Бургазлията Енчо Стоев знае кой му е пратил убийците

21 Август 2000

Следствието твърди, че причината за атентата срещу ексразузнавача и доскоро шеф в “Нефтохим”, е в работата му, след като напуснал рафинерията. Но никой не знае с какво се е занимавалБожидар БожковЧетвъртък, 8.30. Бившият директор в “Нефтохим” и контраразузнавач Енчо Стоев току-що е прегледал сутрешните вестници. В този момент на входа се звъни. Две мутри, маскирани с перуки и ръкавици, са застанали пред вратата му на третия етаж в кооперация на ул. “Д-р Нидер” в центъра на Бургас и, след като им отваря, откриват стрелба по него. По това време жена му, синът и дъщерята ги няма вътре. Те са на вилата в село Кошарица до Слънчев бряг, заедно с домашния любимец – мъжки доберман. Стоев, който владее джудо, успява да тръшне единия на земята, отнема му пистолета и го убива. Вторият успява да избяга. Бившият полицай е прострелян, но оцелява. Криминалистите разполагат засега с оръжието и един труп. И думите на агонизиращия Стоев, изречени пред съседка, която първа се е притекла на помощ:

“Тия двамата са Димбито и Менцата. Прати ми ги…”

(Той назовава името на бос от петролния бизнес, което умишлено е махнато- б.а.). Президентът на “ЛУКойл” Валентин Златев огласи, че компанията му ще плати лечението на доскорошния си служител.

Съседката живее етаж под Стоеви. Чула странен шум, викове и боричкане, но отначало не посмяла да излезе. През шпионката видяла двамата маскирани да бягат по стълбите. През това време раненият Стоев викал за помощ през терасата. Когато се качила, той успял да припълзи до входната врата и лежал в собствената си кръв. Жената се върнала и повикала лекар.

Килърите, Венелин Стоянов “Димби”/29/ от Пазарджик и съучастникът му живеят в Бургас. Зад гърба си Димби има нападения и кражби, предимно на коли. Свързват го със СИК и Пламен Дишков-Кела, един от тарторите по морето. Менцата пък бе търсен заради атентат срещу гардове на бургаската дискотека “Космополитен” миналата зима, които едва оцеляха. Атаката била, защото преди това изхвърлили от заведението Кела заради пиянски оргии. В екшъна участвал и Димби, който накрая остана единственият обвинен, но без да стане ясно кой е гърмял по гардовете.

Едва ли ще се разбере кой в действителност е поръчал екзекуцията на Стоев. Димби е мъртъв, следствието още не е категорично дали другият е Пламен Менцата, а когато го потвърди, той надали ще е в състояние да говори. Според неписаните закони на подземния свят, убиецът се наема от посредник, не познава поръчителите и

никога не остава жив,

ако се издъни.

Атентатът странно съвпада с разкритието, че едни от най- главните хора в “Нефтохим” се оказват в дъното на контрабанда, прояла нефтената компания в самото й ядро. Което окончателно срина илюзиите, че петролният бизнес у нас може да плува в спокойни води. Човек от РДВР- Бургас довери, че именно Стоев пръв е предал оперативни данни за кантрабандата, което доведе до разнищване на цялата верига от фирми, замесени в нея и сериозно разтресе ведомствената охранителна фирма на “ЛУКойл” “ЛУКома”. Оказа се, че нейни шефове са били съучастници в престъплението. А Димби е бил съсед на един от тях – Иван Николов, главен заподозрян за канала, поради което и дисциплинарно уволнен от “Нефтохим”.

Дори и покушението да няма нищо общо с кражбите на горива от дружеството, даже да не е свързано и с петрола въобще, то няма как да не подсили напрежението там. И освен това идва след цяла поредица твърде неприятни за шефовете на “ЛУКойл” случки.

В началото на годината те бяха заплашени от финансовото министерство със синдик заради неплатените огромни дългове. В същото време съпартийците на Муравей Радев от Бургас се съюзиха с Христо Порточанов, един от най-мразените в петролната компания

После “Петрол” спря да зарежда в “Нефтохим”, преориентирайки се към внос от Румъния. Това доведе до срив в преработката на суровина, която сега е едва 8000 тона в денонощие. Последва нов удар под кръста: фирма “Нафтекс”, собственик на “Петрол”, наля пари в Порточановия футболен клуб “Нефтохимик”.

Синдикатите също откриха свой фронт. “Нефтохим” е тръгнал по пътя на “Плама”, предрекоха те. Последва разкритието за контрабандния канал на шефове от ведомствената охранителна фирма “ЛУКома”, създадена да пази комбината. Минават четири дни и следва покушение срещу човек, принадлежал към близкото обкръжение на основния петролен бос у нас- президентът на “ЛУКойл България” Валентин Златев. Низ от случайности или

част от заговор срещу “Нефтохим”

е всичко това?

Стоев продължава да е в реанимация, контактен е, но все още не е разпитван от следователи. Полицаи, пазят кооперацията му. Униформен дебне и до реанимацията, на метри от болничното легло на ранения.

Зам.-шефът на бургаското следствие Владимир Джамбазов, който пое случая, отрече да е говорил със съседите, още не била готова и експертизата на оръжието. Джамбазов е разпитал Кела и повечето яки момчета около него. Дишков твърдял, че отдавна не поддържа отношения с Димби и не знае с какво се занимава. Макар че търговията с горива не му е безразлична, Кела няма регистрирана фирма.

Двамата убийци са дошли до кооперацията на Стоев с “Фиат темпра”. Той е намерен часове по-късно в глухата улица “Георги Шогунов”. Варненският му номер В 4293 АТ се оказва краден. “Версията, че Енчо е стрелял пръв, отпадна”, заяви криминалист. Освен това полицията говори само за един открит пистолет. Според приятели на Стоев, той имал оръжие, макар и доста старо, но не го държал в къщи и много добре е познавал нападателите.

Димби се е въртял около групировка, която често се събирала в бургаския хотел “Приморец, превърнал се в най- новото

свърталище на мутри,

разказаха полицаи. Хотелът беше купен от някогашния приватизационен фонд “Нефтохим инвест”. Основен бос в него пък е бившият шеф на Независимия синдикат към КНСБ в “Нефтохим” Иван Василев, който е в доста близки отношения с Пламен Кела, разказаха от полицията. Василев бе приятел и със Стоев, когато последният работеше за МВР, след това се скараха, обясни синдикалист от комбината.

В петък сутринта пред “Приморец” не можеше да се размине от мутри. Те поеха оттам към Стамболийски за погребението на убития Венелин. В групата беше самият Дишков, както и Милен Менцата. Той е бивш боксьор, в четвъртък е бил разпитван от полицията, но после пуснат.

Най-вероятната версия за стрелбата срещу Стоев е свързана с малка петролна фирма, базирана в съседен на Бургас морски град, каза бизнесмен, отлично информиран с делата на Стоев. Пред него бившият контраразузнавач признал, че има големи неприятности с лица от някогашната червена номенклатура на Бургас. “Черноморието е оплетено като в паяжина от тези хора”, казал дословно Стоев. Визирал конкретно имената на бивше величие от “Нефтохим” и на някогашен кмет, управлявал в смутните времена на прехода. Вторият бил една от основните фигури в тази фирма и в мафиотските игри около Бургас.

Стоев най-вероятно е очаквал нападение срещу себе си, разсъждават негови познати. Преди десетина дни се сдобил с нов пистолет “Колт”, щатско производство, който в деня на атентата бил в РДВР-Бургас за прострелване. Първоначално не бързал с покупката, но в началото на август изведнъж пришпорил нещата.

Имал ли е врагове?

“Стоев знае много за сенчестите страни на бизнеса с нефт. Поддържаше контакти на доста високо ниво. Познаваше в подробности приватизационната сделка за “Нефтохим””, довери бивш директор в рафинерията. Макар че от 1996 година Енчо Стоев е сред доверените на президента на компанията Валентин Златев, след това отношенията им охладняват. Преди четири години разузнавачът се прехвърля в току- що сформираната българо- руска компания “Росбулнефт”, където Златев е председател на надзорния съвет и все още работи за “Росснефт”. През 1998 Златев влиза в екипа на “ЛУКойл”, а след приватизирането на “Нефтохим” взима Стоев при себе си в рафинерията и му дава възлов пост – административен директор. Задачата му е да подписва договорите за доставки на храни и консумативи за десетки хиляди лева всеки месец. Предвиждало се впоследствие Стоев да оглави бъдещата охранителна фирма на комбината “ЛУКома”. Но през април, т.г. внезапно напуска. От рафинерията тръгва слух, че е рекетирал някакви доставчици на мляко от Сливен, за да им урежда договори. “Жалки доноси”, отвръща на клюките той. “ЛУКойл” официално не коментира освобождаването му.

Стоев е бил приятел и с друг от групата около “Росбулнефт”- Атанас Зайков, сега финансов шеф на “ЛУКойл”. “Нямам никаква представа защо Енчо си тръгна от завода”, чуди се Зайков, който, според мълвата, също е в обтегнати отношения с Валентин Златев. Има и трети от “Росбулнефт”, който в момента е в немилост, сегашният главен инженер на “Нефтохим” Димитър Джамбазов. Той бе заподозрян за авария, при която бе унищожен щатски катализатор за $100 млн. Златев му назначи проверка, която трябваше да докаже

дали инцидентът не е саботаж.

Стоев, Зайков и Джамбазов минават за групата на руснаците в “ЛУКойл”, затова българите от фирмата не ги обичат особено, признава друг от шефовете на “Нефтохим”. Тримата често се събирали в компанията на изпълнителния директор на комбината Владимир Ракитский, за да бистрят петролни проблеми. Самият Ракитский също не е особено близък със Златев. Очевидци в “Нефтохим” са ги видяли да си разменят доста остри реплики.

Макар че в Бургас се заговори за връзка между атентата срещу Стоев и “Нефтохим”, разковничето трябва да се търси в контактите му след напускането, смятат в следствието. Загадка обаче си остава с какво точно се е занимавал напоследък. Нито той, нито жена му или синът му участват във фирми. Негови близки постоянно го намирали на вилата му в Кошарица, на които все повтарял, че е безработен. “Енчо не обича да приказва много, той си е такъв, потаен и вглъбен в себе си, процежда някоя дума, а после с часове трябва да търсиш смисъла й. Абсолютно съм сигурен, че и семейството му е в неведение за проблемите му. Мисля, че щом се оправи, ще настоява, че не знае защо са искали смъртта му”, каза близък на екс-контраразузнавача.

КОМЕНТИРАЙТЕ

Моля, въведете своя коментар!
Моля, въведете вашето име тук