17 март 2001

Поли Пантев изживя своите 15 минути световна слава посмъртно

Ако в България имаше правосъдие, Поли Пантев със сигурност щеше да е жив. И щеше да живее на ъгъла на улиците “Майор Векилски” и “Ген. Столетов” в столицата… зад дебелите стени на Софийския затвор. Преди четири години Пантев беше арестуван с обвинение за убийството на италианския гражданин Микеле Раниери на 15 юли 1997 г. Той престоя 3-4 дни в ареста и беше освободен. И преди, и след този случай правораздавателните органи са имали десетки поводи да въдворят видния сикаджия в килия с южно изложение, но не го направиха.

От този случай в софийския ресторант “Тримата мускетари” изминаха четири години, през които Поли Пантев извървя дълъг път, за да стигне до фаталния за него 9 март т.г., когато беше застрелян от наемник в хотела на екзотичния остров Аруба, в Карибския басейн. В това предизвестено убийство има прекалено спорни моменти, които тепърва ще се търкалят из медиите, но безспорното е, че смъртта на Поли Пантев ще предизвика съществени размествания в пластовете на търговците на дрога в България.

От чейнджа до ВИС и СИК

Кариерата на Пантю Тотев Пантев-Поли е класическа за българския мутренски елит. От чейнджа на “Магурата”, през измамите в Унгария и Германия до каналите за крадени коли и трафика им, през силовите застрахователни компании до наркотиците. В зората на демокрацията Поли Пантев е сред хората на Васил Илиев във ВИС-1. Не е на тяхно пряко подчинение, но е сред техните бригади. Твърде силно е да се твърди, че той е измислил застрахователната компания ВИС-2, но, изглежда, е имал претенции за това. От периода на мутация на борческите охранителни фирми в силови застрахователни компании обаче е слухът, че Поли е завлякъл Васил Илиев с 300 000 долара, което ги направи вечни врагове. След това преминал към СИК.

Това се случва в края на 1994 г., когато двете основни фигури в другата борческа компания Красимир Маринов-Маргина и Дмитрий Минев-Руснака се завръщат от изгнание, след като им беше свалено обвинението за въоръжен грабеж в спортния комплекс “Д’ескрим”. Твърдението, че оттам нататък животът на Поли Пантев е тясно свързан със СИК е и вярно, и не е вярно. Вярното е, че той винаги е ползвал покровителството на хората от СИК и е въртял съвместен бизнес с тях, но доста често е играл и индивидуална игра. Бригадата му е структурирана около фирма “Хермес къмпани”, с която той влиза като акционер в застрахователно дружество “СИК живот”. Тези, които го познават, твърдят, че е много хитър, нагъл и жесток .

Кариерата му на наркотърговец започва първоначално с контрола над хероина. Поли е близък до Пламен Иванов-Фалконети, който беше убит от упор през 1997 г. пред ресторант “Олимп”. Фалконети държеше хотел “Орбита” и трафика на хероин през България. На същия адрес имаше регистрирани и няколко оръжейни фирми, както и фирми на хора от СИК. След смъртта на Фалконети неговото място е заето от Николай Котрулев-Ленин, който поддържа близки връзки с турски мафиоти. Кога Поли Пантев е направил крачката към скъпия и далеч по-доходоносен кокаин, не е ясно. Предполага се, че е ползвал италианските си връзки, за да установи контакт с колумбийски доставчици. Ясно е, че в средата на 1999 г. той вече владееше поне половината пазар на кока. Хората на СИК и ВИС си поделят пазара.

Малко след това се появиха слуховете за кражбата на 500-те тона кокаин. Откъде и как – версиите са няколко. Важното е, че Поли си е позволил да отклони половин тон за десетки милиони марки не от кого да е, а от колумбийската или руската мафия, и да пласира коката у нас и в чужбина за своя сметка. И двете мафии не прощават подобна гавра. Още повече пък от неясен балкански субект като Поли Пантев.

Жегата зад ъгъла

“Жегата зад ъгъла” Поли Пантев я усети още на 18 юли, когато срещу бронирания му джип беше изстрелян реактивен снаряд, който по чудо не се взриви. Още тогава версията за наказание от страна на колумбийската или руската мафия заради кражба на голямо количество кокаин беше лансирана много усърдно и изглеждаше единствено правдоподобна. Макар по замисъл този атентат да изглеждаше като дело на професионалисти, като изпълнение си беше пълна самодейност. Стрелецът не беше изчислил разстоянието за задействане на реактивния снаряд и се провали. Убиецът май беше българин и след това го намериха мъртъв в близко до София село. Тогава Поли Пантев, изглежда, разбра и кои са поръчителите и се покри в чужбина.

Следващото изпитание за Пантев беше подготвяният от арменеца Арташес Овсепян-Артур и руснака Александър Романов атентат през ноември. Двамата се самовзривиха в хотелска стая в “Амбасадор” на 15 ноември с голямо количество взрив, който ги направи на парчета. Източници от специалните служби тогава заявиха, че бомбата е била предназначена за Поли Пантев. Те засекли три посещения на Артур в Зоологическата градина в София, откъдето има добър изглед към къщата на Поли Пантев. Артур беше близък до сикаджии и дори въртеше с някои от тях бизнес в Бургас и Слънчев бряг. Изобщо, вътрешен човек. В Русия Артур е бил известен като поръчков убиец. Ден след бомбата в “Амбасадор” в Бояна беше взривен Момчил Бенев, съдружник на Любен Пехливанов, един от приближените на Поли Пантев. Твърди се, че бил наркоман и комарджия.

Последвалите атентати след атаката срещу СИК по колата на Николай Цветин-Близнака и ресторанта в националния стадион изглеждаха по-скоро като фойерверки за отклоняване на вниманието. Още тогава те се приписваха на Поли Пантев. Цветин е вицепрезидент на “ВАИ холдинг”, икономическата структура на ВИС. Бомбата пред входа на ресторанта на стадион “Васил Левски” пък е била поставена заради конкурента на Поли от страна на ВИС, който държал другата част от доставките на кокаин за пазара у нас.

Нарковойна

След като стана ясно, че Поли Пантев е бягаща мишена и че това застрашава сигурността на другите, СИК-аджиите постепенно са се отдръпнали от него. През декември миналата година под джипа на Дмитрий Минев-Руснака също гръмна бомба, но с малък предупредителен заряд и не нанесе щети. За сметка на това из страната започнаха да падат търговци на дрога.

През септември миналата година в столицата беше убит Николай Кортулев-Ленин, поел бизнеса на Фалконети. През октомври в Бургас беше застрелян Георги Сивков, сочен също за наркопласьор. През януари пак там бомба уби Димо Колев-Чирпана и Добрин Кафеджиев-Кафето. Обектът на атентата – Пламен Дишков-Кела, се отърва. Кела е наместник на СИК в черноморския град. Два дни по-късно във Варна беше застрелян Георги Георгиев-Рахита, също свързан с наркопазара. През февруари беше направен опит за убийство на Любен Пехливанов пред дома му в столицата.

Пак през същия месец турчинът Месут Карадавуд уби баща и син Гето и Димитър Карабойчеви. Такова избиване на хора, свързани с пазара на наркотици, у нас не е имало никога. Нивото на жертвите е малко над средното, което означава, че се разместват нива, търси се възмездие или някой иска да заеме пазара на дрогата.

Между някои от жертвите няма връзка, но между други има и тя е принадлежността им към групировката СИК – някога или сега. Но нов субект на пазара на наркотици не се е появил.

Наследството на Поли

Смъртта на Поли Пантев не вещае примирие, а по-скоро задълбочаване на убийствата на наркодилъри. Смята се, че един от основните играчи и конкуренти на сикаджията – Кирил Кирилов-Японеца, също е напуснал страната. Японеца някога беше близък на Карамански, дори плати огромната парична гаранция през 1995 г., за да излезе Кръстника от затвора. Известно е обаче, че Киро Японеца от средата на миналата година разпродава имотите си у нас и се кани да отиде да живее в друга държава. Не е ясно какво е подплашило богатия наркотрафикант.

Така играчите на българския пазар намаляват, особено на дилърите на кокаин. Знае се обаче, че към кражбата на кокаин от колумбийската мафия отношения имат и други хора около Поли Пантев, така че може да се очакват и други жертви. В най-силна позиция ще се окажат конкурентите им от ВИС и групата на мъж, известен с прозвището си Бабата.

Другият проблем е за групировката на самия Поли Пантев. В нея нямаше изявен негов заместник, а е известно, че Поли е имал гласно и негласно участие в редица фирми, контролирал е структури, пазари. И някой ще иска да заеме мястото му в йерархията на сенчестия свят. Което без жертви не минава.

Дотук изглежда, че службите на МВР са предприели най – удобния вариант – наблюдава отдалеч и брои труповете. Проблемът на подобен подход е, че труповете нямат край, сменят се само играчите.

* Така отминава световната слава (лат.)

На 9 март в 16.30 часа местно време пред асансьора на хотел “Сонеста” от упор е застрелян Пантю Тотев Пантев. Убийството става на карибския остров Аруба, известен като рай за колумбийските наркобарони и руската мафия. Поли Пантев напуска България на 9 февруари през Холандия за островите, които са холандско владение. Убиецът е бял мъж със светла коса и зелени очи според очевидци. След като изстрелял 4 куршума в лицето на българина, той напуснал фоайето на хотела, качил се на мотор “Ендуро” и изчезнал. По-късно моторът е открит изоставен. Изяснява се, че е бил нает под наем десетина дни по-рано от мъж, представил се като Ханк Вебер. При наемането на мотора с него е имало още един мъж. В деня на убийството трети мъж идва във фирмата и взима возилото с пълномощно 5 часа преди убийството. Поли Пантев е бил без охрана, регистрирал се е с истинското си име и е записал българката с него като своя жена. От запис в стаята на Пантев става ясно, че той е бил на острова и през февруари, когато там има традиционни празненства.
Няколко въпроса предизвикват съмнения. Какво е правел Поли Пантев в Аруба, ако наистина е откраднал 500 кг кокаин от колумбийската мафия – искал е да се откупи, да преговаря за живота си, да търси посредничество на някой конкурентен клан, да купува нова стока или е бил спокоен, че е оправил нещата? Каквито и да са отговорите, Поли Пантев не е познал.

Leave a Reply