се.
България може да бъде съдена пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург от чужденците, останали излъгани при покупка на апартаменти върху парцел на Националната спортна академия (НСА) в Равда. Скандалът с имота е от 1999 година, но преки потърпевши от него се оказаха хората, купили апартаменти в сградата, построена върху него след 2006 година. Поне половина от тях са чужденци. Част от тях заплашиха в сряда, че ще съдят държавата в Страсбург, защото добросъвестно са си купили недвижима собственост, която сега ще им бъде отнета. По същото време частен съдебен изпълнител въвеждаше НСА във владение на имота, а пред блока студенти от академията аплодираха случващото се.

Предисторията:

През 2003г. На студентите от НСА можело да се наложи да тренират по улиците. През 2003г. нещата стоят по следния начин:

Възходът на Митьо Очите част 4 ИЗНАСИЛВАНИЯ НА ШАНАДЖИИТЕ

Според законите на държавата всички видове собственост са равнопоставени. На практика обаче някои са по-равнопоставени. Преди 1990 г. частната собственост не бе на почит. Сега типично по нашенски сме в другата крайност – всичко, което не е частно е оставено на волята на съдбата. В повечето случаи, въпросната съдба е направлявана от недотам почтените интереси на самозвани приватизатори и свързаните с тях корумпирани държавни чиновници.
Кеят на учебната база, строен от военните през 50-те години все още е с неустановен статут на собственост. В “христоматийни примери” за София вече са превърнали случаите, когато поземлени комисии, общинари и магистрати определят детски площадки в междублокови пространства като “гола ливада” и разпореждат връщането на бившите им собственици. Ясно е, че “обективността” на подобни решения се стимулира с неизвестен брой финикийски знаци, давани “където и на когото трябва”.
На практика държавата е абдикирала от своите функции да защитава интересите на своите граждани и на обществото като цяло. През годините 1999-2003г. имотите на Националната спортна академия са подложени на истинска агресия от реституционни претенции. НСА се намира в едни от най-престижните столични квартали и затова апетитите към държавните терени се изострят с всеки изминат ден. За да се оправдаят по всякакъв начин реституционните атаки голяма часто от документацията в държавните и общинските архиви вече са изпратени в небитието.
След 1992 г. незнайно по какъв начин поземлената комисия на въпросната община “Студентска”, връща в реални граници бившите ниви, без да се съобрази, че те се намират върху вече застроени терени. Защо ли се чудим толкова? Срещу определено количество хартийки с лика на американските президенти у нас лесно може да се “докаже”, че дори жълтите павета по бул. “Цар Освободител” не са застроен терен, та какво остава за игрищата на НСА. Заслепената “в зелено” бюрократична логика вижда всичко само като зелена ливада, готова за реституция.
Има информация, че навремето собствениците на земи в района са били възмездени – някои по линия на АПК “Средец”, други още преди 9 септември 1944 г.
По времето на Цар Борис ІІІ. част от земите са били отчуждени за нуждите на армията.
Плащането на земята е станало със златни левове. След отчуждаването им терените са служели за полигони на полковете, разположени някога на територията на днешния жк “Младост”. Има нотариален акт от онова време за държавната собственост върху земята, на която сега е разположена НСА. Няма да е чудно, ако и той вече е изчезнал някъде, “прибран” от някой “заинтересован” служител.
picture:1,20030722_31.jpg, Неприетият градоустройствен план предвижда изграждането на нов булевард, който преминава през двора на НСАПреди време в СОС е било насрочено извънредно заседание (и то в събота), за приемане на новия градоустройствен план на община “Студентска”. Само бурните протести на студенти от НСА пред сградата на столичната общината предотвратява приемането на плана и превръщането му в задължителна норма. Показателно е, че по време на протеста студентите замерят общинарите със стотинки. Сякаш да им напомнят да не продават за пари интересите на образованието. Доколко обаче те са се вслушали в протестните лозунги ще покаже бъдещето. За насроченото “извънредно заседание” в НСА научават случайно.
Явно не от грижа за развитие на учебната спортна база на НСА и за интересите на студентите заседанието на СОС е било насрочено в почивен ден.
Защо ли толкова са се били забързали господата общинари?
Въпросният градоустройствен план предвижда от двете страни на главната алея в двора на академията (в общо направление от север на юг) да минава булевард, около който ще има жилищни сгради. Така голяма част от игрищата на НСА ще трябва да се ликвидират и на студентите ще им се наложи да тренират по улиците между общежитията.
За съжаление рано или късно частнособственическите апетити ще надделеят над интересите на академичната общност. Ръководството на НСА получава заплатите си от държавата и се стреми да защитава нейните интереси. Трудно е обаче да се каже, че те могат да бъдат равнопоставени пред интересите на частните предприемачи, решили на всяка цена да започнат строителство в двора на висшето учебно заведение. В НСА нямат бюджет да наемат адвокат. В момента срещу държавата се водят
30 дела за връщане на терени в района на НСА.
Преди време голяма фирма за недвижими имоти, предлага на ректора на академията тя да изкупи от реститутите земята, естествено по пазарни цени.
Другият фронт във войната за обсебване на държавната собственост на академията е открит на черноморския бряг. При правителството на Иван Костов плажът на учебната база на НСА край Несебър е даден на концесия. В момента там се вихрят страсти и около собствеността на кея, строен някога от военните. Заради липсващо разрешение за строеж властите в Несебър и областната управа в Бургас не искат да признаят, че и той, както и цялата учебна база са публична държавна собственост. Целта е в крайна сметка кеят да се обяви за частна държавна собственост и така по-лесно да се даде на концесия или направо да се продаде. От подобни разпореждания с държавна собственост в повечето случаи губещи са обикновените данъкоплатци. Печелят само единици, в повечето случаи приближени на властимащите.
Преди време кметът на Несебър актува като общинска собственост цялата земя, върху която се намира учебната база. От областната управа не си направили труда да оспорят това решение. Така се открива възможност за заграбване и на постройките на НСА. В София студентите ще тренират по улиците, а на морския бряг къде? Сигурно във водата и ще спят на салове в открито море.
“Хабя държавни пари, за да защитя държавните интереси – споделя ректорът тогава на НСА – Светослав Иванов. Ходя по различни инстанции и в един момент имам чувството, че се боря с вятърни мелници. Преди да бъде дадена плажната ивица на концесия аз започнах да съдя МС. Въпреки това плажът бе даден на концесия на една малка фирма “Федана”. През миналата година те построиха без наше разрешение заведение и започнаха да докарват с корабчета туристи от Слънчев бряг и да им правят шоу-програма. От учебната база им бе спряно захранването с електричество и вода и започнаха да стават колизии. Досега не съм видял договора за концесия подписан още при предишното правителство. Първоначалното искане на концесионерите бе те да вземат не само плажната ивица, но и цялата база и всяко лято студентите и преподавателите от НСА да бъдат гости в собствената си база.”
На учебната база край Несебър студентите от НСА всяко лято вече повече от 5 десетилетия водят обучение. През лятото на 2001 г. се стига се дотам, че по внушение на концесионера, прокурор от Несебър нарежда обучението да се прекрати, защото пречело на частниците да стопанисват плажа. Според закона за концесиите на плажната ивица 20 на сто от нея винаги трябва да бъде оставяна за свободно ползване. Именно в тази една пета сега НСА осигурява лекар и спасители.
Възходът на Митьо Очите част 2 Убийството на Венелин Москов
Ръководството на Националната спортна академия не е първостепенен разпоредител с държавната собственост и не е страна в правните спорове, но се бори повече в нейна защита, отколкото чиновниците на по-високите етажи във властта.
“В студентския град няма построена една библиотека, а заведения и кръчми никнат като гъби”
– споделя тогавашния ректор на НСА Светослав Иванов. Не е ли време да има закон, който да пази автономията на академичната общност. На запад подобни студентски градчета имат автономен статут и не се разрешава намесата на властта в тях. Това трябва да е грижа на държавата. Много парламентаристи подкрепят идеята, но нищо реално още не е направено. Явно интересите за ползването на терените в студентския град са големи и затова нещата са в това състояние.”
Към МС има някаква комисия, работеща по проблемите на студентския град. В нея влизат и собственици (или претендиращи за собственост) на терени там и е ясно, че тя не може да вземе някакво общо решение. Затова не е чудно, че у нас, когато нещо трябва да се забатачи се прави комисия.

И така равносметката е следната. Над 15 години дела и ходене по мъки за НСА, студентите-спортисти. 

Измамени трети лица от чуждестранен произход- довели безспорно да погром върху репутацията на България в чужбина. Дела в Страсбург срещу България и обезщетения, които ние ( данъкоплатците) плащаме. 

И не на последно място : 

1. Измамници  продали на третите лица и облагодетелствани от ситуацията.

2. Покровителстващи ги магистрати, изброени изчерпателно в горните две видеа.

 

Leave a Reply